Skocz do zawartości
piotr7

Była sobie małża

Rekomendowane odpowiedzi

.... żyła w akwarium jakies 2 tygodnie, to na piasku to pod piaskiem. Wczoraj lezała na boku ale była żywa i pełna. Dziis w tym miejscu leży tylko jej rozwarta na calą szerokośc pusta muszla - nic więcej. Miała ok. 1,5 cm, w akwarium sa dwa pustelniki ok. 1 cm i krewetka ok 2 cm. Może mi to ktoś wytłumaczyć co sie mogło stać??

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

małża padła. a jako padlina została pożarta przez dwa pustelniki i krewetke. dodaj do tego jeszcze wieloszczety , ktore szybko sie pojawiaja w takich sytuacjach na miejscu jak tez niektore z mniejszych skorupiakow. u mnie w ten sposob w jedno noc zniknela mloda przydacznia.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli małża wcześniej stała na piasku a potem leżała na boku to istnieje możliwość że podkopał sie pod nią ślimak który właśnie w ten sposób(od spodu) dostaje się do małży i zjada ją od środka .Nie jestem pewien czy małża może sama z siebie paść w jedną noc .

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Dziis w tym miejscu leży tylko jej rozwarta na calą szerokośc pusta muszla - nic więcej. Miała ok. 1,5 cm, w akwarium sa dwa pustelniki ok. 1 cm i krewetka ok 2 cm. Może mi to ktoś wytłumaczyć co sie mogło stać??"

"małża padła"

:)_o:D:D:D

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam wieloszczetów (nie wkładałem zywej skały) małża żyła dzień wcześniej więc raczej nic jej od środka nie zjadło, natomiast 2 kraby i krewetka? masa mięsa małży była wyższa niż ich wszystkich razem, nie dałyby rady przez kilkanaście godzin wyjeść z muszli do czysta. Czy małża może sama opuścić muszlę?

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotr, nie wiem jak wyglada Twoje akwarium, ale cos musialo ja pozrec. to ze zyla dzien wczesniej nic nie znaczy. moja przydacznia jednego dnia o godz 21.00 prawidlowo reagowala na wszystkie bodzce, zamykala sie, otwierala etc etc, na drugi dzien rano byla juz tylko czytsa muszla, a caclinus el. wyskrobywal ostatnie resztki.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
piotr7 :

Czy małża może sama opuścić muszlę?

:haha tia..tak powstają drogą ewolucji ślimaki nagoskrzelne...:haha

Oczywiście że NIE, małże dobrowolnie za życia nie opuszczają muszli!!!

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.