Daro73 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2022 Czy komuś przytrafiła się podobna historia. Otóż kupiłem filtr kaskadowy do wzmocnienia filtracji w moim akwarium, zostawiłem jeden filtr gąbkowy z zestawu i uruchomiłem filtr. Wtedy zgłupiał mi odpieniacz, skręcony na minimum produkuje niesamowitą ilość piany. Nie pomaga żadna regulacja, piana z wodą po kilku sekundach przelewa się do kubka. Czy gąbka może spowodować taką relację odpieniacza, filtr w końcu wyjąłem ale problem pozostał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2022 33 minuty temu, Daro73 napisał: Czy komuś przytrafiła się podobna historia. Otóż kupiłem filtr kaskadowy do wzmocnienia filtracji w moim akwarium, zostawiłem jeden filtr gąbkowy z zestawu i uruchomiłem filtr. Wtedy zgłupiał mi odpieniacz, skręcony na minimum produkuje niesamowitą ilość piany. Nie pomaga żadna regulacja, piana z wodą po kilku sekundach przelewa się do kubka. Czy gąbka może spowodować taką relację odpieniacza, filtr w końcu wyjąłem ale problem pozostał Gąbka lub filtr prawdopodobnie zawierał jakąś substancję zmniejszającą napięcie powierzchniowe wody i stąd ta piana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2022 Filtr wyjąłem, podmieniłem 10% wody i nic się nie zmieniło, taka sytuacja trwa od kilku dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach