Skocz do zawartości
Qbab

Safaga sierpień 2007

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek kilka słów wstępu.

Chcieliśmy pojechać z ekipą nano-reef'owców do Egiptu, niestety „zdolność” urlopowa nie pozwalała na termin który został wybrany, jednak dzięki informacjom jakie dostałem od SMK postanowiliśmy uderzyć sami wcześniej. Zamieszkaliśmy w hotelu Sharm Safaga (to ostatni w lewo hotel w ciągu w którym znajduje się też wybrany przez nano-reef'owców Menavile).

Cóż można powiedzieć o warunkach – były całkiem niezłe, mała „dopłata” sugerująca lepszy pokój w wysokości 15 dolarów uiszczona w recepcji pozwoliła nam na zamieszkanie w czystym i znośnie (lodówka, satelita, cicha klima) wyposażonym pokoju z wygodną łazienką.

Ale oczywiście nie jedzie się tam by się byczyć w pokoju :).

Już pierwsza wizyta na plaży pozwoliła stwierdzić że hotel ma ładną (nie spodziewałem się aż tyle) rafę, jedynie lekko utrudniało nam życie stado surferów mające po prawej wylot na otwarte może i kite'rów po lewej – ale pływali tylko pomiędzy 10 a 17 czyli właśnie wtedy kiedy pływają łodzie wycieczkowe wożące do na oddalone rafy czyli po powrocie z snurkowania można było spokojnie „dokończyć” się w hotelu. Jedyna uwaga to to że poza kilkoma płytkimi kawałkami (0,5-3 metry) to przy hotelu mamy rafy nawet na 10 metrach co dla niektórych może być problemem – chociaż nam osobiście nie przeszkadzało a powodowało że były one nie zniszczone przez tłumy dzieci i „mądrych” inaczej – spotkaliśmy miedzy innymi pana z polski bawiącego się wyganianiem rurką z rafy mureny – no cóż szkoda komentować.

Poniżej zdjęcia z podpisami lokalizacji bo nie ograniczyliśmy się tylko do Safagi ale także nurkowaliśmy w Hurgadzie (fajny divemaster - Egipcjanin Mustafa pracujący w jednym z centrów nurkowych – szczegóły na priv), jednak rafom w okolicach Hurgady sporo brakuje do tych w Safadze – jednak masowość odbija się na ich stanie (mówię o tych płytszych do 10-12 metrów). Dla niewprawionych w freedivingu i snurkowaniu polecam wyspę Tobia (nazywaną też przez biura podróży Utopią) – ładne rafy na prawo od miejsca parkowania łódek na niewielkich głębokościach, tym dla których głębokość 6-10 metrów na bezdechu nie jest problemem (lub „sprzetowców”) polecam z całego serca słupowe rafy (opisywane na mapach jako głębsze ale przecież nie trzeba iść aż tak daleko) stojące w odosobnieniu, bez dostępu z lądu – najpiękniejsze bo nie zniszczone ani grama :).

i jeszcze uwaga sprzętowa - foty wykonane opisywanym już tutaj hp818

no dobra a teraz już zdjęcia :)

mając trochę szczęscia można sobie poogladać delfiny:

214-pict0020_delfiny1_700.jpg

214-pict0021_delfiny2_700.jpg

oczywiście na rafach pełno starych znajomych :D czyli chromisów

214-hpim0881_chromisy1_700.jpg

czasami jakieś oczy bacznie lustrowały moje poczynania z aparatem

214-hpim0834_kosterka1_700.jpg

kilka widoczków z raf w Safadze:

214-hpim0856_rafa_safaga4_700.jpg

214-hpim0781_rafa_safaga3_700.jpg

214-hpim0778_rafa_safaga5_700.jpg

214-hpim0776_rafa_safaga2_700.jpg

214-hpim0405_rafa_safaga1_700.jpg

niestety nie wiem co to jest (jeszcze nie wiem :D )

214-hpim0727_identyfikacja3_kad_700.jpg

214-hpim0587_identyfikacja1_700_kad.jpg

214-hpim0435_identyfikacja2_700.jpg

teraz dla porównania rafa w hurgadzie

214-hpim0707_rafa_hurgada1_700.jpg

i tamże "upolowana" murena zwyzywana przez wszystkich od węży morskich, była tez i piękna czarna o długości około 2,5-3 metry lae szybsza odemnie :D

214-hpim0681_murena1_700_kad.jpg

w oczekiwaniu na zdobycz :D

214-hpim0658_r_skala1_700_kad.jpg

tu również :D przy plaży na głębokości około 40 cm - mogło być niewesoło jak by jakieś dziecko się trafiło)

214-hpim0635_skrzydlica1_700.jpg

były też mątwy :D

214-hpim0440_matwa1_700.jpg

torchę pięknych kolorów w wydaniu "na miękko"

214-hpim0406_sarco1_700.jpg

oraz "na twardo"

214-hpim0387_mozg1_700.jpg

na dokładkę jeszcze rybka

214-hpim0726_ryba2_kad_700.jpg

i najwspanialszy gość jaki nas odwiedził przy wieczornym snurkowaniu (dlatego taka jakość było juz blisko do zachodu słońca, a i emocje też odbierały rozum :D

na poczatek przekąska:

214-hpim0460_zolw3_kad_700.jpg

potem zabawa z ludzmi co to nie wytrzymują pod wodą nawet godziny na jeden raz :D

214-hpim0465_zolw1_700n.jpg

i na koniec spokojne odpłynięcie w wielki błękit w towarzystwie "żółtych plamek" przed oczami

214-hpim0481_zolw2_700_kad.jpg

To niebywałe zwierze, ogromne (długości około 1,5 metra) zapewne pławiące się w wodach morza czerwonego od ponad stu lat spokojne i dostojne we wszystkim co robiło, spędziło z nami około 30 minut, co ponoć jest ewenementem (ale staraliśmy się mu nie przeszkadzać - sam podpłynął), zanim sobie "odleciał"

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG!!!! To zdjecie z zolwiem to jest jedno z najpiekniejszych zdjec jakie w ogole widzialem...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... aż się łezka w oku kręci ...

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qubab super fotki - zwłaszcza "obłaskawianie żółwia" jest urocze, ale makro też całkiem całkiem. Teraz już wiesz, co wart jest hp818 i ciekaw jestem Twojej recenzji (ja też mam swoje spostrzezenia ale zachowam je dla siebie, bo mogę się mylić ;-)). Generalnie szkoda, że nie miałeś lepszego sprzętu, bo po zdjęciach widać wyraźnie, że aparat Cię ograniczał :-)

Ja przywróciłem do stanu używalności mojego olka, ale zacząłem kupować nowe manele, mam nadzieję, że do swiąt poskałdam cały zestaw (tym razem z lampami), a w przyszłym roku uda mi się opanować go na tyle, by porobić jakieś fotki nadające się do pokazania.

pozdrawiam

370L 2xT5-54W cyrk- 8000l/h foto: http://www.nano-reef...e=gallery&f=716

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Qbab fota z zolwiem zaje....a, reszta tez rewelacyjna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki, fajnie że "zuf" się podoba :)

ale lekki dygor był :)

co do recenzji HP R818 - za te pieniądze nie na lepszego - nadal tak twierdzę :)

niestety dobre foty to tylko 50 i 100 iso :D

ale jak widać się da :D

co ciekawe obsługa pod wodą bardzo wygodna - tylko bateria jak dla mnie za słaba bo wolałbym więcej jednak mieć zapasu :D

słabo widać pod woda jak ma się ustawione LCD na low :D a jak się ma na high to szybko prądu brakuje :D

makro bardzo fajne - lekko brakuje szerokiego kąta, Muszę jeszcze popracować ze statywem i sprawdzić jak się bedzie sprawował pod wodą :D

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to narobiłeś chłopakom ochoty - teraz jak im podczas naszego pobytu klubowego w menavilu jakiegoś zółwia lub delfinka na plaże nie przytargam to mnie gotowi zlinczować :)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, delfinki to wiadomo ale ja kce teraz takiego zolwia, nie musi byc caly czas ale zeby codziennie z rana czekal na rafie. Ty Remix juz tam byles, znajomosci masz wiec na pewno nie bedzie to dla Ciebie problemem zalatwic takiego zolwia.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he he chłopaki, z tym zółwiem to było tak ze jak sobie na łodzi płyneliśmy z Ania po nurkowaniu to gadaliśmy z jednym egipcjaninem o ciekawych zwierzakach, no i mówmy mu o tym żłówiu, na co on że spoko spotyka sie je czasem i kulturalnie zapytał jaki był duzy :), na co my że no taki jak Ania a on w śmiech, no to mnie zdeczka wkurzył i pokazałem mu na wysietlaczu aparatu foty, gość jak zobaczył to zwołał innych z załogi żeby im pokazać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reakcja kolesi z łodzi pewnie wynikała z tego, że niegdy nie widzieli Żółwia Zielonego, z którym mieliście szczęście się spotkać. W Egipcie występuje 5 gatunków żółwi, ale w praktyce spotyka się dwa. Najpopularnieszy jest Żółw Szylkretowy. Mozna go spotkać praktycznie na każdej rafie, często nawet przy plażach hotelowych. Ten koleżka wcina koralowce miękkie (głównie sacro) i chyba nie służy mu ta dieta, bo dorasta maksymalnie do 80-90cm. Co innego gustujący w zieleninie Żółw Zielony dorastający do 1,5m. Żółwia zielonego spotyka się na podwodnych łąkach, których w Egipcie jest znacznie mniej niż raf. Poza tym zielony nie przepada za ludzkim towarzystwem (co moze wyjasniać inna nazwa tego gada, brzmiąca "żółw jadalny"). Spotkanie Żółwia Zielonego na północy Egiptu to naprawdę duże szczęście i dlaego majfrendy mogli nigdy wcześniej takiego nie widzieć. Co innego na południu Egiptu gdzie jeszcze nie dotarła cywilizacja, tam Żółw Zielony jest dość powszechny.

Jesli chodzi o wyświetlacz to proponuję zrobić z kawałka czarnej gumy "daszek" nad wyświetlaczem, załatwia temat, ale czasami przy kadrowaniu "od dołu" zasłania obraz.

Jesli chodzi o brak szerokiego kąta, to zaadaptowanie konwertera szerokokątnego, o którym juz kiedyś gadalismy, wiąze się z jednym problemen - konwerter zmniejszy jasność obiektywu, a to obniży jakość fotek (przy problemach z wysokim iso, o których pisałeś i które widać na fotkach).

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do gatunku to fakt to musi być zielony, rozmiarami (ale lekko naciągając) pasował jeszcze Caretta caretta (czyli żółw karetta) ale po pierwsze jest jednak mniejszy a po drugie ma dosyć specyficzny "dziób" którego ten nie ma, no i najważniejsze ma więcej płytek żebrowych w karapaksie, na innych fotach lepiej widać liczbę pomimo że same foty są gorsze :)

Niestety nie mogę się doszukać info w postaci choćby przybliżonej tabeli rozmiar - wiek bo bardzo mnie to ciekawi - jak byś gdzieś wypatrzył to daj znać.

Kivi czy ty Safagę uważasz jeszcze za półnoć Egiptu ? Prawdę mówiąc myślimy o odwiedzeniu następnym razem czegoś jeszcze bardziej na południe np "marsa" - ponoć najlepsze miejsce na rekiny.

- daszek sobie zrobię na pewno, co do konwertera to się zastanawiam bo muszę jeszcze przemyśleć czy gra warta świeczki czy po prostu nie polować na coś drugiego tak byśmy oboje z Anią mieli czym focić na następnych wyjazdach.

PS. potrafisz określić gatunki z foty 10,11 i 12 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o fotki, to raczej wiele nie wniosę :-)

10- jakaś strzykwa (szukałbym wśród Holothuria)

11- jakiś ślimak

12- jakieś kozie bobki :-D

Tak, Safagę uważałem za północ egiptu, ale jek się nad tym zastanowiłem, to rzeczywiście jest bez sensu :-)

W każdym razie południe Egiptu, to dla mnie tereny w pobliżu granicy z Sudanem, gdzie jeszcze do niedawna, nie było nic poza koszarami - tam, w okolicach Marsa Alam, można spotkać takie zwierzęta jak guitar shark, manat czy właśnie żółw zielony.

Nie wiem jakie przyrosty ma ten koleżka, ale osobniki w okolicach 1,5m (czyli maksymalnej osiąganej wielkości) są spotykane dość często, z czego mozna wnioskować, że wzrost nie jest równomierny :-)

Marsa polecam (choc sam tam nie mogę dotrzeć) bo to nie tylko rekiny i inne rzadko spotykane zwierzaki, ale przede wszystkim, nie zadeptane rafy i nieporównywalne z "północą egiptu" bogactwo życia.

Drugi aparat...hhe Fotografia podwodna wciąga :-) Wiem coś o tym :-)

Poszukaj czegoś używanego. Kompakty Olympusa (4040, 5050, 7070, 8080) albo analogowe lustrzanki, można znaleźć w dobrej cenie. Zbyt dobry z Ciebie fotograf, żeby narnować okazje, ze względu na ograniczenia sprzętowe ;-)

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

analogowych luster leży sporo w domu - ale do podwodnej to jednak cyfra, 90% mojego nurkowania to free fotografowanie w takich warunkach nie jest łatwe (mimo czasów jakie uzyskuję ostatnio nawet w okolicach 2 minut przy intensywnym pływaniu albo 3 przy bardziej statycznym zachowaniu).

będę miał sporo myślenia nad tym sprzętem :)

co do fotek ad 10 poszukam - dzięki za sugestię

ad 11 to nie był ślimak, za chwilkę pokażę inne ujęcie od góry to coś ma czterokrotną symetrię :)

no i 12 pełno tego było na płytszej wodzie i po rozmyciu pojawiało się po kilku chwilach w postaci jak by ktoś to wyciskał z tubki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu jest ta fota (gorsza bo wycięta z innej większej)214-hpim0626nano.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 to jakis ogórek morski a jaki to bedzie nie łatwe zadanie bo tego pełno i każdy podobny

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.