Skocz do zawartości
Marx

reaktor - wlot CO2

Rekomendowane odpowiedzi

W ktorym miejscu znajdowac sie powinien wlot CO2 do reaktora?

Robie prosty reaktor, rura, w srodku pompka i grys koralowy

Z jednej strony wylot, z drugiej wlot wody. Czy CO2 mozna podlaczyc do wlotu wody, czy lepiej bezposrednio do reaktora?

Kolejna watpliwosc, czy reaktor musi stac pionowo, czy moze stac poziom

Ponizej zdjecie projektu (srodek wycialem zeby lepiej bylo widac, rura jest dluzsza)

IMG_3810_reaktor.jpg

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze zdjęcia widzę (może się mylę) że podłączasz reaktor do rury (jako bocznik) którą pompowana jest woda do zbiornika głównego. Ja jestem zwolennikiem zasilania reaktora grawitacyjnie. CO2 podajesz bezpośrednio na pompę, to dobrze. Pozostaje problem pH w reaktorze, ale myślę, że z tym po nabraniu wprawy sobie poradzisz. Ciekawi mnie jak rozwiązałeś problem oddzielenia grysu od pompy, bo ze zdjęcia wnioskuję, że grys będzie nad pompą.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po konsultacjach koncepcja lekko sie zmienila

zasilanie bedzie jednak grawitacyjne, czyli do tego trojnika bedzie wchodzic woda z jednej,a co2 z drugiej strony. Jesli co2 zamiast do reaktora powedruje wezykiem do akwarium, to zrobie dodatkowy wlot do reaktora specjalnie do co2 - na schematach widzialem ze niektorzy tak robia, wiec zobacze czy u mnie sie uda

Oddzielic zamierzam za pomoca gąbki, albo jak uda mi sie znalezc, to siatki PCV

IMG_3813.JPG

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem kiedyś te złączki i wyglądały jak z PP a nie z PCV więc z klejeniem mogą być problemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lider83

to nie będzie działać Marx :D, i życze mało pracy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od spodu jest dokrecone nakretkami, ktore normalnie trzymaja wezyk przy RO

dodatkowo dalem silikon jako uczelke

A czemu nie bedzie dzialac, Liderze?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lider83

Marx tak jak na foto a będzie b.dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zgadzam się całkowicie ze Zbyszkiem. Wydatek z reaktora masz załóżmy 3l/h, natomiast pompa przepompowuje wodę w reaktorze z dolnych partii do górnych z wydatkiem około 3000l/h. Jest, więc obieg zamknięty, który doskonale penetruje złoże grysowe. W efekcie w całym reaktorze masz idealnie równomierne pH. Podobna idea działania jest w reaktorze Knop'a, jedyna różnica to pompa znajduje się wewnątrz reaktora.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast napisac czemu nie bedzie dzialac dostalem jakies dziwne schematy :D

Nadal czekam na okreslenie co jest nie tak

Jesli chodzi o silikon, to jest on tylko dodatkowo, tzn calosc jest skrecona i nie powinna przepuszczac, gdyby faktycznie cieklo zastosuje np distal i po sprawie.

Reaktor bedzie umieszczony pionowo.

Z tego co proponuje Zbyszek, to widze 2 podstawowe roznice:

-pompa jest na zewnatrz - mysle ze nie ma znaczenia gdzie ona jest (w moim przypadku)

-CO2 dochodzi bezposrednio do pompy - tu jest w zasadzie postawowa i jedyna roznica ktora widze

Modyfikacje doprowadzenia CO2 moge zrobic w kazdej chwili jesli rozwiazanie z trojnikiem sie nie sprawdzi

Czy pominalem cos istotnego?

Ps. zapomnialem napisac ze reaktor przwidziany jest do akwarium 120l wiec nie potrzebuje duzej wydajnosci

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)pisalem ze wklad bedzie wisial w powietrzu, po prostu tego nei narysowalem bo to oczywiste :D

2)uszczelnianiem sie nie martw, poradze sobie (pisalem ze skrecone, a jak skrecone to wiadomo ze tasma teflonowa musi byc)

3)wielkosci pompki nie opisywalem wiec nie to jest chyba problemem

4)a co to za problem...? :D

Rozumiem ze wszystko gra w moim projekcie?

Aha, projekt na ktorym sie czesciowo wzorowalem jest tu

http://www.minirafa.neostrada.pl/favorite.htm

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx z rysunków IHMO wynika że CO2 będzie zbierało się w górnej części reaktora , dobrze by było co2 podać bezpośrednio do wlotu albo wylotu pompy, a i tak może się zbierać chyba że pobieranie wody zrobisz bardzo wysoko np:

reaktor.jpg

i lepiej żeby stał pionowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde zaspamowales mi caly watek :D

Zbyszku czytaj uwazniej, ten projekt ktory porysowales juz dawno jest nieaktualny...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w temacie kleju, jako ze przetestowalem juz kilka, niestety na wlasnej skorze ( w zasadzie parkiecie :D ) jedynym ktory klei wszystko do wszystkiego z materialow uzywanych w budowie reaktora jest poxilina. Z distalopodobnymi miewalem problemy.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry Zbyszek, myslalem ze to ty sie naprodukowales :D na tym rysunku

to dlatego ze tak duzo napisales w tym watku ze przyjalem ze juz tylko ty zostales, reszta wysiadla... :D

Barty, aktualnie jest to

IMG_3815.JPG

(trzeba glowe obrocic bo mi siadlo acdsee i nie mialem jak obrocic na szybko)

Mysle ze wszystko jest oczywiste - od gory wchodzi do trojnika z lewej CO2, z prawej przez zaworek woda grawitacyjnie z akwarium. Dodatkowy zaworek na wylocie jest zbedny ale dzieki niemu bede mogl podlaczyc wezyk (nie mam przejsciowki bez zaworka) Ten zaworek jest nakrecony na "srubunek" ktory zostal wklejony na poxipol (silikon, jak przewidzieliscie, nie nadawal sie)

W srodku bedzie pompa z rurka i zwir pomiedzy dwoma kawalkami gabki, tak jak w projekcie Vacuum, ktory cytowalem wczesniej

Rozwazana modyfikacja to wejscie CO2 osobnym wlotem wprost do reaktora i podawanie CO2 bezposrednio do wlotu pompy lub rury na wylocie pompy.

Jesli chodzi o koszty, to aktualnie wydalem 80zl na reduktor, butle dostalem za free, z 15zl poszlo na PCV, 40zl na rure akrylowa, z 20zl kosztowaly zaworki

Oczywiscie ze lepiej kupic gotowy. Jak ktos mi sprzeda kompletny reaktor z butla i reduktorem za 200zl to biore :D

Jak kupa nie bedzie dzialac, to niech strace te 15zl (reszta czesci jest recycleable;)

Reaktor nie jest klejony distalem, ale na uszczelkach z armatury PCV (wchodzi na wcisk) - na klej jest tylko jeden wylot.

Oczywiscie moze byc problem szczelnosci, ale to sie okaze po zalaniu

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Dodatkowy zaworek na wylocie jest zbedny"

Mysle, ze powinienes wlasnie odrecic na max wlot wody, regulowac na wylocie.

Moze zle zrozumialem, ale jesli postawisz go w pozycji pionowej tak jak pewnie bedzie stal to, wylot moze pobierac zbierajacy sie u gory co2.

Co do szczelnosci to jest podstawowa sprawa bo jak reaktorek bedzie pobieral powietrze, to narobi tylko klopotu.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

medenski, ten reaktor z zalozenia jest nieszczelny, czyli woda z niego sie przelewa wylotem tak wiec wydajnosc regulujesz wlotem wody a nie wylotem

Gdybym zakrecil wylot, a reaktor nie bylby szczelny, to bym mial piekny wyciek :D

Co do CO2 wchodzacego do wylotu - w niczym mi to nie przeszkadza, CO2 pojdzie w kosmos :D

Bardziej martwi mnie ze CO2 moze zapowietrzyc wezyk, ktorym grawitacyjnie schodzi woda z akwarium - ale ponoc to dziala

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lider83

Zbyszku ten model tak ma , śmiać mi się chce . kładziesz mu kawe na ławe a on trombka. Marx tak jak na fotce a bedzie b.dobrze.to co Zbyszek przedstawil na fotkach to są najbardziej proste rozwiazania .Marx to jak budowa cepa itylko niemów trombka bo padne ze śmiechu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lider83

Marx . niemasz tam jakiegoś akwarysty w okolicy l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lider83

góra 5min.a potem trąbka. spokojnie i bez obrazy Marx pracuj :D_o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ten reaktor z zalozenia jest nieszczelny"

to jak chcesz w nim utrzymac parametry?

z tym co2 do w rurce na wylocie to faktycznie pojdzie w kosmos.

krecac cala maszynke;) na wlocie na pewno jej nie ustawisz, ciagle bedzie ci zmienial sie wyplyw (ja przynajmniej tak nie moglem swego ustawic).

ograniczajac zaworkiem wplyw wody do trojnika, powodujesz jej nizsze cisnienie i dlatego moze ci dobrze nie ciagnac co2 do reaktora (to co pisales z zapowietrzaniem rurki)

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytam was i wyciagam wnioski

Nie bardzo rozumiem obawy o koszty - jak napisalem sa niewielkie

Obsada nie ma tu nic do rzeczy - przeciez reaktor podepne dopiero jak bedzie dzialal

Nie wiem czemu martwicie sie ze zrezygnuje - sa jakies symptomy? :D

Aktualnie wiem jak calosc ma dzialac, ale nie chce mi sie pisac, jak zrobie to zamieszcze fotki :D

Ps. Zbyszka prosze o nie pisanie o jego ulubionym wapnie w tym watku, jest od tego kilkanascie innych.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.