pawellb Zgłoś Napisano 6 Października 2022 Zrobiłem badanie icp wody z akwarium. Poziom cynku wyszedł mi bardzo wysoki. Poprzednie badanie było w maju. Poziom Zn w normie. Od maja oprócz dwóch stojaków na kulki nic nie dokładałem. Przejrzałem wszystkie pompy. Zero rdzy. I tu powstaje pytanie : co może być powodem wysokiego stanu Zn. Czy tworzywo, które użyłem do budowy stojaków może oddawać (pręt poliamidowy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 6 Października 2022 13 minut temu, pawellb napisał: Poziom cynku wyszedł mi bardzo wysoki A jaki dokładnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 6 Października 2022 56,7. Norma w/g icp fauna marine 3 do 8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 6 Października 2022 Nie jest to jeszcze jakiś niebezpieczny poziom dla zwierząt, ale jeśli jest to tendencją wzrostowa to warto przejrzeć sprzęt. Robiłeś coś w ostatnim czasie przy lampie? Nie chlapie nic na nią? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 6 Października 2022 Lampa wisi nad akwa dość wysoko. Everglow 5012 . Myślałem, że może coś z filtrem rodi. Ale nic oprócz wkładów mechanicznych, weglawych i żywicy nie wymieniałem. Zrobię chyba jeszcze raz icp tylko też wody rodi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach