Legez Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2023 12 minut temu, katani napisał: Cyrkulację też ci w Aquatrend doradzili? Nie rozumiem niektórych sklepów. Sprzedać, niech się człowiek męczy. Nie znajdziesz cyrkulatora na przyssawce. Ja używam Maxspect XF350, potrzebowałbyś dwa do siebie. Albo jeszcze jeden oprócz twojego. Czy przy moim długim zbiorniku ustawienie dwóch naprzeciwko siebie ma sens czy dwa z jednej strony? Obawiam się podrywania piachu. Swojego mam na kominie a powrót wody z sump na przeciwnym końcu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2023 Poczytaj w moim temacie gdzieś pisałem, jak mam ustawione pompy. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach