Danonek Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2023 Ślimak na 100%, po prostu nie jestem w stanie zrobić lepszego zdjęcia Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2023 Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Jest rozgwiazda ^^ niebieska, czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jaka? Czy warto ją mieć w zbiorniku? Nadaje się na mój litraż? Edit: OK po szybkim riserczu okazuje się że to niebieska Asterina. Myślałem, że nie ma niebieskich mega Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Danonek (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2023 To asterina. podobno może przejść w plagę, ja mam kilka sztuk i jakoś nie chcą się mnożyć Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azzurek Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2023 Witam kolegów ! też za 3-4 dni odpalam kosteczkę taką malutką jak u kolegi - podeślę zdjęcia z opisem jak wystartuję i liczę na pogadankę ! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2023 Wlałem wczoraj i dziś resztę bakterii z ampułek. Dojrzewanie się zaczęło ale tylko na żywej skale, na piasku i suchej nie ma żadnych widocznych oznak. Na żywej pojawił się ciemnobrązowy nalot oraz pojedyncze, małe pęcherzyki powietrza. Asterina siedzi sobie w tym samym miejscu, chociaż za każdym razem trochę wyżej albo niżej. Żyje Za dwa tygodnie planuję wpuścić ślimaki. Jakieś turbo i tectusy. Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) Dziwne ale w wodzie pływa jakaś niewielka wylinka krewetki, nie wiem co o tym myśleć. Właśnie dojrzałem dwie małe rurówki (może być więcej). Skała jest z Indonezji więc zgodnie z informacjami znalezionymi w internecie są to S. Spectabilis. Coś tam widać na zdjęciu ale niewyraźnie. Edytowane 18 Stycznia 2023 przez Danonek (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 Na zdjęciu widać piękne dino . A te niby wylinki mogą być po kiełżach Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 Tak, dino jest na żywej skale, na suchej też są jakieś brązowe naloty i na piasku z dnia na dzień co raz więcej. I dobrze, niech dojrzewa. Takie to małe a jak cieszy Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2023 Update. Dziś mija 2 tydzień od startu. Temp. jednak zmniejszyłem tydzień temu do 25 stopni. Zasolenie 1.025, dino w zdecydowanym odwrocie. Nie ma już pęcherzyków powietrza ani ciemnobrązowego nalotu na skałach. Są tylko jasnobrązowe nitki tu i ówdzie ale one były od pierwszego dnia wadzenia żywej skały. Na suchej są baaaardzo delikatne okrzemki. Asterina ma się dobrze, wędruje sobie po żywej skale. Rurówki sobie filtrują, po żywej skale chodzą małe ciemne glizdy a na ścianach są małe, białe i bardzo cienkie robaczki długie na ok. 0,5cm. Co ciekawe, w rogu akwarium leży też wylinka sporej kiełży, ale jest cała niebieska. Dziwne. Teraz wyczekuję cyjano albo najlepiej glonów zielonych, wtedy kupię ślimaki. Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2023 Wielkie nieba! Właśnie przechodząc obok akwarium i rutynowo sprawdzając jak się ma niebieska Asterina, zauważyłem drugą, tłustą i tym razem białą, siedzącą na żywej skale. Jest kilkukrotnie większa niż ta niebieska, wow Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2023 Przyszedł czas na ekipę sprzątającą. Będą mieć co jeść, bo szyby są pokryte glonowym filmem a i na skałach też jest co jeść. Dziś do zbiornika trafiły 2 trochusy i 3 turbo. Korzystając z okazji, kupiłem niedrogie szczepki koralowców. Padło na Briareum i Zoa. Briareum troszkę pociąłem i przykleiłem na osobnej Skałce. Aklimatyzację przeprowadzałem jakieś 30-40min, teraz czekam aż korale się pootwierają. Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 1 Lutego 2023 Mała aktualizacja. Briareum prawie w całości się otworzyło. Zoa też, chociaż ma bardzo małe główki. Dziś do zbiornika trafiła xenia. Ale co to było za klejenie... Cyrk. Nawet kropelka mi wylądowała w oku. No ale chyba się udało. Martwi mnie to, że była bardzo obślizgła i przypadkiem zmiażdżyłem w palcach część drzewka jak próbowałem przykleić ją do skały. Puściła takie długie gluty. Po kilku minutach glutów już nie ma ale jest takim falującym flakiem. Mam nadzieję że jakoś przeżyje. Albo może tak zawsze jest ale ja przecież na oczy wcześniej koralowca nie widziałem a co dopiero dotykałem, więc się nie znam. Jest też nowe Zoa. Tym razem większe, z dłuższymi łodyżkami. No i coś z czego jestem najbardziej zadowolony czyli Caulastrea mam nadzieję że się u mnie przyjmie. Kolor ma niesamowity. A w gratisie zauważyłem że rośnie na niej jakaś czerwona rurówka I już się napompowała Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2023 Godzinę temu, Danonek napisał: Dziś do zbiornika trafiła xenia Z xenią ostrożnie, w krótkim czasie potrafi opanować cały zbiornik. Podobnie briareum. Niektórzy robili restart zbiornika przez te koralowce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 1 Lutego 2023 To nie czerwona rurówka, tylko ślimak osiadły. Usuń go z akwarium. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) 39 minut temu, Arek77 napisał: Z xenią ostrożnie, w krótkim czasie potrafi opanować cały zbiornik. Podobnie briareum. Niektórzy robili restart zbiornika przez te koralowce. Wiem wiem, dlatego briareum jak i xenia są na osobnych małych skałkach Briareum na Skałce na piasku, a xenia nw Skałce doklejonej do głównej, więc łatwo będzie ściągnąć. 33 minuty temu, katani napisał: To nie czerwona rurówka, tylko ślimak osiadły. Usuń go z akwarium. O kurcze, zaraz poczytam. Ale jak stukam lekko w szkło to się chowa, tak jak inne przezroczyste rurówki które mam. Ślimaki osiadłe też się od razu chowają w tubkę? Edit. Znalazłem zdj w internecie. To co jest u mnie w akwarium wygląda dokładnie tak No tylko tubka jest bardzo krótka ale czerwony "pierścień" wygląda tak samo Edytowane 1 Lutego 2023 przez Danonek (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2023 2 godziny temu, Danonek napisał: Ślimaka osiadĺego widać na tym zdjęciu, ok 1cm od "stopy"korala, ..... Tak na godzinie 8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 1 Lutego 2023 17 minut temu, Arek77 napisał: Ślimaka osiadĺego widać na tym zdjęciu, ok 1cm od "stopy"korala, ..... Tak na godzinie 8. A no to możliwe, ja mówiłem o innym miejscu, niewidocznym na zdjęciu. Na pewno powinienem go usunąć? Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Lutego 2023 24 minuty temu, Danonek napisał: Na pewno powinienem go usunąć? tak , będzie drażnił Ci korala , z czasem przerodzi się w plagę , ułam go całego bądź zaklej czubek kropelką w żelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 6 Lutego 2023 Dziś do akwarium trafiła szczepka Capnelli Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 14 Lutego 2023 Duncan Są też nowe Zoa. Te pierwsze po lewej ładnie się pompują i rozmnażają bardzo szybko, kolejne dopiero się otwierają. Ogólnie w moim akwarium długo czasu zajmuje im aklimatyzacja. Taki Duncan np już po kilku minutach był cały napompowany. Capnella ładnie się napompowała, trwało to chyba z tydzień Z nowości jest jeszcze clavularia papaya, ale jest taka malutka że nawet nie widać jej na kamerze. Pompuje się więc jest ok. Briareum mnie zdziwiło bo z dnia na dzień zaczęło intensywnie się rozrastać, na brzegach pojawia się nowa, biała tkanka Następnym celem są dwie euphylie i potem niech sobie rośnie w spokoju. Szkoda że to forum jest już w zasadzie martwe, ale lubię prowadzić sobie taki swój mały notatnik. Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 14 Lutego 2023 nie jest tak źle. piszących może mało ale czytających nie brakuje Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 26 Lutego 2023 Caulastrea się dzieli Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 16 Marca 2023 Jest i euphylia frogspawn. A w drodze do mnie jest już paraancora Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 17 Marca 2023 Mała aktualizacja. Minęły ponad 2 miesiące od startu zbiornika. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, praktycznie wszystko idzie po mojej myśli budżet jest ograniczony, więc nowe koralowce pojawiają się rzadko, ale cieszą mnie bardzo nowe przyrosty. Zdecydowałem się że żywą skałę stojącą z przodu przeznaczę tylko na Briareum. Odsunąłem ją więc od głównej skały nieco do przodu, tak żeby się nie dotykały. Już widać spore przyrosty Mam problem z caulastreą (candy cane). Otóż zauważyłem że zaczęła umierać i zaczął wyłaniać się z niej szkielet przeraziłem się. Ale, po przewertowaniu chyba wszystkich anglojęzycznych forów stwierdziłem że to przez światło. Była za wysoko i po prostu się paliła. Nie chciała przyjmować pokarmu. Więc przeniosłem ją niżej wczoraj, dziś już zaczęła jeść. Mam nadzieję że bidula dojdzie do siebie. Duncan zaś ma dużo nowych główek co mnie bardzo cieszy, mógłby jeść codziennie i w każdych ilościach (karmię pokarmem mrożonym). Niestety ma krótkie i grube polipy. Dowiedziałem się że to częsta przypadłość i może chodzić o światło, zbyt silny/słaby prąd wody etc. Może być też tak że się aklimatyzuje wciąż. Sam nie wiem, póki rośnie to jest ok więc zamierzam po prostu go obserwować. I jeszcze zoaski, w niebieskim świetle więc mało co widać. Położyłem na samym dnie na osobnej podstawce w nadziei że się na niej rozrośnie Na razie to tyle. Niewiele, ale mnie wszystko cieszy. Niebieska rozgwiazda zdążyła się podzielić, widziałem to na własne oczy. Więc są już dwie. Jest sporo malutkich ślimaków, są wieloszczety, skały są pokryte rurówkami. W przyszłym tygodniu dojdzie euphylia paraancora. Potem planuję kupić jakieś grzybki, koniecznie sarcophyton na samą górę i jeszcze coś. A, skałka z xenią też wylądowała na dnie bo chyba ją te ledy aquaela zbyt paliły. Teraz są takie tycie główki, małe, ale już pulsują. Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach