Skocz do zawartości
Wojdl

Rozmnażanie błazenków

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Czy ktoś z was rozmnaża błazenki ? Chciałbym spróbować swoich sił z zwykłymi pomarańczowymi ale mam kilka pytań. Jakie błazenki kupić aby dobrały się w parę ? Czy 1kwarium 31l starczy dla rodziców ? Jaki baniak dla maluszków (mam do dyspozycji 25l i 17l chyba, że trzeba kupić inne ? ) ?

Liczę na szybką odpowiedź, pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyj wyszukiwarki, jest kilka tematów. Chcesz rozmnażać a nie znasz podstaw. Wszystkie błazenki rodzą się samcami i kupisz również 2 samce z czego silniejszy zmieni płeć. 
Zacznij od podstaw, a później bierz się za rozmnażanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuj, bo satysfakcja z rozmnożenia ryb we własnym akwarium, tym bardziej morskim, jest ogromna. Od pewnego czasu mam wrażenie, że to forum zmienia się w drugą "Elektrodę". Mamy "morską szlachtę", która ciut zmęczona odpowiadaniem po raz trzydziesty na te same pytania zaczęła od jakiegoś czasu pisać "poszukaj - było na forum" i "Wujek Google nie gryzie". Z jednej strony się nie dziwię, bo forum zawsze warto wcześniej przeszukać przed zadaniem pytania, bo a nuż znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Warto też pokopać w odmętach Internetu, bo choćby na zagranicznych forach, stronach i kanałach YouTube jest masa informacji na różne tematy. Z drugiej takie odpowiedzi mnie wkurzają, bo potrafią skutecznie zniechęcić nowe osoby do tego mocno niszowego, acz niesamowitego hobby. I zamiast grono się powiększać, każdy zamyka się w swoim słoiku i z czasem kiśnie w nim jak ogórek. A potem słoiczek rozrywa i kwas wylewa się szerokim strumieniem na innych. Tyle na ten temat, przepraszam za offtop.

Natomiast co do Twojego pytania - faktycznie przejrzyj sobie dostępne źródła, o których pisałem. Błazny zawsze dobiorą się w parę, tak jak pisał kolega wcześniej. Inną kwestią jest ich dojrzałość płciowa i warunki w akwarium. Ja na swoją parkę czekałem blisko 4 lata, ale później przez ponad 2 lata regularnie składały mi ikrę, dopóki nie wykończyła ich oodinoza, którą przywlokłem sobie z babką. Odchować nigdy nie próbowałem, bo brakowało czasu, le trochę na ten temat czytałem. Udało mi się za to kilka razy rozmnożyć i odchować Pterapogony. Wracając do błaznów - na pewno brałbym większe akwaria do rozrodu, bo jak wykluje Ci się ich kilkanaście, to nie utrzymasz parametrów, które podczas odchowu młodych muszą być bardzo stabilne. Gdybym sam miał coś robić w tym kierunku, pewnie postawiłbym na jakiś zbiornik w okolicach 60-100l. Potem musisz czekać na moment złożenia ikry, bo w zbiorniku ogólnym wylęg szybko stanie się pokarmem (są różne metody łapania, np. w nocy na latarkę i drobną siatkę), a w hodowlanym rodzice mogą skonsumować potomstwo po wykluciu, ale są potrzebni przy ikrze, bo wachlując ją płetwami zapewniają napływ świeżej i natlenionej wody, co zapobiega atakowaniu ikry przez pasożyty.

Rada ode mnie na poważnie - zanim zabierzesz się za rozmnażanie błazenków, załóż sobie kilka 1-2l pojemników i potrenuj hodowlę czystego fitoplanktonu, wrotki i wylęgu Artemii, bo maluchy czymś trzeba wykarmić, więc doświadczenie się przyda. I pamiętaj, że nie od razu Rzym zbudowano, a człowiek uczy się na błędach ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.