Skocz do zawartości
Gość Zbyszek36

zawiesilem Hqi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zbyszek36

...........i tak to wyglada.

l.jpg

l2.jpg

pozdr...

Ps; Sorry , nie HQI tylko T5:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

no i zdjalem ta lampe :D zmiana koncepcji , lampa bedzie do sprzedania :D jest nowa , opchne za polowe ceny .

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całość wygląda nie najgorzej,będzie Ci trudno wymyśleć coś lepszego.Gdyby ta oprawa była na 4x T5 to trudno o lepsze rozwiązanie.

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Adam jest lepsze :D niedlugo skoncze i pokaze . Wczesniej myslalem podobnie ze to bedzie najlepsze rozwiazanie ,ale niestety nie jest , ze wzgledu ze lampa zakrywala mi za bardzo halogen HQI :D

pozdr...

Ps; W ta pake to chyba weszlo by i z 6 rurek T5 jakby dobrze pomyslec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli bylaby na 4 T5 to jaki stosunek winien byc aktynicznych do bialych? 1 do 1? 1 do 3? zastanawiam sie tez jaki stosunek zastosowac przy HQI plus aktynika T8....sam mam HQI 150W i 2 razy 30W aktynika - wydaje sie strasznie niebiesko, a w akwa sa tylko xenia, cladiella, grzybowience rozne, pachyclavularia i pare polipow; sa jakies sprawdzone recepty czy tez raczej nie?

PS moze podasz cene za oprawe? sam nie kupie ale moze ktos sie skusi....

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

indywidualnie samemu wyciaagc wnioski tak zeby bylo dla oka dobrze :D , korali , kombinowac i wyciaagc wnioski :D niema zlotych srodkow :D

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

po przemysleniach , oswietlenie zostalo cakowicie zmienione :D zarnik HQI-14 000K powedruje do kolegi z forum, a zastapie go innym firmy Aqua Connect - 20 000 K :D

pozdr....

Ps; Ja to mam swira na punkcie oswietlenia , w moim starym akwarium to mienialem chyba ze 20 razy przerozne rury i zarniki:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

moze za mocny?:Dozingoff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

zrzucilem ta lapme i wymyslilem tak :D (raz ze wiecej swiatla a drugie to to ze mozna swobodie pchac lapy do akwa :D)

aq.jpg

aq1.jpg

Narazie tylko przylozylem drzwiczki od szafki :D zeby bylo wiadomo co kombinuje :D

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

siedze i mysle , bo to wyglada tak jakos jak pasnik w lesie dla zwierzyny :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocno, słabo, sam zdecydujesz. Jestem przeciwnikiem stosowania 20 000K. Przerabiałem to i szybko się z tego pomysłu wycofałem. Koralowce nie były zbyt zadowolone, a poza tym efekt, jeśli chodzi o barwy jest moim zdaniem nienaturalny. AdamR coś Ci próbował przekazać, ale.....Rezygnować z T5, dla mnie jest decyzją dziwną.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

rezygnowac z T5 ?:D nie powiedzialem ze rezynuje z T5 tylko z wiszacej lampy :D obudowac chcialem gore akwarium a do sciany dac belke T5 :D zle zrozumiales Waldemar.

Z tymi zarnikami 20 000K to sie jeszcze dobrze zastanowie;)

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku a co Ci nie leży w żarnikach 14000K? Jak dla mnie świecą ładnie - ale to tylko chyba kwestia gustu :D Z moich obserwacji samo 14000K to nie wygląda zbyt pięknie ale w połączeniu z T5 jest super światło. Do nich trzeba dodać jednak trochę białego światła. Same żarniki 10000K dają światło żółte w porównaniu do HQI 14000K. Natomiast 20000K to już jest aktynika, normalnie marsjańska poświata :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się Waldku, tylko brakowało mi określenia na tę barwę. Marsjańska jest tu jak najbardziej na miejscu.

@Zbyszku@, widać jestem nie doczytany. Po prostu masz inną koncepcję zamocowania T5.

PS Od 6.00 robiłem porządki w akwarium. Przycinałem acropory, był już brak dostępu do szyb. Wielkimi nożycami do cięcia blachy, próbowałem odciąć rozłogi grubości kciuka. Nie było szans, skończyło się na piłce diamentowej. Boże, jakie to twarde. Jednym okiem już patrzyłem na fleksa. Zasadziłem kilka zaszczepek wielkości niejednokrotnie 15 cm. Jeszcze z 3-4 lata i braknie miejsca na wodę.

Przy okazji robiłem podmianę 120 litrów. Efekt - lecę na PYSK.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie jak kazdy mezczyzna mam problemy z rozroznieniem barw i kolorow, ale dla mnie zarnik 10KK+aktynika swieci tak jak 20KK bez aktyniki, a na pewno roznica jest niewielka

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

siedze i odpieprzam szalabajca:D probuje zmiescic do tej lampy zarnik HQI , i chyba mi sie udalo:) tak to by bylo nawet niezle :D wszystko w kupei T5 i zarnik HQI , mysle tylko teraz nad umocowaniem szyby.

pozdr....

PS; Pokazac wam to cyz nie ?:D moze jak juz skoncze calosc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

nie wiem :D sam nie wiem co ja to modze :D

t.JPG

t1.JPG

t2.JPG

Jak zacznal trzaskac z hukiem od ciepla wytwarzanego przez HQI to dam Ci zanc :D

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

pod zarnik HQI - postanowilem zrobic "radiator"/reflektor odblyskowy z 2 mm aluminum w ten sposob cieplo z zarnika zostanie odprowadzone na tyle ze nie bedzie bezposrednio odzialywalo na T5 , mialem juz takie rozwiazanie w poprzedniej lampie ktora wykonalem samodzielnie photo5.jpg, wypada powiedziec ze wlasnie w ten sposob to funkcjonowalo;)

pozdr....

Ps; Cieszy mnie sam fakt (jak widzicie na zdjeciach) ze jest mozliwosc przerobienia lampy T8 na lampe T5 :D z tym zarnikiem HQI , to sam jestem ciekaw :D :D

Kiedys rozmawialem z Jankiem .F , to slusznie zauwazyl ze lampa ma szybke (plexi) wiec nie jest konieczne stosowanie koncowek bryzgoszczelnych , ktore sa dosc duze i niestety ale w lampie z takimi koncowkami pomieszcza sie tylko 2 rurki T5. Stosujac inne oprawki czyli nie bryzgoszczelne , ktore sa malutkie , waziutkie , smialo mozna zmiescic 4 rury T5 , zasuwajac elegancko wszystko szybka(plexi) . Plus dla Janka:D;)

"Oczywiscie z ta szybka plexi to nie do HQI :D"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Odezwe sie za kilka dni:D pograzylem sie w pracy :D

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też zrobiłem nową 'lampę' :D

w zasadzie to reflektor z szybą filtrującą UV - świecą w nim dwa palniki HQI, jeden 10000K i drugi 20000K. zawsze lubiłem 'mieszać' ze światłem, bo to ono w tanku jest podstawowym malarzem :D świt i zmrok czynią mi teraz aktyniki Sylvania Coralstar; następnie odpala 20000K i wyłączają się aktyniki; po 1/2 godzinie dołącza żarnik 10000K; wygaszanie w odwrotnej kolejności :D

dlaczego tak: wcześniej żarniki były w osobnych halopakach - z uwagi na oddalenie od siebie samych żarników, co warunkowały same halopaki (~20 cm) część tanku po stronie 20000K była bardziej niebieska niż po stronie 10000K :D zeźliłem się i wydłubałem double lamp: palniki HQI dystansuje od siebie tylko 10 cm; nie rozróżniam teraz wizualnie rozdzielenia kolorów światła - mixt jest bardzo dobry; średnia barwowa matematyczna :D wychodzi mi 15000K! w/g mojej oceny światło jest super :D

wkleiłbym foty tego reflektora ale wirusy 'rozjechały' mi kompa i powoli dochodzę do siebie :dontgetit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.