jb0007 Report post Posted May 12 Cześć na wstępie witam wszystkich jestem Jarek i mam nadzieję ze będę poruszał się po forum w miarę sprawnie. Stawiam pierwsze kroki w morszczyznie Metryczka 1. Wymiary 94x55x55 250l Red Sea 250max sucha skala 26kg 2. Filtr RODI - nowy 3. Filtracja: węgiel aktywny, włóknina, Maxspect Bio-media 1kg 4. Oświetlenie Skylight AQIR FLUO-80H 5. Brak życia 6. Start zbiornika 7tyg temu 7. Sucha skala Marco Rocks 26kg, zywy piasek Ocean BioActiv Live Natural 8. Brak ozonu, UV itp 9. Parametry wody NO3 - poniżej 0.25mg/l prawie nie wykrywalne PO4 - 0,02mg/l Zasolenie 35 10. Brak podmian, dolewka RO 11. Brak karmienia 12. Zero alg i innych problemow 13. Brak plag 14. Dolewam bakterii Mircrobe Life Nite-Out i special blend 15. Cyrkulacja Jebao DCP2500x2 Przez cały czas niewiele się działo ale ostatnio woda zrobiła się lekko mętna piasek w kilku miejsca zrobił się koloru cukru czcinowego i coś mi wyroslo wyglada jak malutka rurówka ale zakładam że to nie to. Chciałbym dopytać czy byc moze to juz czas na jakieś życie ? No i co to za cudo mi rosnie samoistnie czy czasm nie powinienem się tego pozbyc ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
gryadam Report post Posted May 18 Jak startowałeś na suchej skale, to paradoksalnie dojrzewanie mogło jeszcze nie ruszyć i ten piasek "koloru cukru trzcinowego" może na to wskazywać - to początek dojrzewania. Mogą to być okrzemki, dino, albo początki cyjano. Z życiem bym się jeszcze wstrzymał, chyba że te parametry utrzymują Ci się już kilka tygodni i nie widzisz, żeby ten "cukier trzcinowy" przybierał na sile - wtedy jakiś ślimak i prosty koralowiec miękki i dalej obserwuj, co się dzieje ze zbiornikiem. Światło pierwszy raz widzę na oczy, ciekawy jestem, jak się będzie sprawowało na dłuższą metę. Co do życia, które Ci wyrosło - tak, mogło coś wyskoczyć spontanicznie - gąbka, rurówka, ślimak osiadły, itp. Wklej zdjęcie - wtedy będzie łatwiej to zidentyfikować i określić, czy do wyrzucenia, czy do zostawienia. Quote Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted May 18 moim zdaniem fajnie podeszłe do sprawy, pilnuj aby nie wyrosło nic niepożądanego. powoli wkładaj życie, ze źródła sprawdzonego przyglądaj się każdej szczepce. dipowanie nic nie daje, sam musisz zadbać aby nie wprowadzić sobie nieproszonych gości. Poczytaj. Ślimakach osiadłych, mam to gowno, i tojest problem Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites