Skocz do zawartości
karol9

Euphyllie padają po kolei

Rekomendowane odpowiedzi

A euphyllie sa bardzo wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne i jak ryby je podgryzają to tak będzie się dziać. 
Ale to jest jedna z możliwości, podgryzaniu można zapobiec karmiąc zróżnicowanym pokarmem. Niestety bardzo wielu akwarystów opiera pokarm o artemie która jest słabym pokarmem. No i do twojej obsady to trzeba żarcia łopatą sypać aby nie było problemów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś w tym być z tą centropygą. Ta źólta to CTENOCHAETUS FLAVICAUDA Przynajmniej tak kupiłem w sklepie (tylko podejrzanie tanio) avtez pływalavw innm zbiorniku flavissima. 

Ale tak myślę że ta euphylia to wygląda jakby cofała tkankeIMG_20240520_203235.thumb.jpg.a87f2315a07e02c6c985d864fce4c016.jpg

A jeśli to jakieś zakażenie bakteryjne? Czytałem że można podać cipronex

Edytowane przez karol9 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj cipronex 500mg . 1 tabletka rozpuść w 50ml wody or i na każde 260l wody dodaj 3,3 ml preparatu 3x dziennie . Dzień przerwy i powtórka tak 3 razy . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kajto12345 napisał:

Daj cipronex 500mg . 1 tabletka rozpuść w 50ml wody or i na każde 260l wody dodaj 3,3 ml preparatu 3x dziennie . Dzień przerwy i powtórka tak 3 razy . 

Odważna decyzja a jak pójdzie coś nie tak weźmiesz to na siebie, jestem daleka od radzenia tak daleko idących metod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to stosuję u siebie co kwartał od 2 lat a euphylia mam mnóstwo.  To jest moja metoda każdy próbuje na swoją odpowiedzialność . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodawałem już kiedyś cipronex 05 tabletki. Dodałem teraz. Zobaczymy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.05.2024 o 14:58, Kajto12345 napisał:

Ja to stosuję u siebie co kwartał od 2 lat a euphylia mam mnóstwo.  To jest moja metoda każdy próbuje na swoją odpowiedzialność . 

Po takiej kuracji co robisz ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi