lol12345678903 Report post Posted November 27 Witam, Przez ponad 7 lat miałem przerwę w akwarystyce morskiej na rzecz terrarystyki i przyznam sie uczciwie ze sporo już pozapominałem niestety. mam kilka pytań na które nie znalazlem odpowiedzi . za pewne to gdzies jest na tym forum posrod tysiecy innych watków zakopane gdzies ale może ktoś da rade mi odpowiedziec jak to wygląda . chcialbym zaczac dodawac bakterie do akwarium morskiego w celu lepszego rozkladania szkodliwych substancji potencjalnie znajdujacych sie w wodzie / potencjalnie gdyz nie mam pewnosci czy takowe sa / aczkolwiek spotkalem sie z informacja gdzies na forum ze bakterie te w nastepstwie beda odlowione z wody za pomoca odpieniacza . Na ten moment mam akwarium od poczatku Wrzesnia tego roku 90 l , na ten moment w akwarium mam zywy piasek , zywa skale za pewne zmiksowana ze sztuczna , kilka krabow pustelnikow jako ekipe czyszczaca , 1 kraba Mithraculus sculptus , ostatnio dostalem szczepke Xeni pulsujacej i jedna niebieska rybke / nie pamietam nazwy /. jako sprzet tak na prawde mam tylko podstawy typu pompka napowietrzajaca , grzalka i termometr w akwa . /byl w planie filtr kubelkowy ale po czytaniu wypowiedzi na tym forum po prostu z tego zrezygnowalem / Przy tak malym zbiorniku nie zakladalem sumpa i nie posiadam odpieniacza ale robie podmianki raz w tygodniu 10% wody. Czy biorac pod uwage brak odpieniacza powinienem zaczac stosowac bakterie do akwarium czy lepiej nie zeby nie zburzyc panujacego tak ekosystemu ? wode do akwarium mam ze sklepu juz tam przygotowana z uzyciem soli red sea i nie mam pojecia czy woda ta jest sprzedawana z jakimis bakteriami juz rozpuszczonymi ale za pewne nie . Myslalem tez nad metoda Vodka ale czy nie bedzie to ryzykowne jesli nie mam czym odpienic szkodliwych bakterii etc ? ewentualnie czy ktos moze mi polecic jakis nie szkodliwy szczep bakterii ktory bedzie za razem pelnil funkcje ochronna w terrarium i poprawi tez kondycje organizmow zywych w tym korali i potencjalnie przyszlych ryb ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted November 27 Bakterie dodawaj co tydzień po podmianach wody, ja kiedyś ze 3 miesiące nie dawałem to mi cyjano wywaliło, jak zacząłem to cyjano powoli znikło. odpieniacz do tak małego zbiornika raczej nie potrzebny ale w kaskadę bym zainwestował Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
tomasz1985 Report post Posted Monday at 04:40 PM jakie bakterie dodajesz?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
lol12345678903 Report post Posted Monday at 09:42 PM (edited) Na ten moment tak uczciwie to nic nie dodawałem jeszcze . Akwarium działa od ok 4 miesięcy + na samej wodzie morskiej + żywa skala i piasek morski . Ale na ten moment nic nie dodaje bo nie wiem czy mogę zacząć dawkowanie nie posiadając odpieniacza który je odpieni. W akwarium w tej chwili mam kraby pustelniki , krab Mithraculus sculptus , jakiś czas temu zaobserwowałem także jednego z robaków żyjących w żywej skale. I taką rybkę ( nie pamiętam już jej nazwy ) Edited Monday at 09:43 PM by lol12345678903 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted Monday at 10:24 PM Rybka to Parasema hemicyanea, robal to jakiś gatunek wieloszczeta, ten wygląda na pożyteczny. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites