Skocz do zawartości
Carolin

Baniak 300 litrów budowa

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, chris_ek napisał:

Wystarczy policzyć, tylko potrzebne są dodatkowe informacje (poziom wody powyżej dołu grzebienia, wymiary komina, poziom wody w sumpie).

To już pewnie jak pozalewam wszystko.  

To ten reaktor też wezmę,  testy tak myślałam że są nie bardzo. 

Kurcze chyba się zdecyduje na ten baniak bo inaczej to chyba nigdy nie wystartuję :D

Boję się tylko kolejnej lawiny zakupów. Na start na pewno ze sprzętów oświetlenie, cyrkulacja, obiegówka i odpieniacz, nie? Dobrze myślę że resztę z czasem dokupić będzie można? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.04.2025 o 14:26, Carolin napisał:

Odpieniacz Red sea reefer RSK 300 - 1449zl
Reef mat red sea 500 - 1599zl
Dolewka Reef ato - 949zl
Pompa obiegowa Red Sea - ReefRun G2 4000 DC Pump - 659zl
Sterownik pompy Reef Run Dual Controller DC Pump - 799zl
Pompa dozująca - Red Sea ReefDose 4 - 1759zl
Falownik Maxspect Gyre XF 330 Double zestaw 2 pompy + kontroler - 2100zl
Oswietlenie 2 x Red Sea - ReefLED G2 115 - 3900zl
Uchwyty oświetlenia 2 x Red Sea - RL 90 / G2 115 - 800zl

Co do odpieniacza to w tym tygodniu będę montował 900-tke DC, więc jeszcze się nie wypowiem, ale ReefMat na pewno na plus (przerobiłem chyba już 5 rollermatów i ten mi najlepiej odpowiada i na bank przejdzie za rok do nowego szkiełka). Pompa w wersji G2 także super, wcześniejsze modele podobno miały problemy z głośnością, ale obecnie jadę od 2 tygodni na 6000DC i jest bardzo cicha. Sterownik niestety jest w zasadzie konieczny jak chce się używać sprzęt od Red Sea. Pomp dozująca ReefDose4 także bardzo dobra (właśnie dzisiaj wymieniłem ją zamiast dwóch pomp DOS od Neptuna). Jakbyś była zainteresowana uchwytami do lamp Red Sea to mam na sprzedaż 2szt nowych, nieużywanych w sporo niższej cenie niż podałaś (miałem przejść na nową generację lamp RedSea ale finalnie zostałem przy obecnym oświetleniu), ofertę znajdziesz na OLX. Pozdrawiam i powodzenia.

Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: odpieniacz RedSea Reefer Skimmer RSK 900 DC, rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil. Sprzęt: pompa obiegowa RedSea ReefRun G2 6000, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, komputer Neptune Systems Apex + Trident. 

https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/

https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, R3BEL napisał:

Jakbyś była zainteresowana uchwytami do lamp Red Sea to mam na sprzedaż 2szt nowych, nieużywanych w sporo niższej cenie niż podałaś

Super, dzięki bardzo, jak będę kupować ostatecznie te lampy i jeszcze będziesz mieć Uchwyty to na pewno wezmę. 

Dzięki też za spostrzeżenia co do innych sprzętów, bardzo cenne  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Carolin napisał:

Boję się tylko kolejnej lawiny zakupów. Na start na pewno ze sprzętów oświetlenie, cyrkulacja, obiegówka i odpieniacz, nie? Dobrze myślę że resztę z czasem dokupić będzie można?

Trochę do wydania na pewno będzie. Można ewentualnie rozważyć kupno używek.

Oświetlenie - warto postawić od razu na sprawdzone marki bo to jedna z kosztowniejszych pozycji

Cyrkulacja - przynajmniej dwa falowniki będą potrzebne

Pompa obiegowa - jebao MPD 5000/6500 jak chcesz ze sterowanie z apki lub DCP tylko z kontrolera przy pompie

Odpieniacz - tu nie mam doświadczeń ale szukaj jak najcichszego

Rollermat - ten od Red Sea chyba potrzebuje dużo miejsca w sumpie więc do przemyślenia

Dolewka - Levelautomatic EYE

Pompa dozująca - Jebao doser 3.4, ale z tym możesz poczekać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.04.2025 o 01:02, R3BEL napisał:

Co do odpieniacza to w tym tygodniu będę montował 900-tke DC, więc jeszcze się nie wypowiem

Red Sea DC 900 już śmiga od 2 dni w sumpie, więc mogę coś w końcu powiedzieć na jego temat (zwłaszcza w porównaniu do mojego poprzedniego Regala 200S). Na początek kwestia głośności - OCTO z pompką VarioS to to rzeczywiście nie jest i jednak da się słyszeć pewien dźwięk pompy, ale na szczęście nie jest to jakoś bardzo odczuwalne jak czytałem o wcześniejszych odpieniaczach RS, zwłaszcza już po zamknięciu szafki. Ogólnie pieni bardzo dobrze. Duży plus za zastosowany czujnik (a w zasadzie dwa) przelania, ponieważ w momencie kiedy uzna, że istnieje ryzyko przelania to automatycznie obniża moc pompy do określonego poziomu, a następnie sukcesywnie podnosi do zadanej wartości. Dzięki temu mamy pewność że odpieniacz nam nie zacznie przelewać, jak również nie wyłączy się po przelaniu (jak ma w zwyczaju część tego typu urządzeń). Sama konstrukcja jest ok (można zamontować pompę w trzech kierunkach), ale rzeczywiście do jakości choćby odpieniaczy OCTO to jednak RS daleko, tamte konstrukcje wyglądają na prawdę solidne, natomiast RS jest jakby cieńszy i ma się wrażenie jakby zaraz mógł gdzieś się rozkleić albo pęknąć. Fajna jeszcze kwestia to zastosowany fabrycznie długi wężyk do opróżniania kubka z zaworem na końcu (wiem że samemu też można dokupić do innego dopieniacza jakiś dłuższy wąż silikonowy i zaworek do tego, ale fajnie że RS pomyślało o takim elemencie). Ogólnie jak na razie RSK 900 DC podoba mi się w użytkowaniu :) Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania dotyczące urządzenia tej marki to daj znać.

Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: odpieniacz RedSea Reefer Skimmer RSK 900 DC, rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil. Sprzęt: pompa obiegowa RedSea ReefRun G2 6000, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, komputer Neptune Systems Apex + Trident. 

https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/

https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi