barti77 Zgłoś Napisano Niedziela o 08:11 Hej, bez bicia przyznam się że nie szukałem jakoś głęboko ale mam pytanie. Jestem właśnie po ułożeniu i sklejeniu skały do mojego akwarium. Po podniesieniu takowej konstrukcji stwierdzam że jest ona dość ciężka XD Moje pytanie do was brzmi czy dajecie coś pod skalę czy kładziecie ją bezpośrednio na szybę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano Niedziela o 08:18 Na szybę, nic się nie stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano Niedziela o 09:34 ja też stawiałem na szybie, robię teraz za kilka dni restart i też będzie na szybie Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zibro007 Zgłoś Napisano Niedziela o 15:09 Ja sklejoną skałę położyłem na kawałki szkła odznaczyłem w tych miejscach na szkle markerem, następnie w tych miejscach rozrobiłem CERESIT CX 5 i położyłem skałę . Powstały gładkie nóżki które zwiększają powierzchnie i dużo lepiej stabilizują konstrukcję, w dodatku znacząco zmniejszają nacisk na szkło. Podpatrzyłem ten sposób na ten sposób na YT Projekt Nano Aquascaping cz. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano Niedziela o 15:48 Nie słyszałem jeszcze aby komuś pękło dno od skały. No chyba że będziesz ją wrzucał to wtedy jest ryzyko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Niedziela o 17:13 U mnie na szybie ok 40kg skały. Nigdy nie słyszałem, żeby od skały komuś dno pękło. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barti77 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 16:22 Dzięki za odpowiedzi, tak też zrobiłem. Skały nie ma dużo bo tylko 31kg więc powinno być ok a konstrukcja jest stabilna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach