Skocz do zawartości
tomasz1985

Pierwszy morszczak Akwarium 96l 60x40x40

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro jeszcze powtórzę te testy ale z akwarium nic się nie dzieje. Jakoś nie lubię tych testów saliferta na KH a było koło 8 . Wszystko się zmieniło jak zacząłem stosować ten Komponent 3in1 tam jest KH mg i Ca w równych proporcjach. Dam znać jutro jak z testami.

Tak to wygląda teraz za bardzo nie da się zrobić zdjęcia chyba że przy białym świetle ale to jutro.

IMG_20250227_224534.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na środku na głównej skale montiporę confusę / peltiformis ( ie widze dokładnie która to). To turbo agresywny i ekspansywny koral. Będziesz płakał za jakiś czas. Tylko na osobną skałkę.

11 godzin temu, tomasz1985 napisał:

Jakoś nie lubię tych testów saliferta na KH a było koło 8 . Wszystko się zmieniło jak zacząłem stosować ten Komponent 3in1 tam jest KH mg i Ca w równych proporcjach.

Najwyraźniej masz różną konsumpcję Ca i KH w swoim zbiorniku i zaczyna się rozjeżdzać.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtórzyłem dziś testy i wyszło 10,5 KH i Ca 390 . Zrobiłem testy jak z instrukcji. Dziś czeka mnie podmiana wody na razie nic nie dodaje do wody jutro zrobię testy . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób dzisiaj swoją podmianę i nie dolewaj przez następne dni nic z tego 3in1 komponentu .Przez następne 5 dni zrobisz sobie o tej samej godzinie test na KH i będziesz widział ile KH potrzebuje twój zbiornik na dzień.Jak ci KH spadnie na pomiędzy 7,5 - 8,5 ,to zaczniesz dolewać 3in1 komponent w ilości twojego zużycia dziennego.Trzymaj się wartości KH ,żeby była pomiędzy 7,5 -8,5.

Do podnoszenia CA zakup sobie CA Plus od AF ( albo jakiś inny środek na podnoszenie CA ) i co tydzień dolewaj braki ręcznie po wykonaniu testu.

Przy balingu typu 3 w jednym powinieneś się trzymać wartości KH .CA i MG dolewasz ręcznie .Jak nie masz równej konsumpcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki miałem zamiar zrobić już dwa dni nie podaje i KH spadło. Zrobię tak jak piszesz ☺️. A zerowymi no3 i po4 mam się martwić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ,przy zerowych NO3 i PO4 koralowce głodują na dłuższą metę.Prawdobodobnie skała pochłania ci teraz na początku wszystko. Nie wiem czym mierzysz NO3 i PO4 ale te parametry powinno się utrzymywać na początku na poziomie 5-10 NO3 i 0,05 - 0,1 PO4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest sucha skała Marco rock niedawno no3 było jeszcze 5 a po4 cały czas zero mierzone wszystko salifertem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Salifert jest dobry przy NO3 , ale test na PO4 jest ciężko do odczytania.Ja polecam Hanna hi 736 na PO4.

Niby jeszcze test na PO4 z firmy Fauna Marin albo Nyos jest też wmiarę dobry do odczytania.Sam jeszcze nie próbowałem bo mam Hankę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hankę mam w planach więc zapodam sobię. Narazie pomierze sobie testy przez tydzień i zobaczymy jaka konsumpcja będzie i wtedy zacznę coś stosować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dolewaj na razie nic ...mierz tylko KH i daj trochę więcej mrożonek dla koralowców a suchego pokarmu dla rybek.To PO4 i NO 3 powinno iść do góry.Jak dolewasz jakieś bakterie albo pożywki teraz, to one  redukują PO4 z NO3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas bakterie i pożywkę leję.

Przez ten tydzień nie będę nic dolewał zobaczę jakie spadki będą i wtedy się coś zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie czy dalej podawać pożywkę skoro już są ryby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj sobie w forum z jakiego powodu się leje pożywkę dla bakteri, albo ulotkę twojego NP - do czego się stosuje takie środki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to odpowiedziałeś dzięki wielkie a wystarczyłoby tak lub nie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak coś lejesz do akwarium to powinieneś być świadom jaki efekt możesz tym osiągnąć? W opisie NP Pro masz napisane że produkt redukuje NO3 i PO4 .A jak ci testy wykazały że masz NO3 na 0 i PO4 na 0 to nie potrzebne jest podawanie ...Zanim coś lejesz do akwarium to powinieneś się dowiedzieć w jakim celu to robisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie już nie leje bo w ogóle o tym zapomniałem heh narazie ten tydzień jestem w fazie robienia testów dzięki za pomoc i dam znać pod koniec tygodnia jak sprawa wygląda ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po paru dniach mierzenia parametrów wstrzymam się z podawaniem komponentu bo nie ma dyzhc spadków zobaczymy w sobote w dzień podmiany jak to wyjdzie i wtedy dam znać ;-) . Moge już smiało powiedzieć że jak przestałem podawac pożywkę to no3 mam 1 i tyle się utrzymuje ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam sprawa testów po tygodniu wygląda tak po zaprzestaniu lania pożywki i koponentu od AF:

No3 skoczyło z 0 na 1 i tak sie utrzymuje

Po4 jak było 0 tak jest 0 (test saliferta) w planach kupienie Hanki

PH stałe 8,15

KG spadło z 10,2 do 9,6 

Ca stałe 390

Mg było 1320 a jest 1260

Więc chyba narazie nie ma co lać ballinga

Po zwiękrzeniu no3 glony brązowe mi wyskoczyły na szybach , z piasku rogwiazda sprząta wszystko ;-)

Niedługo czeka mnie kupienie soli obecnie mam red see niebieską zmieniać na inną czy zostać przy obecnej?? Jeśli macie jakieś spostrzeżenia to proszę piszcie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam obecnie wszystko śmiga żadnych problemów jedynie nalot brązowy na szybach tylko który sprzatam przy podmianie wody. Jak to u was wyglada z czyszczeniem szyb czy czyścicie wszystkie czy tylko prednią? i podpowiedzcie czy zmieniać sól czy zostać przy obecnej red see? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czyszczę przednią i boczne. Ja jadę non stop na soli red sea i jest ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc i ja nie będę kombinował zacząłem też na tej soli sucha skała i żywy piesek i odziwo nie ma tragicznych plag było trochę dino i cyjano. Teraz tylko skała jest zielona i trochę brązowa i na szybach brązowy nalot, piasek czysty bo rozgwiazda robi robotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dziś musiałem zmierzyć parametry bo jakoś koralowce są wszystkie pozamykane i może to być przez magnez bo mam 1215, Ca 380, KH 10.5, no3 2.5, pH 8,15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magnez podnieś, wapno trochę też, KH obniżyć. Zrób sobie test ICP żeby sprawdzić jaki poziom jodu strontu itp. To też może mieć wpływ na korale jak są niskie poziomy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpowiedzcie mi bo nie ogarniam przez cały tydzień po podmianie spada mi tylko magnez to normalne?? już zamowiłem i bede dozowal ale jeśli chodzi o resztę parametrów to stoją. Co o tym myślicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi