Skocz do zawartości
tomasz1985

Pierwszy morszczak Akwarium 96l 60x40x40

Rekomendowane odpowiedzi

ca mg kh sbs i mg czyli moge sobie odpuscic dozowanie ballinga rozumiem?

dozuje 6ml dziennie podzielone dawki na 2 razy dziennie 

sól pozostawić czy zmienić na inna?? jaka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balinga musisz dozować, KH, ca, mg nie ma wpływu na glony. Te parametry muszą być stabilne, sbs dodaje resztę minerałów dla równowagi. Do balinga są jeszcze strongi, ale skoro ich nie dajesz to balinga zostawiasz, jedynie bym obniżył dawkę skoro masz tak wysokie KH, albo przestał na chwilę dozować aby zeszło do 7,5-8,5. Kontrolując przy tym też mg i ca. 

Jak dla mnie to RS niebieska to kiepska sól i bogata. Sól musisz dobrać do obsady, albo zwiększyć obsadę. Poczytaj o składach soli i wybierz ubogą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sól instatnt ocean będzie dobra?? ja mam takie KH odkad pamietam i jest stałe . zrobie tak przestane stosować ballinga na ten czas i bede mierzył parametry zmienie sól i zobaczymy . Wielkie dzieki za pomoc i bede pisał jak postępy ;-)

no i oczywiście będee karmił ukwiały mrożonkami ;-) zobacze czy KH mi zejdzie i jak szybko . tylko jeszcze musze poczekać az mi się sól szkończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam tej soli. Ja od kilku lat bazuję na Tropic Marine, lecz oni mają wszystkie bogate sole. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj możesz poczytać o składach poszczególnych soli, nie na podstawie etykiet tylko zmierzonych wartości. Tester zrobił to swego czasu bardzo rzetelnie.

https://reefhub.pl/sol-akwarystyczna-test-porownawczy/

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam że po tygodniu nie karmienia tymi specyfikami glinow jakbym mniej i nie pojawiają się tak szybko na szybie i w mniejszej ilości . Dzięki za rady później zmierzę parametry i zobaczę czy zacząć ballinga podawać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie mamy zdjęcia, aby dodawać ekstra różne dodatki to trzeba mieć masę koralową. Jak dodatki nie zostaną wciągnięte przez korale to glony będą korzystały. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem i rozumiem kurde nie moge jakos dodać zdjęcia jeszcze z  tym powalcze ale dzięki radom zmniejszyłem nalot na szybach i koralowcach juz się wszystkie otwierają a jedynie dalej te 4szt. ukwiałów są marne . Pokarm przyjmuja karmię ich mrożonką więc jeszcze je poobserwuje . Na wiosne domówie sobie jeszcze pare okazów bo jest miejsce na skale. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi