Skocz do zawartości
Dan86PL

25 low tech do eksperymentów

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Założyłem sobie akwarium o pojemności 25 litrów, żeby trochę poeksperymentować.

Akwarium założone na początku grudnia 2024, na skale i wodzie z mojego większego akwarium, więc szybko dojrzało.

Asdfghj.thumb.jpg.65c7be118d9b45b3e3b03aba4cd0f006.jpg

Zbiornik: 40x25x25 cm (co prawda nie opti white, ale biały silikon robi robotę - kupione na allegro za 90 zł, dla mnie bomba :))

Akwarium-WIWAL-Proste-40x25x25-25l-Prost

Oświetlenie: Hygger 30W z Amazon z prostym sterowaniem 6, 9, 12h, 3 rodzajami widma do wyboru i 5 poziomami mocy (u mnie ustawiona na widmo biało-niebieskie i moc na poziomie 3, co daje 15 Watt. Cena ok 150 zł mnie zachęciła i solidne wykonanie. Co prawda póki co niedawno wprowadzone korale za dobrze nie reagują, ale mam nadzieję, że to kwestia czasu i przyzwyczajenia i coś tam zaczną rosnąć

71j93-M44wL.jpg

Filtracja: stary FZN-2 a w środku głównie Life Bio Fill i ceramika, na wlocie gąbka

Grzałka: 25W jakaś Chinka

Automatyczna dolewka: butelka 1l z szerokim gwintem + chiński Aqua Medic Reffil z Ali za 6,40 z przesyłką zamiast oryginału za 59,99 bez przesyłki... :] 

Parametry:

PH: 8,0

NO3: 5

PO4: 0,25

Ca: 430

Obsada:

Calaustrea zielona + miętowa, zoa fruit loops pomarańczowe + belladona filetowo zielona, szczepki Milki, 2 rodzaje euphylli + coś co nie wiem jak się nazywa i nie chce rosnąć ani w moim dużym akwarium ani małym (to na środku akwarium)

Karmienie jak w przypadku mojego większego zbiornika, choć tu mi zależy głównie na zoa premium a one jakieś niemrawe... :(

94d34ef18bd1b.jpghttps://zapodaj.net/plik-ENU5HXbuog

Ogólnie jestem zadowolony z tego zestawu, za małe pieniądze może powstać coś fajnego, jeżeli dobrze pójdzie, tylko muszę jakąś ekipę sprzątającą zatrudnić.

Co polecacie z życia typu krabiki, krewetki, ślimaki do takiego akwarium jako ekipa czyszcząca? Ewentualnie jakieś małe ryby? 

Edytowane przez Dan86PL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się ostatnio żeby postawić taka kostkę na same ukwiały, ale z dużą ilością żywej skały + podmianki tygodniowe z dojrzałego zbiornika. Jedyna róznica to brak filtra kaskadowego, a chciałbym oprzeć o filtracje na skałach w zbiorniku + falownik do mieszania wody. Jestem ciekawy efektu. Będę śledził Twój wątek wiec czekam na aktualizację. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, banny napisał:

Zastanawiałem się ostatnio żeby postawić taka kostkę na same ukwiały, ale z dużą ilością żywej skały + podmianki tygodniowe z dojrzałego zbiornika. Jedyna róznica to brak filtra kaskadowego, a chciałbym oprzeć o filtracje na skałach w zbiorniku + falownik do mieszania wody. Jestem ciekawy efektu. Będę śledził Twój wątek wiec czekam na aktualizację. 

Cześć. Dzięki za komentarz. Też zastanawiałem się nad samą skałą i cyrkulatorem, ale ponieważ miałem niewykorzystaną kaskadę to jej użyłem. Mam też w zapasie cyrkulator Hydor Koralia Nano 900 i się zastanawiam czy by do nie użyć z drugiej strony za małe akwarium chyba na tyle sprzetu w środku

Efekty póki co słabe i coś mi się zdaje, że lampa nie spełnia swojego zadania. Może lepiej było zrobić sobie lampe DIY 3xRoyal Blue + 1 x Cool white na power ledach. Ale jeszcze kilka tygodniu poczekam i zobaczę czy to ruszy. Jak nie lampa do wymiany.

Edytowane przez Dan86PL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi