Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, 

posiadam Akwarium Waterbox X60.2 ( Brutto 206 L ). Akwarium działa około rok.W sumpie mam rollermat BM-Arf M , odpieniacz BM- C3.5  i Refugium , oraz kulki maxspect i skala z poprzedniego akwarium.Cały czas miałem problemy z NO3 ( 25-50 )bo w sumpie  trzymałem jeszcze gąbkę od Waterbox która gromadziła wiele syfu.Jak ją usunąłem ,NO 3 spadło na 5 a PO4 na 0.01 , przed było tak na 0.05.Zacząłem dozować Phosfeed od TM żeby PO4 kompletnie nie zniknęło.Ale zastanawiam się czy ta filtracja to nie przesada ? Nie jest tego za dużo? Glony w Refugium zbieram co 2 tygodnie, kubek od odpieniacza muszę raz w tygodniu wylewać a rolka w rollermat wystarczy na 1,5 Miesiąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie za duża filtracja. Ja bym odłączył odpieniacz a resztę zostawił i kontrolował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie myślę nad odpieniaczem albo refugium.Nie będę miał większych problemów z PH jak wyciągnę odpieniacz? Refugium tylko w nocy wspomaga przy PH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Pawel90 napisał:

Właśnie myślę nad odpieniaczem albo refugium.Nie będę miał większych problemów z PH jak wyciągnę odpieniacz? Refugium tylko w nocy wspomaga przy PH.

Wyłącz i zobacz. skąd zasysasz powietrze do odpieniacza?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, katani napisał:

Wyłącz i zobacz. skąd zasysasz powietrze do odpieniacza?

Pewnie z tego samego pomieszczenia. 

27 minut temu, Pawel90 napisał:

Co wy wszyscy z tym PH nagle macie, PH w akwarium będzie zależne od tego jakie masz „powietrze” w pomieszczeniu. Bez znaczenia czy masz odpieniacz czy nie. Chyba że zaciągasz przez filtry lub z zewnątrz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zaciągam przez filtr z wkładem skimm breeze od FM i PH trzyma się pomiędzy 8 a 8.1

Filtr ciągnie powietrze z tego samego pomieszczenia.

Jak szybko będą zmiany widoczne przy wyłączonym odpieniaczu ? Wystąpią one po jednym dniu czy musiał bym dłużej testować, tydzień lub dwa ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Pawel90 napisał:

Właśnie zaciągam przez filtr z wkładem skimm breeze od FM

Poczytaj o tym produkcie :  Intersorb plus 5 l  , po co przepłacać ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Pawel90 napisał:

rollermat BM-Arf M , odpieniacz BM- C3.5

Albo roller albo odpieniacz .....jak dla mnie zbyt intensywna ta filtracja która doprowadzi do wyjałowienia wody .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Aqua Fish napisał:

Poczytaj o tym produkcie :  Intersorb plus 5 l  , po co przepłacać ;) 

Dziękuję, wypróbuję jak skończy się aktualny :)

Godzinę temu, Aqua Fish napisał:

Albo roller albo odpieniacz .....jak dla mnie zbyt intensywna ta filtracja która doprowadzi do wyjałowienia wody .

Jedyny problem mam z PO4 ,inne pierwiastki są ok. I od roku ta filtracja już tak działa.

3 godziny temu, elespero napisał:

Po jednym dniu będzie widać. 

Odpieniacz wyłączony, zobaczymy czy będzie różnica w pH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.02.2025 o 17:27, elespero napisał:

Dawaj więcej żarcia to po4 pójdzie w górę :ph34r:

3 razy na dzień karmię, 2 razy automat suche i wieczorem daję 2 kostki mrożonek.Myslę że to nie za mało.

PH wczoraj wieczorem aż na 7.9 spadło bez odpieniacza, a rano dzisiaj na 7.6 był. No i w ciągu dnia tylko do 7.9 się podniósł... Odpieniacz zostaje w systemie...

Myślę że jutro wyrzucę refugium i będę obserwował co się dzieje z PO4 i NO 3.Roller też nie chcę wyciągać , powrót do skarpet albo waty nie wchodzi w grę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.