paatryk22 Zgłoś Napisano 10 Lutego Cześć, pora na trzecią solniczkę w karierze Apetyt rośnie, więc padło na 140x45x55, więcej nie upchnę! Stworzyłem projekt komina i prośba o zerknięcie czy wszystko gitarka. Wymiary komina wyszły 35 cm x 16 cm Przeloty: 3x32 mm Wysokość komina: 50 cm Żółte paski to profil stelaża, będzie wykonany z profili 30x30x3mm. Umiejscowiony będzie w lewym rogu, po długości tylnej ściany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 10 Lutego jakie przeloty chcesz użyć? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paatryk22 Zgłoś Napisano 11 Lutego 7 godzin temu, katani napisał: jakie przeloty chcesz użyć? 3x32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 11 Lutego Dobra to inaczej, daj link do modelu przelotów jakie chcesz użyć. To że 32mm, to się domyślam, bo napisałeś, że hydraulika 32mm Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paatryk22 Zgłoś Napisano 11 Lutego 14 minut temu, katani napisał: Dobra to inaczej, daj link do modelu przelotów jakie chcesz użyć. To że 32mm, to się domyślam, bo napisałeś, że hydraulika 32mm Będę chciał użyć tych: https://erybka.pl/product-pol-920-Przelot-PCV-ASU-Srubunek-32-mm.html?query_id=1 Mam je obecnie u siebie w zbiorniku i jestem zadowolony, przy przeprowadzce po rozkręceniu i skręceniu nic się nie działo, trzymają elegancko, więc jestem zadowolny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 11 Lutego Komin jak komin, jedyna wada takiego komina, że jak coś do niego wpadnie, wskoczy to ganianie się po takim kominie np. z rybą to będzie niezła przeprawa. Bardziej bym przeliczył długości grzebienia czy Ci przyjmie ilość wody jaką planujesz na przepływie. Najlepszy obieg to taki gdy nie potrzebujesz zaworów na spływie i na powrocie. Dałeś hydraulikę 32 wiec jak sądzę planujesz dużą cyrkulację na obiegu Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 11 Lutego 22 minuty temu, paatryk22 napisał: Będę chciał użyć tych: https://erybka.pl/product-pol-920-Przelot-PCV-ASU-Srubunek-32-mm.html?query_id=1 Mam je obecnie u siebie w zbiorniku i jestem zadowolony, przy przeprowadzce po rozkręceniu i skręceniu nic się nie działo, trzymają elegancko, więc jestem zadowolny Nie bardzo rozumiem opis, jak rury się montuje za pomocą redukcji, ale poza tym Komin jest ok. będzie wszystko śmigać. 3 minuty temu, VDR napisał: Komin jak komin, jedyna wada takiego komina, że jak coś do niego wpadnie, wskoczy to ganianie się po takim kominie np. z rybą to będzie niezła przeprawa. to prawda. 4 minuty temu, VDR napisał: Bardziej bym przeliczył długości grzebienia czy Ci przyjmie ilość wody jaką planujesz na przepływie. długość grzebienia będzie ok. Ja mam 30x15 u siebie i mam większe akwarium. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paatryk22 Zgłoś Napisano 11 Lutego Kwestie ganiania mam ogarnięta - średnio raz na tydzień Żagiewka ostronosa wskakuje do komina i sobie tam przesiaduje przy wylocie. Wtedy albo ściągam grzebień na chwile i sama wychodzi albo wyłączam na chwile obieg i ją wyławiam z dołu komina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paatryk22 Zgłoś Napisano 12 Lutego W temacie komina się chwilę wstrzymam ze względu na fakt, że akwarium posiada wzmocnienia i teraz się zastanawiam czy ciągnąć komin po szerokości tylnej szyby w lewym rogu, czy jednak go obrócić wzdłuż bocznej lewej. Co myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 12 Lutego Dobrze jest mieć dostęp do komina. Czasem coś wpadnie, ryba wskoczy, albo po liku latach nazbiera się muł i trzeba tam wyczyścić. Szkoda, że szklarz nie pomyślał o tym wcześniej. Lub ty. Ja to rozwiązałem krótszym wzmocnieniem. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paatryk22 Zgłoś Napisano 12 Lutego (edytowane) Nie było takich myśli, bo zbiornik był przez 1,5 roku używany przez tatę jako Malawi Teraz nadszedł czas, że tata się wciągnął w słone, więc będziemy robić rodzinną wymianę zbiorników Ja jego, on mój. Aktualnie u siebie mam dosyć spory komin przez to, że stelaż jest z kantówek 5x5cm. Pomyślę jeszcze, być może trochę go powiększe, a boczna ściana nie jest chyba takim złym pomysłem, ponieważ lewa strona będzie od okna i ściany także pójdzie tak czy siak do oklejenia na czarno. Zbiornik był robiony u Mycioka, więc możliwe, że i wzmocnienie dałoby radę skrócić. Edytowane 12 Lutego przez paatryk22 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 12 Lutego kto ci będzie otwory robił? Do mycioka masz 25km, Zawieź baniak, wytną ci otwory, wkleją komin, i wytną część wzmocnienia. Będzie ładnie, estetycznie zrobione. Zrób komin tam gdzie ci estetycznie pasuje. Akwarium nie będziesz ruszał przez 10 lat, szkoda się męczyć, albo szkoda, żeby komin był na widoku i szpecił. komin polecam zrobił z czarnego lacobelu, super to wygląda. 39 minut temu, paatryk22 napisał: a boczna ściana nie jest chyba takim złym pomysłem, ponieważ lewa strona będzie od okna i ściany także pójdzie tak czy siak do oklejenia na czarno. Przy takim układzie boczny komin jest spoko. Jeszcze lepszy byłby zewnętrzny w takim układzie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paatryk22 Zgłoś Napisano 12 Lutego Robota będzie wykonana u Mycioka. Ten jak i moją solniczka robiłem u nich i wiem, ze będzie tak jak powinno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach