MarcinH Zgłoś Napisano 11 Lutego Witam, zakupiłem RED SEA Net Cover w celu ochrony ryb przed wyskakiwaniem. Pomijam fakt, czy potrzebny czy nie potrzebny, chcę mieć i tyle. Tylko gdzie/jak go umieszczać na akwarium. Mam wzmocnienia wokół zbiornika (na dwóch poziomach) za wyjątkiem miejsca z tyłu na komin i pytanie czy kłaść tą siatkę na tym wzmocnieniu co przy różnych poziomach wzmocnień (boczne są wyżej niż podłużne), może nie spełnić swojej funkcji w 100 procentach. Do tego na podłużnym wzmocnieniu z tyłu mam umiejscowione rury z powrotu, które wchodzą do wody, przez co musiałbym to jakoś podocinać co spowoduje, że tył byłby mocno okrojony i schodkowy co wpłynie pewnie negatywnie na poziom ochrony ryb (mozliwość wyskakoczenia przez te szczeliny). Czy może dać koronę z PVC i siatkę dać na koronę tylko tu również mam wątpliwość czy ryba wtedy nie wyskoczy i nie zostanie na wzmocnieniu? Na wzmocnieniu ususzy soe pewnie jeszcze szybciej od ciepła lamp, czyli jest równoważne z wyskoczeniem poza zbiornik. Ktoś ma jakieś doświadczenie, ze wzmocnieniami, koronami i siatkami nad nimi? Jakie rozwianie wg Was będzie najlepsze tj. najlepiej się sprawdzi przed wyskakiwaniem ryb? Od razu uprzedzę, tak mam oświetlenie nocne ale i tak chcę mieć dodatkową osłonę. Pozdrawiam Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalstdg Zgłoś Napisano 11 Lutego Wstaw zdjęcie zbiornika będzie prościej doradzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 11 Lutego Poglądowe zdjęcie wzmocnień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aqua Fish Zgłoś Napisano 11 Lutego Tą siatkę kładzie się na górze szkła pomijając wzmocnienia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 11 Lutego Godzinę temu, Aqua Fish napisał: Tą siatkę kładzie się na górze szkła pomijając wzmocnienia . Wiem, że kładzie się ją na górze baniaka ale w ten sposób wzmocnienia mogą zadziałać jak półki, gdzie spadająca ryba zostanie leżeć. Dlatego szukam optymalnego umiejscowienia siatki, by zminimalizować to ryzyko do zera. Najlepiej by było, gdyby zbiornik nie miał wzmocnień albo miał wzmocnienia na jednej wysokości. No niestety mam inaczej i szukam złotego środka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 13 Lutego Czy ktoś ma siatkę Red Sea na akwarium ze wzmocnieniami/koroną i może się podzielić opinią w tym zakresie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach