ziomtom Report post Posted February 16 Zaczynam projektować kolejne akwarium 100x50x55 z kominem i tak się zastanawiam czy w kominie nie zrobic tylko 2 otworow na rewizje i spływ, a powrót zrobić poza kominem, w tylnej szybie akwariowej zrobic np otwor i zainstalować powrót taki jak na zdjęciu poniżej. I czy faktycznie powrot zawsze musi iść kominem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
JaRRoT Report post Posted February 16 Ja mam powrót poza kominem i wraca zaraz nad szkłem, a w kominie tylko spływ i rewizja Quote Share this post Link to post Share on other sites
J@cekWro Report post Posted February 17 Tak też było u mnie, w kominie odpływ i rewizja a powrót dwoma rurkami poza kominem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
patrycja52 Report post Posted February 18 W dniu 16.02.2025 o 20:19, ziomtom napisał: Zaczynam projektować kolejne akwarium 100x50x55 z kominem i tak się zastanawiam czy w kominie nie zrobic tylko 2 otworow na rewizje i spływ, a powrót zrobić poza kominem, w tylnej szybie akwariowej zrobic np otwor i zainstalować powrót taki jak na zdjęciu poniżej. I czy faktycznie powrot zawsze musi iść kominem? jaką widzisz w tym zaletę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ziomtom Report post Posted February 18 Komin zajmujacy mniej miejsca Quote Share this post Link to post Share on other sites
patrycja52 Report post Posted February 18 1. ale musisz odsunąć zbiornik od ściany aby puścić rurkę poza akwa 2. większe ryzyko zalania jak będzie nieszczelność Quote Share this post Link to post Share on other sites