Skocz do zawartości
Gienek

terrorysta w akwa ??

Rekomendowane odpowiedzi

witam od dłuższego czasu jestem "nie" szczęśliwym :) posiadaczem jednej sztuki dascyllusa aruanusa w 50 litrowym akwa / 38 x 38 x 38 cm /. Wczoraj wpuściłem nowego mieszkańca tj. krewetę tańczącą ... i zaczęło się :). Od wczoraj już chyba z 5 razy wyciągałem krewetę z komina bo jakoś nie może chyba znaleźć wspólnego jeęzyka z "gospodarzem" zbiornika :) Dascyllus traktuje chyba nowego mieszkańca jak worek treningowy i nie wiem jak długo jeszcze pociągnie krewetka. Tak więc za bardzo nie wiem co zrobić: czy oddać / wymienić dascyllusa na coś spokojniejszego, oddać krewetkę czy może wpuścić jeszcze jednego dascyllusa - niech startuje do kogoś ze swojej ligi ?? :) A może to się jakoś uspokoi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spulczuje mialem na poczatku ta rybe.Atakowala mi wszystko a pokolca jak wpuscilem to myslalem ze zatlucze mi go na smierc.

Az bylo slychac jak tlukla mi pokolca dwa dni meczylismy sie z zona aby ja wylowic nigdy wiecej niechce tej ryby.Poczekaj tez na innych niech sie wypowiedza,ale moje zdanie juz wiesz nawet jakby mi doplacali to bym jej niechcial.

160+80+60,bubble king 250 intern,skala 70kg,2 sztuki 6105 plus multi,zeovit,swiatlo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka jest natura dascyllosow i nic na to nie poradzisz

masz za maly zbiornik i dlatego bedzie atakowala wszystkich ktorzy wejda na jej teren

proponuje ja wymienic na inna ale to nie bedzie latwe bo zanim ja zlapiesz oproznisz cale akwa:D

powodzenia i pozdro:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie przed chwilą wylądowała w sumpie :satisfieda a jutro do sklepu. Pewnie wymienię na coś bardziej pokojowo nastawionego do współlokatorów - jakieś sugestie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem to szczescie i w sklepie w Rzeszowie dorwalem dobrana pare dascyllusow, bylo to z 2-3 miesiace temu. Do tej pory zyja w zgodzie, choc czasem pogoni wiekszy mniejszego- ale bez zadnych powazniejszych starc. Na poczatku troche startowaly do malego nemo(niedorozwoj z hodowlii), ale sie uspokoily i jest w porzadku. Duzo o nich czytalem i podobno wlasnie pary jako jedyne sa do wytrzymania w akwariach:).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
olekszwarc :

podobno wlasnie pary jako jedyne sa do wytrzymania w akwariach:).

Też tak słyszałem,jak się da to wymienię dascyllusa na coś spokojniejszego / pewnie jakiś chromis / chyba że znajdę drugiego terrorystę do pary :). Boję się tylko że taka parka w 50 litrach to będzie istny sajgon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w tej chwili w Rzeszowie do wyboru będziesz miał chyba niewiele, błazenki, albo ch.parasema - te ostatnie tez aniołkami nie są, ale i tak o wiele mniej agresywne od Dascyllusa. Plątały się też P. Kauderni, ale nie wiem czy jeszcze są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.