Aqua Fish Zgłoś Napisano 9 Marca Cześć , chciałbym bardziej ustabilizować Ph w swoim akwarium i zminimalizować dobowe wahania , myślę nad wyprowadzeniem wężyka od zasysu powietrza na zewnątrz . Jak wiadomo powietrze szczególnie w zimę różne jest i dlatego chciałbym układ wyposażyć w filtrację węglem aktywnym i tu moje pytanie , jaki węgiel będzie do tego najlepszy ? jaki stosujecie u Siebie ? Przemawia do mnie węgiel aktywny formowany do oczyszczania powietrza ale chętnie wysłucham waszych opinii . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 9 Marca Myślę, że możesz sobie darować. Nie ma takiej potrzeby. Ja nie stosuje a mieszkam w mieście. Pyłów zawieszonych węgiel i tak nie wyłapie. Pozdr. Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 9 Marca Witam Jeśli masz taką potrzebę , to tylko pochłaniacz wojskowy Ja mam bezpośrednio . https://www.naostrzu.pl/10907,filtropochlaniacz-od-maski-przeciwgazowej-slon-10907 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aqua Fish Zgłoś Napisano 9 Marca 49 minut temu, tomko napisał: Myślę, że możesz sobie darować. Nie ma takiej potrzeby. Ja nie stosuje a mieszkam w mieście. Pyłów zawieszonych węgiel i tak nie wyłapie. Pozdr. Bardziej mi chodzi o smog , grillowanie itp ogólnie o zapach , raczej nie za fajnie jakby to się dostawało bezpośrednio do baniaka . Pyłów zawieszonych raczej nie wyłapie to wiem , ale lotne związki organiczne już tak . 50 minut temu, JerzyB napisał: Witam Jeśli masz taką potrzebę , to tylko pochłaniacz wojskowy Ja mam bezpośrednio . https://www.naostrzu.pl/10907,filtropochlaniacz-od-maski-przeciwgazowej-slon-10907 Wiesz jaki sorbent jest tam zastosowany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 9 Marca Myślę, że to trochę przerost formy nad treścią. A wietrząc mieszkanie filtrujesz powietrze? Rekuperatory też mają tylko filtry mechaniczne. Daj sobie spokój, szkoda zachodu. Nie wystawiaj wężyka nad komin i bedzie git. Pozdr. Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aqua Fish Zgłoś Napisano 9 Marca No generalnie gdy jest smog to nie wietrzę , zazwyczaj jest pod wieczór bądź w nocy , co do rekuperacji to są stosowane filtry klasy F7 które są antysmogowe także jeszcze przemyśle temat choć fakt że czasem lepsze jest wrogiem dobrego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 28 Marca Podłącz filtr zasypany wapnem sodowanym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aqua Fish Zgłoś Napisano 29 Marca 20 godzin temu, pawellb napisał: Podłącz filtr zasypany wapnem sodowanym Mam podłączony na okres zimowy Co ciekawe wyprowadziłem wężyk za okno ale nadal zostawiłem scrubber bo był świeżo zasypany i szkoda było mi go wyrzucać , jakie było moje zdziwienie w jakim tempie stawał się różowy Nawet nie przypuszczałem że powietrze z zewnątrz jest tak nasycone co2 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 31 Marca Ja wężyk mam *zamontowany" na kubku od odpieniacza. Taki obieg zamknięty. pH w dzień 8,4 w nocy 8,1-8,2. Zasyp w filtrze już drugi miesiąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aqua Fish Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 17 godzin temu, pawellb napisał: Ja wężyk mam *zamontowany" na kubku od odpieniacza. Taki obieg zamknięty. pH w dzień 8,4 w nocy 8,1-8,2. Zasyp w filtrze już drugi miesiąc. Myślałem kiedyś o tym by tak przerobić swój odpieniacz , ale często jestem poza domem i istnieje obawa że podczas mojej nieobecności syfek z kubka sięgnie wężyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach