drogba_37 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia Akwarium będzie roślinne tylko z nazwy bo będą tylko 2-3 gatunki traw, reszta to korzenie, kamienie i ryby Dyskowce. Wiem że to nie bardzo miejsce na zbiorniki roslinne, ale tu chodzi o sprzęt, o sumpa, a tu na forum najwiecej znających sie ludzi w tym temacie zawsze znajdowałem i odpowiedzi na moje pytania. Sump ma mieć wymiar 145x45x50 szkło float 8mm. Wszystkie krawędzie szlifowane trapezowo z polerelem. Zbiornik główny to 1850 litrów. Mam juz oczywiście główny zamysł i chcę żeby sump wygladał dokładnie tak jak na tym filmie poniżej. Wykonawcą tez bedzie ten człowiek z filmiku (Przemek Wieczorek). Co byście doradzili jeszcze żeby ewentualnie zmodyfikować? Ja od siebie chce dodać w 1 komorze, tam gdzie woda zlatuje 2 skarpety filtracyjne, ale o bardzo dużej przepuszczalności, takie z 300 micronów zeby tylko zatrzymywały pływające rosliny po ścince), ewentualnie mysle jeszcze nad rollermatem. Jeszcze moje zmiany jakie bede wnosił to ostatnia komora tam gdzie pompa dwa razy wieksza niz na filmie, nie wiem czy to ma sens? ale z doswiadczenia mam wrażenie ze sump jest bardziej stabilny jesli komora z pompa jest o wiekszej przestrzeni. Za sumpem bedzie zbiornik z automatyczna dolewą Już nie polecam gąbek do filtracji akwarium! - YouTube Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 18 Kwietnia Przy sumpie najważniejsze jest aby pomieścił wodę która spłynie po wyłączeniu pompy, wydaje mi się że 300l sump przy 1800l nie pomieści tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drogba_37 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2 godziny temu, elespero napisał: Przy sumpie najważniejsze jest aby pomieścił wodę która spłynie po wyłączeniu pompy, wydaje mi się że 300l sump przy 1800l nie pomieści tego. Przy wyłączeniu pompy do sumpa spłynie niewiele, bo tak jest skonstruowany komin, ale nawet jak coś sie wydarzy i spłynie więcej to w komorze pompy jest spływ nadmiaru bezpośrednio do kanalizacji... Mnie bardziej interesuja takie paramatry jak na przykład wysokośc sumpa, bo dzis n/p wyszło że najoptymalniej dla mojej szafki i korzystania zwygodnie z sumpa byłoby gdyby miał wysokośc 35 cm, nie za nisko? Mógłbym poszerzyć go do 50 cm i wydłuzyć do max 160 cm ale wysokośc 35 byłaby ok? Druga trapiąca mnie kwestia to 1 komora do której spływa z komina woda, zawsze miałem tak że szła ona dołem, przy dnie do drugiej komory, teraz, tak jak na tym filmie chcę żeby szła górą, prosto na gąbki lub watę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 18 Kwietnia Komin, kominem ale trzeba brać pod uwagę rury od pompy powrotu którymi będzie zasysana woda do sumpa. Tu musisz sam policzyć ile wody spłynie. co do wysokości to zależy co tam chcesz mieć, może mieć nawet 20cm jeżeli ci wystarczy. Wymiary sumpa jak ktoś buduje akwarium to dobiera pod siebie. Ja mam przegrody tak zrobione że woda przepływa górą, pierwsza komora ma u mnie tylko 8cm szerokości po to aby woda z powrotu wymywała osad i wszystko szło dalej, później mam dsb i w trzeciej komorze jest cyrkulator który miesza przy dnie aby nic się nie osiadało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drogba_37 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 7 godzin temu, elespero napisał: pytanie zasdnicze czy punkty z rysunku 1,2,3 musza byc wklejone w sposób kaskadowy? czyli nr 1 najwyżej, nr 2 nizszy i nr 3 jeszcze niższy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 18 Kwietnia Tak, ale możesz zrobić różnice 2 cm na każdym. Wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drogba_37 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia a mam jeszcze pytanie odnośnie otworu na spływ do kanalizacji w razie jakies awari i przelania wody do sumpa, czy to ma znaczenie gdzie go robimy? To znaczy wiem że powyżej połowy wysokości sumpa ale czy mogę dać go powiedzmy na ściance bocznej, gdzieś powiedzmy w połowie sumpa? Wcześniejszy sump jaki miałem , miał ten otwór awaryjny umiejscowiony na bocznej ściance sumpa w komorze z pompą, teraz pasowałoby mi go pod względem podłączenia hydrauliki umiejscowić w drugiej komorze licząc od komory spływu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano Sobota o 18:34 Jest to obojętne gdzie go dasz, ważne aby miał odpowiednią średnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach