JerzyB Zgłoś Napisano Poniedziałek o 09:26 (edytowane) Witam Jak już wiadomo rozkleił mi się zbiornik , a dokładnie przednia szyba. Po ponownym sklejeniu silikon będzie schnął około tygodnia . Po tym czasie zbiornik będzie napełniany przez następny tydz. solanką , około 200l starej wody i reszta świeża solanka . I tu mam pytanie jakich bakterii użyć ? Szybkich na start ATM Colonylub Nitrobacter reef scorpionfish czy może normalnych których używam Microbe-Lift Special Blend Dodam jeszcze , że w obiegu jest około 950l , skała moczy się w starej solance w beczce w której jest pompa cyrkulacyjna oraz napowietrzanie . Pozdrawiam Edytowane Poniedziałek o 11:02 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirzan Zgłoś Napisano Poniedziałek o 15:20 Ja używałem ATM Colony, znajomy używał bakterii na szybki start z reef scorpionfish oby dwie dały radę i nie ucierpiało nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Wtorek o 02:07 10 godzin temu, Kirzan napisał: Ja używałem ATM Colony, znajomy używał bakterii na szybki start z reef scorpionfish oby dwie dały radę i nie ucierpiało nic. Różnica w cenie jest kolosalna więc jeśli działają identyczne , to wiadomo co wybiorę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 7 godzin temu gdy zadasz to pytanie na zlocie to dostaniesz wyczerpujące podpowiedzi od ludzi ktorym nie chce sie pisać osobiście w/w bakterii lubie stosować w przypadku suchej skały. W przypadku żywej skały jestem juz ostrożeniejszy bo nie zawsze wychodzilo mi idealnie tyle z mojej strony pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 6 godzin temu (edytowane) 53 minuty temu, luft napisał: gdy zadasz to pytanie na zlocie to dostaniesz wyczerpujące podpowiedzi od ludzi ktorym nie chce sie pisać osobiście w/w bakterii lubie stosować w przypadku suchej skały. W przypadku żywej skały jestem juz ostrożeniejszy bo nie zawsze wychodzilo mi idealnie tyle z mojej strony pozdro 53 minuty temu, luft napisał: gdy zadasz to pytanie na zlocie to dostaniesz wyczerpujące podpowiedzi od ludzi ktorym nie chce sie pisać osobiście w/w bakterii lubie stosować w przypadku suchej skały. W przypadku żywej skały jestem juz ostrożeniejszy bo nie zawsze wychodzilo mi idealnie tyle z mojej strony pozdro Witam Dziękuję Tak tez myślę zapodam śmierdziele i zbadam NO 2 Pozdrawiam Edytowane 6 godzin temu przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 6 godzin temu tak, ja użyłbym w pierwszej kolejnosci RS Nitrobacter lub Biogro i posilkował testami Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 5 godzin temu 53 minuty temu, luft napisał: tak, ja użyłbym w pierwszej kolejnosci RS Nitrobacter lub Biogro i posilkował testami Testy przede wszystkim tylko jakie? Ryb nie będę wpuszczał bo okazuje się że w 200 litrowej beczce czyją się dobrze. Najważniejsze , że pobierają mrożonki , a pokolce szarpią nori. Dzisiaj przyjdzie klej jutro odbieram paski szkła które wkleję dookoła dna .tak że następny tydz. bądźcie schło. Na zlot się nie wybieram bo znów komunia wnuczki. I Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 5 godzin temu no2, no3, po4 Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 4 godziny temu Tak NO 2. zamówione nigdy bym nie pomyślał , że będą potrzebne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 3 godziny temu no2 nie jest konieczne, tak jak nh3, ale wspomniales o rybach wiec przy nowym cyklu azotowym samo no3 nie bedzie miarodajne na 100% jak sie rozwija cykl na poziomie amoniakow i azotynów. Ważne żeby miec pewność, że ryby w nowym systemie sie nie beda podtruwać Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 3 godziny temu Cholerka akwa jeszcze nie sklejone to potrwa z tydz. Czekam na podpowiedzi. Skala w beczce nie śmierdzi oby tak dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, JerzyB napisał: Cholerka akwa jeszcze nie sklejone to potrwa z tydz. Czekam na podpowiedzi. Skala w beczce nie śmierdzi oby tak dalej wazne zeby byla cyrkulacja, im wieksza tym lepiej Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 32 minuty temu Godzinę temu, luft napisał: wazne zeby byla cyrkulacja, im wieksza tym lepiej Cyrkulacja jest tunze 6155 mieli wodę że skałą . Ryby drugiej beczce sié nie męczą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach