JerzyB Zgłoś Napisano Poniedziałek o 09:26 (edytowane) Witam Jak już wiadomo rozkleił mi się zbiornik , a dokładnie przednia szyba. Po ponownym sklejeniu silikon będzie schnął około tygodnia . Po tym czasie zbiornik będzie napełniany przez następny tydz. solanką , około 200l starej wody i reszta świeża solanka . I tu mam pytanie jakich bakterii użyć ? Szybkich na start ATM Colonylub Nitrobacter reef scorpionfish czy może normalnych których używam Microbe-Lift Special Blend Dodam jeszcze , że w obiegu jest około 950l , skała moczy się w starej solance w beczce w której jest pompa cyrkulacyjna oraz napowietrzanie . Pozdrawiam Edytowane Poniedziałek o 11:02 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirzan Zgłoś Napisano Poniedziałek o 15:20 Ja używałem ATM Colony, znajomy używał bakterii na szybki start z reef scorpionfish oby dwie dały radę i nie ucierpiało nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Wtorek o 02:07 10 godzin temu, Kirzan napisał: Ja używałem ATM Colony, znajomy używał bakterii na szybki start z reef scorpionfish oby dwie dały radę i nie ucierpiało nic. Różnica w cenie jest kolosalna więc jeśli działają identyczne , to wiadomo co wybiorę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 15 godzin temu gdy zadasz to pytanie na zlocie to dostaniesz wyczerpujące podpowiedzi od ludzi ktorym nie chce sie pisać osobiście w/w bakterii lubie stosować w przypadku suchej skały. W przypadku żywej skały jestem juz ostrożeniejszy bo nie zawsze wychodzilo mi idealnie tyle z mojej strony pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 14 godzin temu (edytowane) 53 minuty temu, luft napisał: gdy zadasz to pytanie na zlocie to dostaniesz wyczerpujące podpowiedzi od ludzi ktorym nie chce sie pisać osobiście w/w bakterii lubie stosować w przypadku suchej skały. W przypadku żywej skały jestem juz ostrożeniejszy bo nie zawsze wychodzilo mi idealnie tyle z mojej strony pozdro 53 minuty temu, luft napisał: gdy zadasz to pytanie na zlocie to dostaniesz wyczerpujące podpowiedzi od ludzi ktorym nie chce sie pisać osobiście w/w bakterii lubie stosować w przypadku suchej skały. W przypadku żywej skały jestem juz ostrożeniejszy bo nie zawsze wychodzilo mi idealnie tyle z mojej strony pozdro Witam Dziękuję Tak tez myślę zapodam śmierdziele i zbadam NO 2 Pozdrawiam Edytowane 14 godzin temu przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 14 godzin temu tak, ja użyłbym w pierwszej kolejnosci RS Nitrobacter lub Biogro i posilkował testami Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 13 godzin temu 53 minuty temu, luft napisał: tak, ja użyłbym w pierwszej kolejnosci RS Nitrobacter lub Biogro i posilkował testami Testy przede wszystkim tylko jakie? Ryb nie będę wpuszczał bo okazuje się że w 200 litrowej beczce czyją się dobrze. Najważniejsze , że pobierają mrożonki , a pokolce szarpią nori. Dzisiaj przyjdzie klej jutro odbieram paski szkła które wkleję dookoła dna .tak że następny tydz. bądźcie schło. Na zlot się nie wybieram bo znów komunia wnuczki. I Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 13 godzin temu no2, no3, po4 Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 12 godzin temu Tak NO 2. zamówione nigdy bym nie pomyślał , że będą potrzebne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 11 godzin temu no2 nie jest konieczne, tak jak nh3, ale wspomniales o rybach wiec przy nowym cyklu azotowym samo no3 nie bedzie miarodajne na 100% jak sie rozwija cykl na poziomie amoniakow i azotynów. Ważne żeby miec pewność, że ryby w nowym systemie sie nie beda podtruwać Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 11 godzin temu Cholerka akwa jeszcze nie sklejone to potrwa z tydz. Czekam na podpowiedzi. Skala w beczce nie śmierdzi oby tak dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 9 godzin temu Godzinę temu, JerzyB napisał: Cholerka akwa jeszcze nie sklejone to potrwa z tydz. Czekam na podpowiedzi. Skala w beczce nie śmierdzi oby tak dalej wazne zeby byla cyrkulacja, im wieksza tym lepiej Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 8 godzin temu Godzinę temu, luft napisał: wazne zeby byla cyrkulacja, im wieksza tym lepiej Cyrkulacja jest tunze 6155 mieli wodę że skałą . Ryby drugiej beczce sié nie męczą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach