bilu771 Report post Posted May 31 Witam. Akwarium po przesiadce od 4 miesięcy. Wymiary akwa 80x50x45 wys. Skała to gotowa od Zenon Aqua. Podmiany robię 10% co tydzień, bakterie są l, odpieniacz Bubble Magnus 5.Korali jest jak na razie mało. Od paru dni euphilia i avelopora się pokurczyły. I tu jest zagwozdka ponieważ uważam że parametry mam ok. KH 9 Ca 420 No3 5 Po4 0,05 pH 7,7 Lampę mam z poprzedniego akwarium jest to Thor x 120 w. I nie wiem czy dopatrywać się problemu w świetle czy szukać innej przyczyny. Proszę o jakieś sugestie. Dziękuję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kirzan Report post Posted May 31 Sprawdź poziom jodu i strontu. Możliwe że jest go mało i dlatego się słabo pompują. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bilu771 Report post Posted June 1 Od tego zacznę. Testy zamowione. Icp także zrobię. Na pewno nie zaszkodzi. A jeśli chodzi o światło? Czy nie za słabe? Dziękuję za odpowiedź. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasz1985 Report post Posted June 2 myśle że światło jest troche słabe ja mam u siebie 60x40x40 Thot X 180 i robi robote ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted June 6 I jak tam sytuacja? Euphillie i goniopory to bardzo marudne koralowce, nie lubią zmian. Ja bym stawiał na za niskie Po4, u mnie gdy spada poniżej 0,2 to Euphillie się chowają. Poprostu głodują. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bilu771 Report post Posted June 6 Próbuje podnieść Po4. Nie płukam mrożonki. Daję też Red sea AB+ codziennie. Jutro będę robił testy zobaczę czy coś się podniosło. Tak jak pisałem akwarium ma 4 miechy może za wcześnie na euphilia. Co do światła to dołożę belkę orphek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted June 7 Ile masz tych koralowców? Wrzuć zdjęcie, może za dużo lejesz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bilu771 Report post Posted June 7 Próbuje podnieść Po4. Nie płukam mrożonki. Daję też Red sea AB+ codziennie. Jutro będę robił testy zobaczę czy coś się podniosło. Tak jak pisałem akwarium ma 4 miechy może za wcześnie na euphilia. Co do światła to dołożę belkę orphek. Z korali to dwie caluastrela rosną jak szalone jedna euphilia, sarco, turbinaria i jakiś muzgowiec nie pamiętam jak się nazywa. Dwa błazny, krewetka i trochę ślimaków. A i mała skałka z grzybami że starego akwarium. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted June 7 To ty przestań dozować te AB+, tego nie ma co konsumować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bilu771 Report post Posted June 7 Ok. Chcę stopniowo przejść na program Red sea. Soli już używam , pożywka też i balling także chciałem wdrożyć Red sea. A w międzyczasie dołożyć parę zwierzaków. Czyli do tego co posiadam w tej chwili wystarczy że karmię rybki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted June 7 Tak, nadmiar jest gorszy od niedoboru. Żeby ci zaraz glonów nie wywaliło. Balinga zacznij dozować jak zacznie ci kh spadać. A tak to węgiel ale dla Ciebie i Melisa Goniopory i Euphillie lubią średnią ale zmienną cyrkulację, nie wieje na nie za mocno? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bilu771 Report post Posted June 7 Oki dzięki za pomoc . Oki dzięki za pomoc . A jeszcze jedno. Czy pożywkę dla bakterii też nie podawać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted June 7 Pożywkę musisz indywidualnie dostosować, nie sugeruj się instrukcją. Nie odstawiaj na raz, powoli zmniejszaj dawkę jak coś. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bilu771 Report post Posted June 7 Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites