F. Hałasa Zgłoś Napisano 9 Czerwca Witam. Wiem że temat ten pewnie już dużo razy się pojawiał, pod żadnym z nich nie było jednak konkretnej odpowiedzi więc muszę zapytać. Czy mogę użyć wody destylowanej zamiast wody RODI w akwarium morskim? Planuję użyć soli ARKA Microbe-Lift Premium Reef Salt. Akwarium ma być o wymiarach 35x35x35 (43l), planowana obsada to Amphiprion percula, Calcinus elegans, Strombus luhuanus oraz dwie skałki z zoanthusami, z czasem pewnie dojdzie dużo więcej życia. Czy użycie wody destylowanej będzie odpowiednie dla tych zwierząt? Nawet jeśli tak to czy są np. jakieś zwierzęta którym woda destylowana może zaszkodzić i trzeba już użyć RODI? Mam tu na myśli naprzykład SPS-y czy trudne ryby. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Czerwca Była konkretna odpowiedź. Woda destylowana to nie woda po osmozie. Znane są akwaria na wodzie kranowej. Zaczynasz przygodę i od początku chcesz to sobie skomplikować. Woda destylowana nie może zaszkodzić zwierzętom, tylko to co w niej zawarte, każda partia/producent będzie miał inny skład chemiczny. Masz tu odpowiedź. No i nie dziel zwierząt na trudne, łatwe. Wszystkie potrzebują odpowiednich warunków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
F. Hałasa Zgłoś Napisano 9 Czerwca Rozumiem, możliwe że zdecyduję się na filtr RO. Nie chcę też żeby z mojej wypowiedzi wynikało to że chcę męczyć zwierzęta i trzymać je w złych warunkach ku własnej uciesze, tylko dlatego że przeżyją. Oczywiście chciałbym żeby moje zwierzęta spędziły swoje życie szczęśliwie pod moją opieką. Bardziej chodziło mi o to czy woda, tutaj konkretnie destylowana, może być odpowiednia dla konkretnych gatunków zwierząt w naturze przystosowanych do bardziej zróżnicowanych parametrów, oczywiście wszystko w granicach ich komfortu, natomiast dla innych gatunków może okazać się szkodliwa ze względu na swoją zawartość. Raczej taki był cel pytania jednak być może faktycznie źle je zadałem. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 10 Czerwca a z jakiego miasta jestes? Może masz jakiś sklep akwarystyczny z dobrej jakosci osmoza Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
F. Hałasa Zgłoś Napisano 10 Czerwca Jestem z Zamościa. Mam w okolicy pare dobrych sklepów zoologicznych ale specjalizują się one raczej w akwarystyce słodkowodnej. Chociaż w obu z nich stoją zbiorniki morskie z ukwiałami i błazenkami, no teraz to w sumie tylko w jednym. Ale popytam o taką wodę. A to musi być konkretnie sklep akwarystyczny czy można taką wodę dostać też w jakimś innym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THORGAL Zgłoś Napisano 10 Czerwca Kupowałem kiedyś wodę demineralizowaną z Auchan do mniejszego akwarium.Tds wskazywał jakieś 002-003.Żadnego problemu z koralami nie było.Plag żadnych też nie uświadczyłem w tamtym okresie. Aczkolwiek wiadomo,lepiej kupić filterek i samemu robić w razie potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian42 Zgłoś Napisano 11 Czerwca Poszukaj na portalach ogłoszeniowych, czasami się trafi, że ktoś niedaleko sprzedaje wodę RO taniej niż ta woda destylowana z marketów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
F. Hałasa Zgłoś Napisano 12 Czerwca A jak to jest z gotową wodą morską? Widziałem w sklepie internetowym trzmiela była w baniakach po 20l. Pisze że ma idelane parametry oczywiście zasolenie itp. jest też podobno pozbawiona azotanów fosforanów i innych zanieczyszczeń. Wedługo producenta idealnie nadaje się do podmian i zalewania nowym zbiorników? A wy co o tym sądzicie? Może lepiej opiszę produkt. Jest to woda Aquaforest AF Perfect Water 20L. Według producenta ,,laboratoryjna czystość", pozbawiona tak jak wspomniałem azotynów, azotanów i fosforanów. Nie znalazłem informacji na temat zasolenia, ale przypuszczam 33-35 promili. Podobno gotowa do użycia i idealna dla zwierząt morskich. Jak to w ogóle jest z dojrzewaniem w tym przypadku? Trzeba tak jak normalnie czekać np. 5 tygodni czy można coś wrzucić zaraz po wlaniu wody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 13 Czerwca Jest to zwykła woda posolona. Czyli tak jak byś do RODI dodał soli morskiej, na twój litrach to może zdać egzamin. Ale jak planujesz na poważnie przygodę z akwarystyka morską to kup filtr odwróconej osmozy i sam rób sól. Musisz też być świadom że tak małe akwarium prowadzi się trudniej niż duże, małe jest mniej stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
F. Hałasa Zgłoś Napisano 13 Czerwca Postanowiłem już że kupię ten filtr RO i żywicę. Wiem że akwarium nie jest zbyt duże ale wydaje mi się że to jest taki minimalny rozmiar przy którym nie powinno być jeszcze większych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach