F. Hałasa Zgłoś Napisano 13 Czerwca Tak jak w tytule od kostki takiej wielkości zamierzam zacząć przygodę z akwarystyką morską. Mam kilka pytań dotyczących obsady. Chciałbym tam trzymać dwa błazenki Amphiprion percula, czy poza nimi mogły by być jeszcze jakieś ryby? W planie mam Chrysiptera parasema, Salarias fasciatus oraz Gobiodon okinawae. Jeśli można by któreś dodać do parki błazenków to które? Z góry dziękuję za poradę. Mam również dylemat jeśli chodzi o krewetki. Planuję 2 sztuki Lysmata debelius, zastanawiam się jednak także na Lysmata amboiensis lub L. wurdemanni. Czy 2 sztuki to max na takie akwarium czy może być ich więcej oraz jaki gatunek najlepiej by się tutaj sprawdził? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 15 Czerwca Żadnych garbików z rodziny Chrysiptera. To bardzo terytorialne i agresywne ryby, mimo małego rozmiaru. Salarias musi mieć co skrobać, przy tej pojemności to skały raczej dużo nie będzie miał. Gobiodon w ostateczności, ale jak będziesz miał sps-y to może podgryzać w miejscu gdzie będzie na nim siedział. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
F. Hałasa Zgłoś Napisano 15 Czerwca W dniu 13.06.2025 o 21:41, F. Hałasa napisał: Czyli 2 błazenki plus gobiodon będzie dobrze tylko w przypadku gobiodona mam uważać na sps-y na których będzie przesiadywał? A jak z krewetkami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Poniedziałek o 05:41 Witam W takim wiadrze to ja widzę tylko krewetki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano Poniedziałek o 17:43 Bez przesady. Błazny to nie są oceaniczni wędrowcy, zwłaszcza jak zasiedlą ukwiał czy jakiś jego substytut w postaci miękasa. Wtedy żadne wędrówki im nie w głowie i te 40 litrów w zupełności wystarczy. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano Poniedziałek o 21:46 Ja w 40 l miałem błazna, garbika , babkę i był git. Także coś tam może pływać. Pokolca bym nie wsadził Pozdr., tomko Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach