Skocz do zawartości
TymonM

staw słonowodny

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio myślałem o tym czy można założyć nieduży stawik słonowodny , gdzieś tak z 10000l  jako ryby to jakieś: Spinachia spinachia , tubisy , turboty , babki ,  cefale  ,wargacze z rodziny labrus i może coś innego,  z roślin i glonów to może: caulerpa , valonia , trawa morska , i inne , a z mniejszych zwierząt to: ostryga jadalna , Mytilus edulis , Carcinus maenas , krewetki Palaemon , kiełe morskie , lasonogi , asteriny , wieloszczety , itp. poza tym regularne badania wody pod względem parametrów lub będę musiał kupić seneye reef . mam pytanie co i jak , i czy to w ogóle dobry pomysł jestem otwarty na propozycje innych roślin i zwierząt , i na krytykę tego pomysłu :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, TymonM napisał:

Ostatnio myślałem o tym czy można założyć nieduży stawik słonowodny , gdzieś tak z 10000l  jako ryby to jakieś: Spinachia spinachia , tubisy , turboty , babki ,  cefale  ,wargacze z rodziny labrus i może coś innego,  z roślin i glonów to może: caulerpa , valonia , trawa morska , i inne , a z mniejszych zwierząt to: ostryga jadalna , Mytilus edulis , Carcinus maenas , krewetki Palaemon , kiełe morskie , lasonogi , asteriny , wieloszczety , itp. poza tym regularne badania wody pod względem parametrów lub będę musiał kupić seneye reef . mam pytanie co i jak , i czy to w ogóle dobry pomysł jestem otwarty na propozycje innych roślin i zwierząt , i na krytykę tego pomysłu :) .

To ma być pod gołym niebem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na podwórku lecz nie wiem czy robić nad tym zabezpieczenie z foli czy nie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, TymonM napisał:

Ty chyba żarty sobie robisz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, TymonM napisał:

I będziesz tam sypał sól, która wraz z wodą będzie wnikać do gleby, zasalać ją i skazisz miejsce w którym mieszkasz? A potem moze jeszcze masz studnię (albo sąsiad ma), i woda ze stawu słonego przeniknie do wód gruntowych? Jeśli jużmyślisz o takim rozwiazaniu, to zdecydowanie dobra izolacja. Wymyśliłeś co zrobić, żeby utrzymać stałe zasolenie? Będzie padałdeszcz iściekać woda do stawu, więc będzie się wahać zasolenie. Załóż zwykłe oczko wodne. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego dochodzi deszcz i to nieraz z zanieczyszczeniami zależy od regionu, owady, płazy, które mogą się dostawać do wody. Jeśli masz trawnik i będziesz stosował jakąś chemię czy cokolwiek to też może się dostać do wody. Duża możliwość glonów, które będzie ciężko opanować i co z wachaniami temperatury jesień zima bo w lato musiałbyś chłodziarkę stosować. Niestety w Polsce takie coś to ciężki temat widziałem kilka filmów jak robią wielkie akwaria w ogrodach i to odkryte ale to Floryda, Hawaje itp. ale to też ciężki temat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbym się dowiercił do jakiejś jurajskiej słonowodnej żyły to bym sobie takie oczko zrobił w ogrodzie zimowym czyli stawik z przykryciem. Bez przeszklonego zadaszenia nie wyobrażam sobie tego projektu.

Wstaw inne media

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woa! Ale pomysł się trafił! :) Na tyle inspirujący, że sam zacząłem się zastanawiać, jak bym taki staw zaprojektował. Tak na szybko myśląc, to w tym przypadku jest to w zasadzie akwarium jak każde inne, tylko wynicowane na zewnątrz pomieszczenia. W związku z tym, od razu nasuwają się następujące problemy:

1. Utrzymanie stałości zasolenia z uwagi na opady atmosferyczne, ale też np. mżawkę, mgłę czy rosę poranną oraz w drugą stronę - ze względu na potężne parowanie wody. 

2. Utrzymanie właściwej temperatury wody. Niektóre z tych organizmów wymagają zmienności tej temperatury w czasie roku. 

3. Ograniczenie dostępu dla wszystkiego, np. zwierząt, spadających liści itp. 

4. I jeszcze kilkadziesiąt innych :)

I już pomijając te wszystkie problemy, taki staw z taką obsadą był by po prostu nieatrakcyjny do obserwacji, te organizmy nie będą widoczne "od góry". Jakieś kraby, krewetki, że o turbocie nie wspomnę - po wpuszczeniu nie zobaczysz ich już nigdy. Znaleźć 3 cm krewetkę czy kraba w stawie.... 

Ja jeszcze widzę tutaj problem natury prawnej - jeśli niektóre z tych organizmów są pod ochroną - nie można ich złapać i wpuścić sobie do stawu. I jeszcze kwestia wprowadzania obcych gatunków (np. Caulerpa czy Asterina) niejako do środowiska. Ale tutaj nie jestem pewien, jak został by potraktowany taki staw - trzeba by prawnika pytać. 

Już na koniec - wszystko się będzie nawzajem zjadało i z całej obsady zostanie jedna, najbardziej wypasiona na reszcie swoich byłych towarzyszy ryba - obstawiam turbota ;) 

Jak bym miał zakładać stawik to zdecydowanie z karpiami koi - niektóre z nich są przepiękne, super je widać od góry i można je karmić z ręki :) 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.07.2025 o 22:20, tengerimalac napisał:

Idealnym rozwiązaniem byłoby mieć ten stawik/oczko z szyba w piwnicy i wtedy mozna podziwiać z góry i boku :) Takie projekty istnieją, tyle, że w Polsce jeszcze sie nie spotkałem :)

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki projekt widziałem w Niemczech i USA, jeśli chodzi o oczko odkryte to jest pewien kanał amerykański i gościu opowiada że nie ma dostępu do morza i jak sobie radzi z ptakami upałami mrozem z deszczami itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi