Skocz do zawartości
drogba_37

kolanko przy odpływie do kanalizy - fizyka wody....

Rekomendowane odpowiedzi

Awaryjny otwór w sumpie przez który w razie awarii woda miała iść do kanalizy został za nisko nawiercony (mnie nie było w domu a zona źle przekazała). Teraz pytanie czy podwyższając kolankiem ten otwór (woda bedzie miała pod górę) woda popłynie do kanalizy czy nie? Przedstawiam całą sytuacje na rysunku, mam nadzieję że wiadomo o co chodzi

202507102013_page-0001.jpg

Edytowane przez drogba_37 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Po płynie jeśli nie będzie wyżej od wody w sumpie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, JerzyB napisał:

Witam 

Po płynie jeśli nie będzie wyżej od wody w sumpie .

nie no oczywiście że nie bedzie wyżej od sumpa, kolanko, jego górna ścianka będzie 3 cm niżej od górnej krawędzi sumpa.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest możliwość że się zapowietrzy, ja bym nawiercił w najwyższym punkcie dziurkę i wkleił jakąś rurkę albo dać trójnik i są specjalne grzybki odpowietrzające. 
Rura jest podłączona bezpośrednio do kanalizacji? Masz jakiś syfon tam aby nie śmierdziało ci z odpływu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, elespero napisał:

Jest możliwość że się zapowietrzy, ja bym nawiercił w najwyższym punkcie dziurkę i wkleił jakąś rurkę albo dać trójnik i są specjalne grzybki odpowietrzające. 
Rura jest podłączona bezpośrednio do kanalizacji? Masz jakiś syfon tam aby nie śmierdziało ci z odpływu? 

A ja myślę że odpowietrzanie jest zbędne , woda przepchnie powietrze.  to przecież tylko zabezpieczenie na czas awarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, JerzyB napisał:

A ja myślę że odpowietrzanie jest zbędne , woda przepchnie powietrze.  to przecież tylko zabezpieczenie na czas awarii.

Zabezpieczenie które może zawieść, kanaliza bez odpowietrzenia to problem. Jak pójdzie woda szybko to może się ulać górą sumpa.

zwlaszcza ze bedzie musiał zamontować mechaniczny syfon albo zwykły który będzie musiał co jakiś czas zalać wodą aby nie śmierdziało 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi