Skocz do zawartości
Karolus

Zamierające LPSy

Rekomendowane odpowiedzi

Coś się u mnie dzieje złego :(

Ogólnie wszystkie LPSy (calustrea, favia, platygyra) mają praktycznie na stałe otwarte mordki, nawet Dunka nie polipuje tak ładnie jak 2-3tyg temu, często jest cała zwinięta.

Miękkie na razie zachowują się ok, ale są one u mnie krócej więc może to dlatego.

Próbuje pod mordki podawać fito ( oczywiście przy wyłączonej pompie i cyrkulatorze) ale większego efektu nie widzę, myślałem że światło zasilane więc trochę je skręciłem ale to też efektu nie daje

Parametry opisywałem już wielokrotnie, w miarę stałe o ile wierzyć w kropelkowe testy KH 7,8 (cały czas staram się podbijać, 4 tyg temu było poniżej 6); NO3 10; pH 7,9-8; Ca 425; Mg 1280, PO4 zero

W sobotę zrobiona pierwsza podmiana 20l, Obecnie dodaje 1ml PO4 od AF, i 10ml bailinga all-in-one od reef scorpionfish (bailing dziele na 2/3 porcje w ciągu dnia), bailing i PO4 dopiero 3 dzień daje, więc ciężko spodziewać się efektu.

Tyle że za cholerę nie rozumiem o co chodzi, te LPSy to chyba najprostsze z możliwych (chyba) a zamierają w oczach :( a miękkie odpukać mają się chyba nie najgorzej na zoa widzę nowe polipy, sarcopython zrzucił skórę i pięknie polipuje.

Czy między miękkimi a prostymi LPSami jest taka przepaść w wymaganiach co do parametrów i stabilności wody?

Wiem że "od ręki" to może być tylko gorzej, ale po prostu żal patrzeć jak z dnia na dzień zwierzaki marnieją :(

Może ktoś ma jakiś pomysł i coś podpowie.

Acha zbiornik Red sea 200l, rollermat, odpieniacz, 1 kg biosphere od maxspecta, 15kg skały, 7,5 kg piachu.

Przykładowe zdjęcie Favii w innym poście, ale na wszelki wypadek dam i tu, do tego zdjęcie calustrea

Screenshot_2025-08-21-16-37-15-623_com.facebook.katana.png

IMG_20250821_163844.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężki temat, opis też chaotyczny. Za dużo zmian zachodzi w twoim akwarium. Favia nie jest łatwym koralowcem, calustrea potrafi wybaczyć dużo. 
Weslug mnie twoje akwarium się nie ustabilizowało i za dużo i za szybko zachodzą zmiany a Ty jeszcze pchasz ręce i pogarszasz sytuację. 
Lps lubią stabilność, dobre światło i średnią do mocnej cyrkulacji. Nie lubią być przekarmiane. 
Czy używasz węgla aktywowanego? Przy mieszanej obsadzie jest wręcz obowiązkowy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za chaos, starałem się napisać jak najwięcej jak najszybciej moni nie wszystko tak łatwo opisać...

Węgiel używam, co prawda dopiero od 2 tyg ale używam (kupiłem Red sea, więc raczej ok)

No właśnie każdy musi że calustrea dużo wybacza, a u mnie pierwsze zło właśnie na niej wyszło, a może po prostu na niej najłatwiej było zobaczyć :(

Staram się stabilizować zbiornik i grzebać jak najmniej, ale.... Zawsze jest to ale, chciałoby się jak najlepiej a wychodzi jak zawsze.

Obecny mój cel to podnieść PO4 a jednocześnie utrzymać NO3 na tych 10, do tego podmiany i bailing i mam nadzieję że wyjdę na prostą, szkoda tylko że odbywa się to kosztem zwierzaków :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet doświadczeni potrafią uwalić całe akwarium korali. 
Moja rada, testy co tydzień KH, po4 i no3. 10 % podmiana wody co tydzień. 
Ustaw światło docelowe i nie zmieniaj. Cyrkulację też ustawić raz i nie zmieniać. 
Z podnoszeniem po4 uważaj, delikatnie. Czym mierzysz po4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testuję co 4dni, kolejne testy jutro, PO4 staram się podnosić powoli, dlatego wystartowałem z dawki 1ml, oceniam że mam ok 160l wody więc podnoszę o ~0,06 na dobe (1ml w 100l powinien podnieść o 0,01) z tym że oczywiście nie wiem jakie jest zapotrzebowanie zbiornika. Ale chyba przy takiej dawce nie przestrzele mierząc go 4 dni.

Co do testów to mierzylem kropelkami, ale dokupiłem mw12 więc teraz testy powinny być wiarygodne.

Światło zmniejszyłem, chyba lepiej za słabe niż za mocne... Mam lampę od Red sea 115W według producenta na dnie powinienem mieć PAR ok 100, oczwiscie przy pełnej mocy, teraz ustawiłem na 25%

Z cyrkulacja jeszcze walczę, miałem cyrkulator ustawiony na tylnej ścianie, w rogu, tak w 1/3 wysokości dmuchający w skale i do góry, ale to chyba nie był najlepszy pomysł, przestawiłem na 2/3 wysokości i skierowałem delikatnie w taflę wody

Więcej grzechów nie pamietam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dozujesz pożywkę dla bakterii?

światło masz napewno za słabo ustawione 

U mnie jak po4 spada poniżej 0,1 to LPSy marudzą. 

Jednym cyrkulatorem będzie ciężko o dobra cyrkulację. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bakterie pro Bio S i pożywkę NP pro.

Światło może i za słabo, ale wyszedłem z założenia że lepiej słabiej niż za mocno, miękkie na dnie polipuje aż miło

Chciałbym zobaczyć i siebie PO4 w okolicy 0,1 ;)

Cyrkulator silny, a akwarium nie za wielkie tylko 60x60, pewnie jak wzrośnie obsadą to dokupię drugi, teraz myślę że daje radę w jednym rogu sarcopython buja polipami, a w drugim briareum tak mocno że aż się zastanawiam czy nie za mocno, nie mam żadnego punktu odniesienia co do mocy cyrkulatorze i tego jak mocno powinny bujać się polipy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak masz nie wykrywalne po4, to zamiast lać dodatkowo po4 zmniejsz dawkę pożywki. Przy pożywce dawki trzeba ustalić indywidualnie, nie dozować jak podaje producent. 
Ze światłem to źle zakładasz, za słabe światło jest gorsze niż mocniejsze, śmiało możesz ustalić na około 70% lampe. 
Co do cyrlulatorow to lepiej dwa mniejsze niż jeden duży. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary,odpal tą lampę porządnie,bo te 25% to jakiś żart.Nic więcej nie mam do dodania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, THORGAL napisał:

Stary,odpal tą lampę porządnie,bo te 25% to jakiś żart.Nic więcej nie mam do dodania.

:clapping:clapping:clapping

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi