Skocz do zawartości
AquaDreams

Wysoki poziom cynku w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

przeszukałem forum jak mogłem ale ... nie znalazłem odpowiedzi ani też kierunku w szukaniu przyczyn problemu w moim "akwenie".

ICP FaunaMarin - próbki z tego samego dnia:
Osmose  ICP : Cynk niewykrywalny, 
Reef ICP: Cynk - 22 µg/l, Molibden - 30 µg/l, pozostałe wartości w normie lub bardzo niewiele poza normą,

Szukam przyczyny tak dużego poziomu cynku. 

Mam 2 akwaria połączone w jednym obiegu - sumarycznie ok. 1000l, większe wystartowało w maju 2024, z wymianą skały w listopadzie, zatem niejako restart. Mniejsze (szczepkarium) jakoś w czerwcu br, przyjęło konstrukcję skalną, wymoczoną wcześniej w sumpie. Niebawem po tym dołożyłem piach AquaMedic Bali Sand (kilkakrotnie wypłukamy + moczony w RODI)
Faktycznie jak przejrzałem wyniki 3 ICP Reef na przestrzeni roku to cynk zawsze był podwyższony. 

Trochę sprzętu w obiegu - może ktoś ma wiedzę że coś z tego może oddawać do wody cynk: 
Pompy obiegowe: Jebao MDP-20000, Jebao EP-6500M, JECOD DXP-2500
Cyrkulatory: Jebao MOW-22, RedSea ReefWave 45, Jebao MCP-150
Odpieniacz RedSea Reefer Skimmer RSK 900DC
Rollermat Red Sea ReefMat 1200 - tu zupełnie nie widzę żadnych elementów metalowych mających styk z wodą, jedynie czujnik, ale on przecież ma styk chwilowy. 
Lampa UV : Aqua Nova NUVC-18 - teoretycznie tam nie ma żadnych elementów metalowych w styku z wodą, jestem w stanie odciąć całkowicie z obiegu na jakiś czas
Grzałki: Eheim Jager Thermocontrol 300W, AquaEl Platinum 250, 300W 

Karmię rybole: głównie mrożonki Ocean Nutrition:  Artemia, Artemia + Spirulinia + czosnek, Krill, Mysis, sporadycznie suchy Hikari Marine A, SEAWEED EXTREME, Herbivore
Aminokwasy: Red Sea Reef Energy plus AB, Fauna Marin  MIN S
Balling na Ati Essentials + 
Dozuję dodatkowo Red Sea NO3PO4X

Stan akwa ... gdzieś tam w wątku chociaż coś tam linki do img się powaliły (brak prefiksów https:// ) 

Korale rosną, jakieś tam 2 SPS padły,
Od miesiąca mam plagę glonów nitkowatych, tu upatruję przyczynę w niedoborze NO3, który już dodatkowo podaję i chyba ten aspekt zaczyna odpadać.

Wszelkie podpowiedzi i wskazówki mile widziane. choc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepatrzyłeś wirniki i stojany we wszystkich pompach? Jak wpadł kamyczek albo piasek to mógł zarysować i może oddawać do wody. 
U mnie kiedyś dziecko wrzuciło monetę do sumpa i też był cynk wysoki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stężenie cynku rzędu 22 ug/l to jest prawie nic,wręcz miara błędu urządzenia.Ten pierwiastek jest ogólnie trudny do oznaczenia,a szczególnie przy takiej matrycy jak słona woda.NDS w wodzie pitnej cynku to aż 5000 ug/l.Ja osobiście bym się tym wynikiem w ogóle nie przejął.ICP to nie jakieś cudowne urządzenie które nigdy się nie myli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi