seku69@adres.pl Report post Posted October 8 Witam. wiem że było sporo tego tematu, ale mam taki dylemat .czy zamiast pianki pod moje kwarium moge użyć gumy 1mm. Pierwszy raz mam tak długie akwarium i nie chce popełnić błędu. Stolik stalowy , blat dwie płyty 15mm. I płyta z tworzywa PP. Czy lepiej kupić jakąs dedykowaną pianke.akwarium kazałem zrobić ze szkła 10mm. Mam jescze pytanie dotyczące tej maty z e skanu. Czy napewno taką mate można ułożyć wewnątrz słonowodnego akwarium ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted October 8 Witam Dobrze wypoziomowany blat i może być cienka guma. Do zbiornika nie wkładaj rządnej maty . Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted October 8 kup w markecie podkład podłogowy xps pod panele. 3 albo 5mm, daj dwa jeden na drugim. Łatwo dociąć, kosztuje niedużo. Znajdziesz w każdym markecie budowlanym. Do środka na dno nic nie wkładaj. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted October 8 @katani Jeśli ma równy blat i gumę to nic nie musi kupować Quote Share this post Link to post Share on other sites
seku69@adres.pl Report post Posted October 9 Do srodka kupiłęm taką kratke (foto), Mam troche skałęk i sporo piachu mam też taką długa, centkowaną rybke (Z 15cm.) która przekopuje i podkopuje takie skały i one się zsuwają.Boje się że w końcu coś pęknie.To nie powinno szkodzić bo jest do akwarium morskiego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted October 9 Skałę układaj bezpośrednio na szkło potem piasek . Rzadnych kratek nie wkładaj . Quote Share this post Link to post Share on other sites
seku69@adres.pl Report post Posted October 9 ale dla czego, jak jest przyczyna że nie polecasz tego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
fifek33 Report post Posted October 9 nie dawaj kratki, tylko syf się bedzie zbierał w kratkach, piach rozdmucha i widac brzydką kratkę Quote Share this post Link to post Share on other sites
seku69@adres.pl Report post Posted October 9 czyli tylko estetyka? U mnie jest zawsze tak z 5cm. piachu po całości i górki po 10cm. Mam sporo piasku.Ale zobacze jeszcze. Ewentualnie moge zwrócić zakup. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aqua Fish Report post Posted October 11 W dniu 9.10.2025 o 09:19, seku69@adres.pl napisał: czyli tylko estetyka? Nie nie tylko estetyka , gromadzący się detrytus i zalegający syf to proszenie się o problemy w późniejszym czasie. Skały układaj na gołym szkle a później piach Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted October 11 Nie dawaj żadnych mat, kratek itd . Skała na szybę, piach dookoła. Powody w poście powyżej. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
seku69@adres.pl Report post Posted October 23 O.K. dzieki. Quote Share this post Link to post Share on other sites