seku69@adres.pl Report post Posted October 8, 2025 Witam. wiem że było sporo tego tematu, ale mam taki dylemat .czy zamiast pianki pod moje kwarium moge użyć gumy 1mm. Pierwszy raz mam tak długie akwarium i nie chce popełnić błędu. Stolik stalowy , blat dwie płyty 15mm. I płyta z tworzywa PP. Czy lepiej kupić jakąs dedykowaną pianke.akwarium kazałem zrobić ze szkła 10mm. Mam jescze pytanie dotyczące tej maty z e skanu. Czy napewno taką mate można ułożyć wewnątrz słonowodnego akwarium ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted October 8, 2025 Witam Dobrze wypoziomowany blat i może być cienka guma. Do zbiornika nie wkładaj rządnej maty . Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted October 8, 2025 kup w markecie podkład podłogowy xps pod panele. 3 albo 5mm, daj dwa jeden na drugim. Łatwo dociąć, kosztuje niedużo. Znajdziesz w każdym markecie budowlanym. Do środka na dno nic nie wkładaj. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus. Pictochromis aldabrensis. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted October 8, 2025 @katani Jeśli ma równy blat i gumę to nic nie musi kupować Quote Share this post Link to post Share on other sites
seku69@adres.pl Report post Posted October 9, 2025 Do srodka kupiłęm taką kratke (foto), Mam troche skałęk i sporo piachu mam też taką długa, centkowaną rybke (Z 15cm.) która przekopuje i podkopuje takie skały i one się zsuwają.Boje się że w końcu coś pęknie.To nie powinno szkodzić bo jest do akwarium morskiego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted October 9, 2025 Skałę układaj bezpośrednio na szkło potem piasek . Rzadnych kratek nie wkładaj . Quote Share this post Link to post Share on other sites
seku69@adres.pl Report post Posted October 9, 2025 ale dla czego, jak jest przyczyna że nie polecasz tego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
fifek33 Report post Posted October 9, 2025 nie dawaj kratki, tylko syf się bedzie zbierał w kratkach, piach rozdmucha i widac brzydką kratkę Quote Share this post Link to post Share on other sites
seku69@adres.pl Report post Posted October 9, 2025 czyli tylko estetyka? U mnie jest zawsze tak z 5cm. piachu po całości i górki po 10cm. Mam sporo piasku.Ale zobacze jeszcze. Ewentualnie moge zwrócić zakup. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aqua Fish Report post Posted October 11, 2025 W dniu 9.10.2025 o 09:19, seku69@adres.pl napisał: czyli tylko estetyka? Nie nie tylko estetyka , gromadzący się detrytus i zalegający syf to proszenie się o problemy w późniejszym czasie. Skały układaj na gołym szkle a później piach Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted October 11, 2025 Nie dawaj żadnych mat, kratek itd . Skała na szybę, piach dookoła. Powody w poście powyżej. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus. Pictochromis aldabrensis. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
seku69@adres.pl Report post Posted October 23, 2025 O.K. dzieki. Quote Share this post Link to post Share on other sites