Skocz do zawartości
DawidP

Dino czy cjano

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam u siebie problem z plagą i właśnie nie wiem czy to Dino czy Cjano. Poniżej podsyłam zdjęcie

Co próbowałe:

W październiku myslałem że to cjano, więc wrzuciłem chemiclean, zgodnie  z instrukcją. Pomogło chwilowo, pojakimś czasie wróciło i około 2-3 tygodnie później kolejna dawka chemiclean. Oczywiście po tym była podmiana wody około 20%. Ostatnio dalej mam z tym problem i kurcze pomyślałem że być może to dino, więc ostatnio zaciemniłem na 3 dni, po odsłonieciu z czerwonych plam zrobiły się blade. Piasek wyglądał na bielszy. No ale to wróciło ponownie :/

Parametry wody:
Podsyłam screeny z wykresów z mojej apki. Jakiś czas temu, miałem wysokie PO4, więc dodałem całe opakowanie 
Aquaforest Phosphate Minus 250ml, no i zjechało dzisiaj do 0... Wrzuciłem dzisiaj kostkę mrożonki, aby trochę "zabrudzić" wodę.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

foto.thumb.jpg.a0c77eef8e380051dafecf05acbea54a.jpg1399163943_2025-12-0621_15_55.thumb.jpg.c67aa315427027950eab3a4193c6658d.jpg1817070401_2025-12-0621_16_00.thumb.jpg.c1199e6e4fdcb15e709dfe749bb4e1c9.jpg1442592209_photo_2025-12-0621_21_39.thumb.jpeg.72cf6087d3f20c55b367cc36e849de4b.jpeg1697423748_photo_2025-12-0621_21_47.thumb.jpeg.664b4cab455f51b71ae7dd8b7e2d64ac.jpeg

Edytowane przez DawidP (wyświetl historię edycji)

Akwarium: 140x50x60, Sump 100x40x40. Start 29.05.2025. Filtracja: wata, odpieniacz, węgiel aktywny, Lampa UV 55W, Kulki Maxspect 6kg. 2 Lampy Red Sea Reef Led G2 170W. Pompa cyrkulacyjna AquaNova 8000 + no name 4000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Jeśli to cyjano , to dziwne , że Chemiclean nie zadziałał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, JerzyB napisał:

Witam 

Jeśli to cyjano , to dziwne , że Chemiclean nie zadziałał.

Zadziałał, ale kto leje chemię do świeżego zbiornika? Na taki bynajmniej wygląda. 
piasek nie jest przekopywany, okrzemki też mają się tam dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do akwarium, to jest info w Bio

Zbiornik ponad 400L plus sump, Razem około 500L.

Filtracja: wata, wegiel aktywny odpieniacz, ok 6kg ceramiki, lampa UV 55W (pracuje w nocy 6 godzin).

Obsada: Ryby i bezkręgowce: 6x chromis virdis, 4x błazny, 3x wargacze, 1x chrysiptera, 3 z anthiasy, 1x krewetka, 1x krab, 1x ślimak, 1x rozgwiazda, 2 ślimaki. Korale: 1x Glabrescens, 1x parancora, 5x zoanthusow, 2x caulustrea, 1x briareum, 1x lobopython,  1x Favia,  

Start akwarium, 29.05.2025 na bakteria microbe loft special blend, dolewam do tej pory co jakiś czas. Pierwsze życie początkiem lipca. Jestem początkujący i uczę się dopiero tego hobby wiec i z obsadą też się nie spieszyłem. Cały czas dokładam stopniowo i patrzę co się dzieje.

Co do chemiclean'a, to dawałem 12 porcji. Około 20 września i potem 12 porcji 20 października. Po 3-4 dniach podmiana wody. Po 3 dniach akwarium oczywiście wyglądało jak by cyano nie było, no ale jak widać po jakimś czasie wraca.

Wczoraj trochę pousuwalem tego że skał dmuchając pipetą, łatwo schodzi, ale za parę dni równie łatwo się tam to pojawi. Jeśli to faktycznie cyano, to będzie kolejna porcja chemiclean.

Poniżej posyłam więcej zdjęć 

https://photos.app.goo.gl/SwWVxQRRxf4UBsQp7

Edytowane przez DawidP (wyświetl historię edycji)

Akwarium: 140x50x60, Sump 100x40x40. Start 29.05.2025. Filtracja: wata, odpieniacz, węgiel aktywny, Lampa UV 55W, Kulki Maxspect 6kg. 2 Lampy Red Sea Reef Led G2 170W. Pompa cyrkulacyjna AquaNova 8000 + no name 4000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to akwarium cały czas dojrzewa... Wywalanie PO4 preparatamiw takim momencie gdzie jest puste akwarium? Pytanie po co? Sam sobie zaprzeczasz. Czyścisz wodę, później wrzucasz mrożonki żeby zabrudzić. Jeszcze raz powiem jak dla mnie kno dojrzewa cały czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, Laszek said:

Jak dla mnie to akwarium cały czas dojrzewa... Wywalanie PO4 preparatamiw takim momencie gdzie jest puste akwarium? Pytanie po co? Sam sobie zaprzeczasz. Czyścisz wodę, później wrzucasz mrożonki żeby zabrudzić. Jeszcze raz powiem jak dla mnie kno dojrzewa cały czas.

Okej, dzięki. Sugerujesz nie ruszać teraz nic? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic bym nie ruszał, jezeli faktycznie to ciągły etap dojrzewania, to wszystkie rodzaje glonów są mile widziane. Chodzi o to, żeby różnego rodzaju szczepy bakterii się namnażały. Osobiście przy zerowym PO4 nie wlewałbym żadnych bakterii. Zostawiłbym tak jak jest. Pamiętaj chemią zwalczasz skutki np. cyjano, ale nie to co je wywołało. U mnie dino najczęściej wyskakiwało przy zerowym NO3 i PO4 a cyjano przy wykrywalnym PO4 a zerowym NO3 ale mówimy o dojrzałym biologicznie zbiorniku. Jak cyjano będzie właziło na koralowce to pipetą zdmuchnij i tyle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Laszek said:

Nic bym nie ruszał, jezeli faktycznie to ciągły etap dojrzewania, to wszystkie rodzaje glonów są mile widziane. Chodzi o to, żeby różnego rodzaju szczepy bakterii się namnażały. Osobiście przy zerowym PO4 nie wlewałbym żadnych bakterii. Zostawiłbym tak jak jest. Pamiętaj chemią zwalczasz skutki np. cyjano, ale nie to co je wywołało. U mnie dino najczęściej wyskakiwało przy zerowym NO3 i PO4 a cyjano przy wykrywalnym PO4 a zerowym NO3 ale mówimy o dojrzałym biologicznie zbiorniku. Jak cyjano będzie właziło na koralowce to pipetą zdmuchnij i tyle. 

Być może jest jak mówisz. Obsadę dodaje stopniowo i jak na taki litraż to dalej jest pusto więc i akwarium mogło niedojrzeć. Zostawię narazie jak jest. Czy jest jakiś etap, w którym powinienem interweniować chemiclean'em czy może czekać aż cyano ustąpi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, DawidP napisał:

Być może jest jak mówisz. Obsadę dodaje stopniowo i jak na taki litraż to dalej jest pusto więc i akwarium mogło niedojrzeć. Zostawię narazie jak jest. Czy jest jakiś etap, w którym powinienem interweniować chemiclean'em czy może czekać aż cyano ustąpi?

Nie wiem, miałem nieraz cyjano ale z reguły szukałem przyczyny a nigdy nie używałem chemiclean.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi