Niko235 Zgłoś Napisano 3 godziny temu Witam, mam pytanie do osób, które być może już takie zabiegi przeprowadzili, a mianowicie czy opłaca się i jest to bezpieczne ponowne rozklejenie i sklejenie całego akwarium, które ma 6 lat i było klejone z ultra przezroczystego szkła. Interesuje mnie wymiana całego sylikonu i przedniej szyby na nową bo jest porysowana, oczywiście przez osobę, która zajmuje się produkcją akwarium. Pytam ponieważ otrzymałem taką informację:"Możemy oczywiście wymienić klej na nowy, lecz tutaj raczej staramy się tego unikać ze względu na rozcieknięcia w krótkim czasie po sklejeniu. Kilkuletnie szyby są już skorodowane, rdzewieją ponieważ mają żelazo w sobie, ich powłoka w miejscu trzymania kleju jest już na tyle osłabiona, że nowy klej potrafi przykleić się tylko pozornie a niestety pod kątem wytrzymałości jest gorzej. Mieliśmy już przypadki, że po przeklejeniu akwarium po tygodniu się rozciekło. Tak więc, tutaj mamy tak naprawdę loterię, czy szyby w Pana akwarium jeszcze się nadadzą do przeklejenia, czy już nie. A tego nie ma jak sprawdzić, bo szkło pod okiem jest ładnie i idealne lecz pod mikroskopem dopiero widać różnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 godziny temu Ja kiedyśszukałem szklarza do podobnego zabiegu, ale kilku odmówiło. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 3 godziny temu (edytowane) Witam Napisz lub zadzwoń do Przemka ze Szczecina na pewno dostaniesz konkretną odpowiedź . 505 996 710 Edytowane 3 godziny temu przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 2 godziny temu Tak, też zrobię. Ogólnie szkoda mi tego zbiornika wyrzucać i tak sobie pomyślałem że może taki zabieg wykonać, ponieważ akwarium jest szczelne, ale już swoje lata ma i przy okazji wymiany szyby wymienić cały silikon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach