Kirzan Zgłoś Napisano 23 Lutego Witam, czy macie jakieś sprawdzone sklepy gdzie można zamówić żywy pokarm typu fitoplankton, artemia, mysis itp. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 23 Lutego Fito to sexykrewetka, JM. był na zjeździe chłopak 2 lata temu, który fito robił. Ale nie pamiętam jak się nazywał. inny żywy zooplankton znów sexykrewetka. Ja kiedyś kiedyśod Witka zamawiałem zooplankton ale on już nie hoduje. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tengerimalac Zgłoś Napisano Piątek o 21:13 Fito polecam od Jadwigi Morskiej. Ja ostatnio kupiłem zestaw JBL Artemio Set. Dokupiłem te wszystkie ich dodatki, typu jaja, dodatkowe sitka, pojemniki, sól dedykowaną artemi i pokarm. Całość wyszła mnie lekko ponad 3 stówki i teraz mam prawie codziennie świeży wylęg solowca. Jeśli chodzi o łatwość hodowli to po prostu wlewasz wodę do kreski, dajesz dwie miarki soli, miarkę jaj, podłączasz pod to brzęczyk (jest w zestawie) i czekasz od 24 do jakiś 36h. Tego się nawet nie obsługuje w żaden sposób. Potem odkręcasz kranik na dole, bierzesz na sito tyle ile chcesz, płuczesz i wlewasz do akwa albo karmisz pipetą. Można dokupować kolejne "dokładki" i wszystko spinać jednym brzęczykiem. Zamiast kupować ten zestaw to możesz to zrobić w zwykłej butelce pet, tak jak to robią od 50 lat ale mi się nie chciało no i jednak ten zestaw jest wygodniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirzan Zgłoś Napisano wczoraj o 05:07 Jakieś światło musi być do tego, czy wystarczy postawić np. przy akwarium lub parapecie żeby dostawało światło słoneczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tengerimalac Zgłoś Napisano 12 godzin temu Ja mam to na parapecie. Jakoś nie zauważyłem, żeby światło miało istotny wpływ (chociaż niektóre źródła tak podają, więc może tak być), temperatura już bardziej. Wylęgają mi się prawie wszystkie jaja, dalej tego nie hoduję tylko skarmiam na bieżąco i zaczynam od nowa. Chyba dzisiaj dokupię drugą "gruszkę" i moje LPSy i mandaryny będą codziennie miały żarcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach