esc Report post Posted February 28 Jako, że ostatnio sporo czytam o różnych testach i coraz mniej im wierzę to chciałem zapytać Was o taki fakt. Fama niesie, że większość sond Ph powinno przechowywać się w roztworze KCL3 z różnych powodów - między innymi aby zapewnić sprawność elektrod itd. Ja do tej pory używałem sond Ph po uprzednim namaczaniu ich w wodzie RODI około 20-30 minut przed pomiarem. Jednakże tak naprawdę mam wiarę, że test jest wiarygodny tylko po kalibracji danego miernika w odpowiednich roztworach. Niemniej zastanawia mnie to jak ma się to do sond które są na stałe w zbiorniku. Jak Wy do tego podchodzicie albo co sądzicie o tym ? Lejecie KCL3 do nakrętki miernika ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
AquaDreams Report post Posted March 1 Ja mam 2 mierniki pH mierzące stale, stała różnica 0,1 , w obydwu są bardzo tanie sondy (ok 70-90pln), różnią się wiekiem ok 6M. Jak pomiary zaczynają się różnić to kalibruję je. Za słodkich czasów próbowałem raz regenerować elektrodę w tym KCL3, ale .. marny efekt Refleksyjnie, przy tych innych słonych kosztach wymiana takiej elektrody raz na 2 lata daje spokojny sen, a to zdrowie, najdroższe Quote Share this post Link to post Share on other sites