Skocz do zawartości
luft

Wpływ różnych "fajek" i kadzidełek na koralowce

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jakiś czas temu widziałem akwarium w salonie, w którym odbyła się prywatka. Koralowce twarde, głównie acry dosłownie zczerniały na drugi dzień. Był to drugi przypadek/taka sama historia w tym zbiorniku na przestrzeni 1 roku czasu. Wspólnym mianownikiem była jedyna osoba, której pozwolono palić wewnątrz jakiegos elektryka typu IQOS. 

Sprawdzałem czy i kiedy byly na forum zakładane podobne tematy. Podsumowanie wątku z 2016 było takie że "iqosy" sa bezpieczne (tak to zrozumialem). Moje zdanie jest odwrotne i poszerza listę produktów "dymiących", które mają zły wpływ na koralowce w akwarium. 

A są to wszelakie kadzidełka, świeczki zapachowe, wszelakiego rodzaju produkty wziewne emitujące dym/parę

Jakie są Wasze doświadczenia?

Co dopisalibyście do powyższej listy lub z czym się nie zgadzacie

pozdro

luft

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u mnie w domu po odpaleniu świeczki zapachowej mniej więcej po 2 godzinach palenia spadało pH. To samo jeśli ktoś śpi w salonie gdzie jest akwarium - jeśli normalnie pH spada do 7.7 - 7.8 to potrafi przy dwóch osobach przez noc spaść do 7.5 i niżej. Obserwowane co najmniej 3 razy, w tym raz od kiedy mam Apexa i logowane pomiary całą dobę. 

Każda lotna substancja będzie przenikać do wody, bo to wynika z czystej fizyki. Więc palenie fajek, świeczek i kadzidełek na bank coś odkłada do baniaka. 

Pytanie, czy po prywatce to epapieros był problemem, czy może 10 osób siedziało w małym pomieszczeniu przez wiele godzin i pH spadło do jakichś dramatycznych wartości. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, katani napisał:

Ja u mnie w domu po odpaleniu świeczki zapachowej mniej więcej po 2 godzinach palenia spadało pH. To samo jeśli ktoś śpi w salonie gdzie jest akwarium - jeśli normalnie pH spada do 7.7 - 7.8 to potrafi przy dwóch osobach przez noc spaść do 7.5 i niżej. Obserwowane co najmniej 3 razy, w tym raz od kiedy mam Apexa i logowane pomiary całą dobę. 

Każda lotna substancja będzie przenikać do wody, bo to wynika z czystej fizyki. Więc palenie fajek, świeczek i kadzidełek na bank coś odkłada do baniaka. 

Pytanie, czy po prywatce to epapieros był problemem, czy może 10 osób siedziało w małym pomieszczeniu przez wiele godzin i pH spadło do jakichś dramatycznych wartości. 

Dom 300 m2 z rekuperacją. Osob moze 12. Bywało więcej osob na raz w tym domu, ale nie bylo analogicznych problemow.

dzieki za fajny opis dot ph

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z elektrycznymi, ale od normalnego papierosa przez jeden wieczór nic by się koralom nie stało. Wiem to, bo jako notoryczny palacz, sam kiedyś kopciłem w pokoju gdzie stały akwaria i jedyne z czym miałem problem to PH, ale nie do tego stopnia żeby mi korale leciały.  Od czterech lat nie palę w mieszkaniu, wychodzę na balkon, więc często (nawet zimą) pokój jest wietrzony i ph nigdy nie spada mi poniżej 8.

Tutaj zgadzam się z Michałem, bo mam wyświetlacz sondy na zewnątrz szafki, i widzę spadek o 0,2-0,4 jak pojawią się jacyś goście. Rekuperacja swoją drogą, a 12 ludzi pochłania dużo O2 i wydziela od groma CO2. 

Pytanie - jaki to był typ elektryka. Jeśli coś w rodzaju iqos to nie ma szans, bo to jest normalny tytoń, tylko podgrzewany nie spalany, ale jeśli to był fajek zalewany tymi płynami, to mogło coś się dostać do wody, bo w tych płynach podobno jest gorszy syf niż w normalnych papierosach. 

Edytowane przez Ironista (wyświetl historię edycji)

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi