bilu771 Zgłoś Napisano Środa o 12:37 Witam. Akwarium mam od ponad roku. Dwa tygodnie temu robiłem icp. I teraz tak fosfor wyszedł 6 µg/l, fosforan 0.018 µg/l a na Hance 0.9 . Jak to interpretować ? A i jeszcze jedno od paru dni zaczęło walić z sumpa. Takim zgniłym jajkiem. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Środa o 17:54 Sprawdź ważność testów. ogólnie mała różnica może być, ale nie taka. wymień też baterię w hance, jeśli dawno nie wymieniałeś. Smród z wody to nie jest dobry znak. Coś ruszałeś w sumpie? piasek mieszałeś? Ja bym zrobił dużą podmiankę i lał bakterie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus. Pictochromis aldabrensis. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bilu771 Zgłoś Napisano 21 godzin temu Dołożony jest rollermat i to z tej komory śmierdzi. Tak mi się wydaje. Bakterie daję ci tydzień przy podmianę. Włożyłem jeszcze mały cyrkulator do tej komory. Trochę jakby mniej śmierdzi. Saszetki z reagentami są ważne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach