Skocz do zawartości
R3BEL

Przeprowadzka zwierzaków

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z faktem, że muszę w niedługim czasie opuścić moje obecne miejsce zamieszkania i chwiliwo do czasu wykończenia nowego domu przenieść się do innego tymczasowego miejsca muszę coś zrobić ze swoim obecnym akwarium. I teraz moje pytanie jest takie, czy jeśli będę miał w nowym domu w pełni wykończone jedno docelowe pomieszczenie (otynkowane, pomalowane, podłoga itp), w kórym będzie stała już nowa szafka z nowym większym zbiornikiem to mogę tak przenieść całe życie w nowe miejsce i nie przejmować się kwestią pozostałego wykańczania domu (mam na myśli jeszcze tynki, malowanie itd)? Obecne akwarium jest w pełni zautomatyzowane (nie licząc ręcznego karmienia mrożonkami raz dziennie pod wieczór) i tak też będzie fizycznie działało w nowym domy, czyli zarówno ryby (suchy pokarm) jak i korale (pokarm w płynie) będą otrzymywać pokarm. Ale boję się czy oklejenie wejścia do tego pomieszczenia jakimiś foliami uchroni zbiornik przed dostaniem się do środka jakiś pyłów czy zapachów. Czy ktoś przeprowadzał podobną operację w przeszłości i może się podzielić swoim doświadczeniem/opiniami na ten temat? Czy jednak ryzyko "zatrucia" wody jest zbyt duże w tym przypadku?

Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: odpieniacz RedSea Reefer Skimmer RSK 900 DC, rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil. Sprzęt: pompa obiegowa RedSea ReefRun G2 6000, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, komputer Neptune Systems Apex + Trident. 

https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/

https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja domu nie stawiałem, ale mieszkanie remontowałem. Było i malowanie, i gładzie i elektryka robiona, kucie, wiercenie, kurz itd. Nic złego się z akwarium nie działo. Jak będziesz miał jedno pomieszczenie, gdzie jest wentylacja i wstawisz nawet tymczasowe materiałowe albo foliowe drzwi to nic złego się nie powinno wydarzyć. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt..  

Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. 

Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Uspokoiłeś mnie, bo bałem się, że będzie to wielkim problemem.

Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: odpieniacz RedSea Reefer Skimmer RSK 900 DC, rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil. Sprzęt: pompa obiegowa RedSea ReefRun G2 6000, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, komputer Neptune Systems Apex + Trident. 

https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/

https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze czeka mnie remont sufitu w salonie. Miejscami farba puchnie i się rozwarstwia, do tego chcę pozmieniać oświetlenie, więc znó będzie kucie, mycie rozpuszczalnikami, kurz, malowanie itd. Przykryję akwarium na tyle, żeby się tam tynk nie nasypał/farba nie nalała i będzie git. 

Edytowane przez katani (wyświetl historię edycji)

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt..  

Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. 

Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi