Skocz do zawartości
guliwer777

Trachyphyllia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam w akwarium 2 Trachyphyllie i jest z nimi coraz gorzej. Początkowo wyglądał bardzo ładnie a obecnie otwierają się coraz mniej a jeśli już to w nocy trochę. Mam w akwarium dużo innych LPS i ze wszystkimi jest bardzo dobrze. LPS karmię mrożonkami różnymi. Karmię również co tydzień wszystkie korale mieszanką najróżniejszych drobnych mrożonek, cyclop-ezze, reef-buster, coral snow i v-power coral.

Dodam że inne LPS i SPS rosną pięknie.

Parametry wody to: Temp 25.5, Ca 430, Kh 11, Mg >1600, PO4 mierzone Rową 0,015 czyli akceptowane w wodzie morskiej, redox 400-420 Mv, NO3 0.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moje to za duzy przeplyw wody. zmien troche kierunek pradu to zacznie sie otwierac :) pozdrawiam

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5

Cyrkulacja : Tunze

Obieg : Tunze 1073.040

Sterowanie : Profilux II

Reaktor wapnia : Deltec FP509

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też o tym myślałem przełożyłem tam gdzie przepływ jest mniejszy i dalej to samo :)

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepływ tu raczej nie ma nic do żeczy, sprubuj dać ja w miejsce gdzie mniej świeci hqi, wykomp w jodzie i sprubuj karmić ją kawałkami krewetek koktajlowych

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Przełożyłem w miejsce gdzie światła jest najmniej jakiś tydzień temu i narazie nic sie nie poprawiło. Jak się robi kąpiel w jodzie (mam tylko jod Prodibio) ?? A karmię właśnie koktajlowymi.

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy przypadkiem jakaś ryba im nie dokucza.

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety u mnie było to samo po 1,5 roku zaczęła nagle się zwijać i kurczyć i po 3miesiącachpadła :)

nie mam pojęcia co było przyczyną bo nic nie zmieniałem

jedyna rada to może przełóż ja na piasek jeśli leży na skałach

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie po 3 latach prowadzenia baniaka uwazam ze karmienie to jedno a odpowiednie parametry to drugie!

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a odpowiednie parametry to drugie!

Czy moglbys rozwinac mysl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Po przełożeniu do sumpa koral całkowicie się zregenerował, jest bardzo ładnie napompowany.

Tylko teraz są 3 powody i nie wiem który powoduje obkurczanie w głównym.

1. Za mocne oświetlenie ?? Stała na piachu na samym dnie już niżej się nie da i to w raczej zacienionym miejscu. W sumpie jest 2x24W.

2. Za silny prąd wody ?? W sumpie jest łagodny przepływ a w głównym różnie.

3. Ktoś ją podgryza ?? W sumie położyłem ją na talerzu na podwyższeniu tak żeby nic nie miało możliwości tam wejść. W głównym tak jak pisałem leżała na piachu.

I co teraz począć :) ??

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostawić w glonowym-jak dla mnie to centropyga jakaś ją żre-światło też może odgrywać tu ważną role bo większość lpsów to korale pozywskiwane z duzej głębokości:(

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.