Skocz do zawartości
Ben_sage

Oprawka T5 200-300zl ? 2 x 39 albo 3 x 24wat gdzie kupic ?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam taniej oprawki 200-300zl około.

W miare stabilnej na 2 x 39 wat lub 3 x 24 wat T5.

Akwarium ma dlugość 80cm.Robilem swoj projekt ale mi nie wyszedl.1 swietlowka aqua medic byla bez gazu padnieta oleciala koncowka przy zakręcaniu oprawki a druga juz padla w nowej obudowie zostala mi jeszcze jedna..... projekt nie udany.Mam juz dosyć tego.

Czy gdzies można coś takiego kupic za te pieniadze bo narazie wiecej nie mam a zalezy mi na czasie?? bo juz projekt akwarium gotowy a tu nagle taka niespodzianka :)

http://www.allegro.pl/item284451323_belka_oswietleniowa_2x39w_nemo_zoolight.html

Czy coś takiego da rade ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim swietle (2x39) moglbys ewentualnie z miekkimi koralami wystartowac :)

Przyjdzie Mikolaj to nie zapomnij tego swiatla troche wzmocnic. Ale wystartowac mozesz :yes Tylko nie na samych aktynikach :)

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mnie rozwalaja takie odpowiedzi forumowiczu STANI... po co odpisujesz jak Twoja odpowiedz to farmazon??? nie masz z kim pogadac czy co?... po pierwsze przy takim oswietleniu to SPOKOJNIE moze wystartowac i to nie tylko z miekasami ale i pare gatunkow twardych by sie znalazlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to mam (okresowe oświetlenie ) 1 x 39wat white 15000k t5 i t8 marine 20wat.... mam narazie duzo xeni.Rośnie ona na skałce ktora ma wysokosc 5 cm (akwarium wysokie 40cm) bez problemu rosnie i jest ruchliwa nie odczuwam żeby czegoś jej do szczęscia brakowało - to moje obserwacje.

Co do belki nie planuje narazie twardzieli i belke chce kupic , zeby jakaś była bo mam w tej chwili szpetny badziew.

Planuje kupic nowe akwarium 100x50x50 lub 120x45x45 narazie chcialbym belke do tego po jakimś czasie dokupic sie 2 taką sama.

startujac moze w tych 120cm/dl z belka tego typu 2 x 54wat Dane techniczne:

• Moc: 2x54W

• Trzonek oprawek: G5

• Długość świetlówek: 115 cm

• Średnica świetlówek: 16 mm

• Długość belki: 122,5 cm

• Zakres regulacji długości: 122,5-152 cm

• Szerokość: 16 cm

• Wysokość: 5 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecilbym Ci www.zoolight.pl masz tam belki i zestawy do T5 do wyboru i do koloru;) sam kupilem u nich pokrywe na akwarium (4X54) i jest idealna. Co do belek samych to maja dosc tanio i bardzo estetycznie wykonane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobie kupie u nich belke 2 x 54 wat i dam 10000k white i blue actinic.

Myśle że 100 wat poradzi sobie z miekasami przy 50wys zwlaszcza że bedzie siedzieć na skalce.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dxp1976 :

jak mnie rozwalaja takie odpowiedzi forumowiczu STANI... po co odpisujesz jak Twoja odpowiedz to farmazon??? nie masz z kim pogadac czy co?... po pierwsze przy takim oswietleniu to SPOKOJNIE moze wystartowac i to nie tylko z miekasami ale i pare gatunkow twardych by sie znalazlo.

Nie napinaj się tak kolego. Każdy ma prawo do własnego zdania i taka krytyka to chyba lekka przesada.

Co do tematu:

Nie wiem po co wydawać tyle kasy na belkę jak można sobie samemu zrobić za połowe albo mniej. Ja sam robiłem sobie i koledze oświetlenie do kilku słodkowodnych i do morskiego i wyszło 2x taniej i dokładnie tak jak chciałem.

Zasadą jest min. 1W na 1L i tego trzeba się trzymać.

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"kolego" GULIWER777... on prosil o rade gdzie kupic niedrogo dobra obudowe a nie o bezproduktywna i nic nie znaczaca wypowiedz czy tak moze byc czy nie. Jezeli jestes taki dobry i potrafisz o zrobic to podaj mu kwote i zrob ta lampe, bedzie napewno za to bardzo wdzieczny...

Ben_sage belka 2X54 W bedzie za dluga do twojego akwarium (80 cm masz dlugie akwarium a belka 2X54 ma dl 122,5 wiec za dluga) a swiatlo dla miekasow moze byc w proporcji 0,7W/1L i spokojnie beda Ci rosly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa sorki BEN_SAGE... wieksze akwarium miec bedziesz;) belka super... kupuj bez namyslu (chyba ze ci guliwer777 zrobi tak jak oni estetycznie i o polowe taniej;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zamowilem juz wczesniej tą nemo belke.

Nic mi nie było wiadomo że Guliver robi.

Jednak ciekaw jestem czy chcialo by mu sie robic i za ile.

Belke robilem z bratem i nie mam smykalki do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dxp1976 :

"kolego" GULIWER777... on prosil o rade gdzie kupic niedrogo dobra obudowe a nie o bezproduktywna i nic nie znaczaca wypowiedz czy tak moze byc czy nie. Jezeli jestes taki dobry i potrafisz o zrobic to podaj mu kwote i zrob ta lampe, bedzie napewno za to bardzo wdzieczny...

"kolego" dxp1976 : niemniej jednak Twoja reakcja jest mocno nie adekwatna do wypowiedzi staniego i jak sie czyta ten watek to bardziej bije w oczy Twoj post niz jego.

a wracajac do tematu : pod 2x39W bez problemu rosnie seriatopora hystrix, euphyllia, plerygora, po przystosowaniu moze nawet zyc e.quadricolor, a nawet dzielic sie samoistnie, i dodam , ze glownie odzywia sie tym co mu wyprodukuja zooxantelle ze swiatla. nie ma problemu z lobophyllia.

czyli generalnie te gatunki ktore w naturze wystepuja na znacznych glebokoscia i z definicji nie maja wymagan co do oswietlenia. aaa i jeszcze pavona cactus nie wykazuje zadnej konfuzji pod 2x39W. :)

to na podstawie moich wlasnych doswiadczen jesli chodzi o korale twarde i inne zwierzaki stereotypowo opisywane jako wymagajce. mysle, ze szczegolnie akwarysci made in usa byliby zszokowani tym ze ukwial zyje i prosperuje pod oswietleniem 0,4333W na litr.:haha wg ich zalecen powinien miec na oko minimum HQI250W. :haha

nb wszystkie wyzej wymienione uwazam za bardzo dobre korale twarde dla poczatkujacych. przy minimum dbalosci uzyskuje sie calkiem mile dla oka rezultaty.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dxp1976 twoje posty niczego nie wniosly do tematu, w przeciwienstwie do wypowiedzi Guliwera czy Staniego.

Lampa diy to 10min roboty. Kupujesz statecznik oprawki i odblysniki, 2 sruby i masz wszystko przykrecone do aluminiowego profilu za pare plnow z castoramy. Ja mam np po prostu polozone odblysniki na belkach poprzecznych ze szkla, a chcesz to kupuj gotowce, ale nie unos sie tak, bo ktos dobrze radzi. 2 swietlowki moze i wystarcza na miekasy i lpsy, ale na tym sie nie konczy zwykle:). 1w/litr nie wnikajac w lumeny luxy widma i inne to zasada glownie dla poczatkujacych, stosujac sie do tego masz wieksze szanse na sukces.

pozdrawiam

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pierwsza wersje oswietlenia mialem jeszcze prostsza niz nowy_zarazony opisuje, kupilem w lm prog sosnowy za 9zł, przepilowalem na pol i przykrecilem do tego odblysniki i calosc polozylem na akwarium. dzialalo tak chyba przez kwartal. dyi na 102.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego dxp1976 nie można było np tak:

Muszę się nie zgodzić z kolegą Stanim, jeżeli chodzi o stosunek mocy oświetlenia do objętości akwarium. Chociaż istnieje stereotyp określający jako optimum 1 W / 1 l, doświadczenia moje i innych akwarystów dowodzą że stereotyp ten sprawdza się tylko do szczególnie wymagających koralowców. Istnieje duża ilość koralowców i to zarówno miękkich jak i twardych które mogą żyć i poprawnie rozwijać się w mniej oświetlonych akwariach

Czy tak nie byłoby bardziej świątecznie :)

A swoim postem Dałeś tylko do zrozumienia że Mikołaj w tym roku do Ciebie nie przyszedł i jesteś bardzo sfrustrowany tym faktem.

WESOŁYCH ŚWIĄT

na razie zzlikwidowane akwarium ale mała nano o nietypowych kształtach już się rodzi w mojej głowie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.