Skocz do zawartości
Ben_sage

Glony lisciaste

Rekomendowane odpowiedzi

(zagapilem sie powinienem w plagi zrobic posta sorry)

Witam jak zakladalem akwarium mialem problem z glonami.

Zostały tylko glony z liscmi.

Na jednej skalce naprawde mi niezle zarosło , prosze zobaczyc 3 zdjęcie od konca z zebra po prawej stronie:

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=13812

Najgorsze jest to ze pare galazek sie oderwało i rozsiało na innych skałkach.

Czy jakiaś zmiana parametrów pomoże mi w usunięciu tych glonów ? Jak to zrobić.Nie da sie niestety mechanicznie tego zrobić - zawsze coś zostanie i przy zrywaniu jeszcze bardziej sie rozsieje.Z tego co pamiętam zarosło mi to calą skalke w 1 miesiąc.Z początku smiesznie wyglądało ale jednak boje sie o cała reszte.

Z tego co zauwazylem turbo nie jada tego.A czy calcinus elegans to zje ? Zebra tego też nie chce wcinać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Caulerpa jakas, wyglada z daleka na C. Prolifera. Ale spokoooojnie, twoje akwarium jeszcze nie dojrzalo, jeszcze sie moga takie glony utrzymywac. Jakie masz parametry wody? C. Elegans tego nie ruszy, zaden Turbo tez nie, w zasadzie to sie da calkiem niezle usuwac mechanicznie.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czasem odchodzi na nitkach te liscie wiec czasem sie latwo urywa.Gdyby jednak tego nie było wogole to nie było by takiej profilaktyki.

Fakt że mozna sporo urwać i szybciej niż to rosnie,ale dochodzi kolejne zadanie.... Gdyby to do imentu usunąc bylo by fajnie hih.

p1015408as2.jpg

dziś ostatnia kropla wody dolewana przy zmianie 250 liter :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys wstepnie zidentyfikowana przezemnie C. brachypus, ale byc moze inny gatunek. W kazdym razie

piekielnie inwazyjna, strasznie szybko rosnie i ma niezbyt mila tendencje do

przyrastania mocno do skaly. Trudna sie ja usuwa mechanicznie, ale da rade. Taka robota chirurga - wyrywanie

malenkich kawaleczkow ze skaly. Inne metody nie sa mi znane. Pozdrawiam,

M.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam już nie chodzi o samą jej obecność , ale co jest odpowiedzialne za jej rozwój i co zrobić by wiecej jej nie rosło?

W tej chwili pokonczyly mi sie testy Bede miał dopiero za 3-4 tyg jak gotówka bedzie.

Mam też wrazenie że wolniej ciup rosnie jak na początku.

Ph mam w sam raz a do p04 brakuje mi chyba jakiejś łyżeczki mam jbl.Oczywiscie planuje kupic jeszcze kh i no3 i ca jak kupie jakiegoś 1 twardziela.

Narazie odpieniacz nie pieni mocno mimo iż mam na okres 3-4 tyg miniflotorka a ma , dostaje wystarczająco powietrza wiec no3 nie powinno byc burzliwe narazie.

Sa tylko zebra,nemo parka i babka w 250l a bezkregowców 2 lysmatki i 3 turbo.

Wiec czystość jest a planuje juz chyba kupic tylko 5 chromisków z ryb.Oczywiscie sie nie usprawiedliwiam brakiem no3 bo wiem ze potrzebny i kupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Caulerpy należą do tzw glonów wyższych i słabo ustępują po dojrzewaniu. Jak nie powyrywasz to mogą zarosnąć zbiornik całkowicie zduszając wszelkie inne życie, przerastając korale itp. Z tego co kiedyś u siebie zauważyłem to nie przepadają za wysoką zawartością wapnia i wyższym kH, ale trudno to jednoznacznie określić. W dojrzałym zbiorniku rosną wolniej, przyśpieszając przy podmianach wody. Wyrwij chwasta po prostu. Glon to chyba Caulerpa serrulata.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Japier... No to mam co robić........

a jakiś 1 listek musiał już być, czy to może powstać od 0 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyrywaj codziennie to za tydzień nie bedzie śladu. Na raz się nie da. To się odradza ale przecież nie z niczego. Im ich mniej tym potem łatwiej cokolwiek zrobić. Jak masz luźno skałki, to nawet można wyjąć skałkę i szczoteczką do zera.

Można liczyć na to że samo zaniknie ale to może dłuugo potrwać.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.