Skocz do zawartości
milady

Dziwne zachowanie Xenii

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj podczas przyglądania się koralowcom, zauważyłam nagle dziwne zjawisko (dziwne dla mnie, bo wcześniej tego nie widziałam). Po jednej stronie baniaka na skałkach mam 2 krzaczki xenii. Jeden jest większy drugi jeszcze jest mały. Nagle oba te krzaczki zwinęły się, tak jak zwijają się jak jest zgaszone światło. Po jakichś 20 minutach większa xenia rozwinęła się normalnie. Natomiast mniejszy krzaczek jest ledwo rozwinięty i mizerny. Bardzo słabo pulsuje. Powiem szczerze, że jestem mocno zaniepokojona. Tylko te dwa krzaczki xenii się tak zachowały. Pozostałe korale jak i inne krzaczki xenii zachowywały sie i nadal zachowują sie normalnie. Czym to mogło być spowodowane? I czemu tylko jeden krzaczek odżył a drugi zmizerniał?

Ja nie jeżdżę szybko, ja latam powoli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jakies zwierze (krab , slimak, wieloszczet) przechodząc potracił Xenie , mysle ze jutro juz będzie wszystko w porządku.U mnie tez często tak jest ze któras z Xenie jest zamknięta , a za pare godzin slicznie pulsuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xenie czasem tak mają, że się zwiną a potem rozwijają. Nic im nie powinno być

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Dzięki wielkie za info. Będę dalej obserwować i mam nadzieję, że jest tak jak mówicie, a ja panikuje bez powodu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam z około 8-9 krzaczkow xeni jedna blue ;D i kazdy inaczej wygląda tzn zachowuje sie.Jeden otwardy , inne zamknięte itp.

Normalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zdziwiło tylko to, że w przeciągu minuty oba krzaczki nagle sie zamknęły.

Od tego incydentu minęły już 2 dni, a ten jeden krzaczek powoli odżywa, ale nadal mizernie wygląda w porównaniu z poprzednim jego wyglądem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@milady ..widzisz z tymi xeniami jest tak rosną ,rosną i nagle szlak je trafia ,nie ma ,nie ma, a tu nagle maly polip i krzak rosnie jak jasna cholera Tak ja mam co pewien czas .Lecz i innych problemów mozna by sie doszukiwac Jak zabaczysz za robią sie nazwe to glutowate to wywal z baniaka ! Inaczej wygląda nie rozwinieta a inaczej padająca...Jakieś foty mile widziane..:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dobrych parametrach fizyko-chemicznych w akwarium nie wiem czy coś jest w stanie zaszkodzić xeni.poza fizycznym niszczeniem polipów naturalnie(ryby,kraby itd. u mnie borsuk gustuje w xeni elongacie i lubi ją podskubywać systematyczne,umbelaty natomiast nie rusza.

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za pomoc. Okazało się, że mantis zrobił sobie za nią kryjówkę i dosyć często przechodził po niej :D

Xenia ma zmienione miejsce i już doszła do siebie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz jakie to było proste :D

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.