Skocz do zawartości
Marx

zanieczyszczenia mechaniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Co sie dzieje z zanieczyszczeniami mechanicznymi w akwarium morskim?

Nie stosuje sie gąbek

Odpieniacz ich raczej nie wybije (za ciezkie, odpieniacz ze zwezka moze sie nawet zatkac)

Brak podloza np piaskowego powoduje ze nei przyczynia sie ono do usuwania zanieczyszczen

Silna cyrkulacja w glownym zbiorniku powoduje wymywanie ich do sumpa

Czyli wszyscy odmulają sump?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam założony na rurze spustowej worek z siatki nylonowej o b. drobnym oczku a w worku watę filtracyjną. Watę wymieniam przy podmianie wody, a właściwie po podmianie bo przy podmianie robie "sztorm" i większość zanieczyszczeń wpada jeszcze do worka ze starą watą. Sump jest wolny od większych zanieczyszczeń a mniejsze wybija odpieniacz. Nie odmulałem jeszcze sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto Ci Marx powiedział ze gąbek nie stosuje się? Większość akwarystów stosuje wstepny filtr mechaniczny w postaci właśnie gąbki, waty lub włókniny. Można ją umieścić tak jak Waldek, można w kominie(tak jest u mnie czy np. u Grześka). Diabeł tkwi jednak w szczegółach: aby był to filtr mechaniczny należy go często płukać w słodkiej wodzie lub wymieniać - w przypadku waty lub włókniny. Minimum raz w tygodniu - potem (moim zdaniem) zaczyna pracować już jako biologiczny.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

u siebe w sumpie mam zalozone niebieskie gabki filtracyjne, ale raczej nie zdaja one egzaminu,w kominie nie radzilbym wrzucac zadnych gabek czy waty bo w przypadku zapchania moze dojsc do wylania.

p.s. do zbierania jasno brazowej zawiesiny na dnie sumpa wykorzystuje 5 szt. wezowidel. mnie sie nie chce czyscic sumpa, a one przynajmniej zapracuja na swoje utrzymanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kominie można sobie zbudować konstrukcje z np. plexi. Wtedy np stosować gąbkę, na nią watę i na górę następna warstwe gabki.Cały wkład ma ok 7-8 cm i jest zawieszony na szczycie komina pod samą płytką zraszającą. Bardzo ułatwia to czyszczenie. Watę stosuję np. po jakiś wiekszych porzadkach gdy jest wyraźna zawiesina w wodzie. W innym wypadku wystarczy tylko gąbka. I świetnie zdaje egzamin. Nie ma możliwości zapchania. W sumpie mam przez to czyściej niż w zbiorniku, a węzowidła dymają po akwarium.

Co do gąbek - należy dobrać odpowiednią grubość i np. w środku zrobić otór w który wkładamy kawałek rurki - to taka rewizja na wypadek zapchania gabki, ale jak dotąd nic takiego nie miało miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zastosowałem ten worek po węglu aktywowanym bo zawsze jak z sumpa wyciągałem gąbkę to jednak to czego nie wchłonęła gąbka zostawało na jej powierzchni i przy wyciąganiu wracało do obiegu. Teraz jest to bez problemu, nie mam z tym kłopotów, co więcej czuję komfort :) wywalam watę i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sądzicie o usuwaniu zanieczyszczeń filtrem kaskadowym. Mam małe akwarium i nie mam sumpa przelewu itp. Czekam na opinie bo zastanawiam się nad kupnem.

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, wtedy w zasadzie nie masz wyboru, no i to co napisał Alex!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak jest komin to nie wiem po co sobie utrudniac zycie jakimis filtrami, wloknina do komina i co kilka dni do kosza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu, sam wiesz ze nie do końca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jawka, ale Grzesiu jeszcze coś przemawia za wstępną filtracją. Z sumpa lub bezpośrednio ze zbiornika (grawitacyjnie) jest pobierana woda np do reaktora. Ideałem byłoby gdyby nie miała zanieczyszczeń mechanicznych. Jak to zatem rozwiązać gdy wszystkie spływają do sumpa a tam dopiero odpieniacz je usuwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no prosze, dochodzicie powoli do tego co napisalem na poczatku :D

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Co sie dzieje z zanieczyszczeniami mechanicznymi w akwarium morskim?

Nie stosuje sie gąbek" - pokaż w którym miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.