Zatorek Zgłoś Napisano 28 Marca 2008 Stało się. Zostałem posiadaczem tego odpieniacza. Opakowanie, instrukcja, estetyka wykonania - ok. I to na razie tyle pozytywów Zabrałem się za uruchomienie. Zawisł na tylnej ściance akwarium. Wszystko ładnie podłączyłem, włączyłem napięcie i ... nie potrafił zaciągnąć wody !!! Musiałem mu pomóc metodą usta-usta zaciągając powietrze przez zaworek. Woda w akwa rzeczywiście jest słona Po drugie - pompa buczy, jest głośna. Mam nadzieję, że to tylko kwestia dotarcia. Po trzecie - słabo pieni. Pracuje już 9 godzin i jeszcze nic nie wpłynęło do kubka. Po czwarte - wpuszcza do baniaka pęcherzyki powietrza ale to jest chyba tylko kwestia ustawienia łopatki. Dodam tylko, że do tej pory używałem Weipro SA2011 i w porównaniu z Deltekiem był o wiele cichszy i wydajniejszy. Jak na razie mam jeden wniosek - nie warto wywalać kasy na ten odpieniacz. Cytuj Sonda: Skąd jesteś? Na razie oglądam Wasze rafy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olek Zgłoś Napisano 28 Marca 2008 Hehe też go miałem i jest to najgorszy odpieniacz z jakim miałem do czynienia. On wogóle nie pieni:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 28 Marca 2008 Zatorek :Opakowanie, instrukcja, estetyka wykonania - ok. I to na razie tyle pozytywów Tylko że tą instrukcję to jeszcze trzeba przeczytać. Ręce opadają - sądziłeś że filtr HOB z wewnętrzną pompą sam zaciągnie wodę? Co ty robiłeś na lekcjach fizyki? Nie znam tego odpieniacza kompletnie ale założę się, że w instrukcji stoi jak wołu na miedzy, że pierwszy raz trzeba odpieniacz zalać wodą, zanim się go uruchomi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwentas Zgłoś Napisano 28 Marca 2008 Co jak co ten odp. to straszna kicha kubki pekaja same bo sa rozpychane pompa sie zacina nie daje rady i wogule dno co innego mc600 to poezja:) Cytuj 130x70x50 455l 100kg lr, grotech 4pompy, 2x150W 4x54W sciemniane, chłodziarka teco tr10, profilux, redox, Tunze 61000, 6000, mini reddragon 5000l , reddragon bubbleking 200, fr509 ecofos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zatorek Zgłoś Napisano 28 Marca 2008 @froolk Tyle, że on był zalany wodą. Poziom wody w odpieniaczu był równy poziomowi wody w akwa. Z instrukcją to się zagalopowałem - jest ale nie po polsku. A fizykę miałem bardzo dawno temu i nie uczyliśmy się o odpieniaczach Cytuj Sonda: Skąd jesteś? Na razie oglądam Wasze rafy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 28 Marca 2008 Nie, no jeśli tak to bardzo Cię przepraszam. Tego nie napisałeś i myślałem, że chcesz, żeby suchy się zalał. Ale w takim razie to jakiś bubel i masz podstawę do reklamacji i żądania wymiany lub zwrotu kasy - odpieniacz zalany MUSI sam ruszyć! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zatorek Zgłoś Napisano 29 Marca 2008 Spoko, spoko. Niejasno się wyraziłem Przed chwilą rozebrałem i poskładałem wszystkie zabawki, łącznie z pompą. Teraz pociągnął wodę ale powoli. Trochę jakby ciszej działa. Głośna praca jest prawdopodobnie spowodowana tym, że pompa styka się z kominem. Jutro coś wcisnę pomiędzy. Tylko co, żeby nie zaszkodziło wodzie ? Chociaż jak wrzuciłem pompę luzem do wody to też coś się w niej "trzaskało". Poczekam jeszcze do poniedziałku. Jak dalej będzie robiła "bydło" w pokoju to rozpocznę proces reklamacji Cytuj Sonda: Skąd jesteś? Na razie oglądam Wasze rafy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zatorek Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2008 Odpieniacz zaczął pracować prawidłowo. Nie hałasuje, pieni. Jedyne co się nie zmieniło to pęcherzyki powietrza wpuszczane do wody. Gąbka na wylocie załatwia sprawę. Do komina można wrzucić węgiel i antiphos. Na dzień dzisiejszy jestem z niego zadowolony i chyba nie zamieniałbym go na inny. Pzdr Lechu Cytuj Sonda: Skąd jesteś? Na razie oglądam Wasze rafy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admed2 Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2008 nie wsadzaj zednej gabki bo to tylko przedłuży czas przystosowanie sie odpieniacza. Jak wejdziesz na strone delteca ( tą oryginalna nie polska ) to znajdziesz informacje ze to normalna zecz poniewasz nowy odpieniacz sie poprostu przystosowuje do zwiazków chemiczych jakie znajduja sie w wodzie. taki efekt moze sie przedłużyć nawet do 4 tygodnie jeśli to nowy odpieniacz. Ale nie przejmuj sie tym ponieważ babelki nie sa szkodliwe dla korali ani dla ryb. powodzenia wiec zycze. ja mialem MCE600 i bylo to samo. A ak na marginesie nie sa to dobre odpieniacze jesli masz wiecej nic 4 ryby to sobie raczej wybij z glowy ze bedzie odpienial rewelacyjnie ale na szczescie korale sie dostosowuja do gorszych parametrow wody również wiec perspektywa jest dobra. pozdrawiam raz jeszcze i cierpliwosci bo tego w tym hobby trzeba miec duuuuuzo Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zatorek Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2008 @Admed2 co masz na myśli pisząc o gorszych parametrach wody? Może mi się wydaje ale mam dobrą wodę przy 6-ciu rybkach. Fakt, że są małe. NO2 - niewykrywalne, PO4 - niewykrywalne, NO3 - 5-10. Gąbkę mam założoną na łopatce wylotowej dlatego, że niestety wszelkie prace przy odpieniaczu powodują "bąbelkowanie". Pzdr Lechu Cytuj Sonda: Skąd jesteś? Na razie oglądam Wasze rafy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2008 Admed2, więc twierdzisz że bąbelki powietrza w akwarium rafowym absolutnie niczemu nie szkodzą i w niczym nie przeszkadzają? Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admed2 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2008 w moim nie przeszkadzaly jak sie pokazaly. a bylo tak przez jakies 2 tygodnie. korale sie otwieraly i nie steresowaly. Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2008 To w takim razie powiedz dlaczego tak z nimi walczymy? Po co te wszystkie przegrody odpowietrzające w sumpach i inne wynalazki? Może jednak bąbelki SZKODZĄ czemuś w akwarium co? Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zatorek Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2008 @Admed2 a może miałeś po prostu źle ustwiony odpieniacz i stąd te gorsze parametry wody? Cytuj Sonda: Skąd jesteś? Na razie oglądam Wasze rafy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admed2 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2008 seb z calym szacunkiem ale deltec mc300 i mce600 to odpeiniacze zewnetrzne wiszace na scianie aqwa. i kazdy kto kupi deletka zawsze pyta czemu te babelki i producent to wyjasnia. nie mowie ze przez caly czas maja byc bable w aqwa. kazdy nowy odpieniacz musi sie przystosowac do danego aqwa. Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2008 Admed, z całym szacunkiem, nie chodzi mi o ten odpieniacz ani o żaden inny tylko o to żebyś nie siał herezji że bąbelki w akwarium nie szkodzą bo szkodzą i tyle... Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admed2 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2008 czyli chcesz powiedziec ze w srodowisku naturalny nie wystepuja okresowo babelki powietrza?? Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2008 Skończmy tą przepychankę,doskonale wiesz że się lekko zagalopowałeś i nie masz racji... I nie porównuj natury do akwarium. To tyle. Bez urazy... Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olek Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2008 A w czym dokładnie szkodzą te bąbelki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admed2 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2008 nie zagolopowałem sie. poprostu uważam ze wtraciłeś się w watek i nie masz pojecia jak przedstawic swoje racje. Tak sie sklada ze ja mialem to w aqwa przez 2-3 tygodni tak jak to opisuja na stronie Delteka i nic nie stalo sie ani z LPS ani Z SPS. Miałem MCE600 i robił dokładnie to samo ale to trwało tylko jakiś czas. A babelki nadal twierdze że nie szkodzą ani rybci ani karolci Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2008 A gąbkom? Też nie szkodzą? Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miesoarmatnie Zgłoś Napisano 2 Września 2010 hejka ostatnio fajny program ogladalem o najwiekszym akwarium morskim na swiecie i mowili tam o babelkach spieracie sie o nie i powiem wam ze one sa bardzo zle bo powoduja zakrzep w skrzelach u rybek tak wypowiadal sie jakis wielki profesor hmmm pewnie ma racje Cytuj Zbiornik: 330+Sump Swiatlo: ATI Sunpower 8x54 Odpieniacz: Deltec APF600 Pompa Obiegowa: Jebalo 3000 Cyrkulacja: 2xJebalo wp25/R8 RO/DI: RO-MAN 75GPD SOL: Tropic Marine Start: 01.01.2015 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LUK4344 Zgłoś Napisano 2 Września 2010 Mam MCE 300 w swoich 100L i jestem bardzo zadowolony, są pewne problemy za zaciągnięciem wody, ale można sobie z tym poradzić. Odpieniacz prcuje bardzo kulturalnie, nie wariuje, nie przelewa, pieni bardzo dobrze, jakość i ilośc pęcherzyków jest na najwyższym poziomie. Żeby odpieniacz dobrze pienił konieczne jest założenie na wężyk z powietrzem zaworka regulacyjnego (nie wiem czy jest w zestawie od nowości bo kupiłem używkę) przy pełnym dopływie powietrza pompa nie pracuje dobrze poniewaz zasysa go zbyt dużo w stosunku do ilości wody, zaworek bardzo ułatwia również uruchomnienie odpieniacza. pozdrawiam Łukasz Cytuj Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa. levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mpc Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 Witam, posiadam ten odpieniacz już rok i mam z nim jeden i ciągle ten sam problem wprowadza do akwarium strasznie dużo pęcherzyków powietrza, czy jest na to jakaś rada? Cytuj Akwarium (start: 16.01.2013): 100x40x50(wys.); Oświetlenie: 4x39W; Filtracja: Deltec MCE 600, 30kg lr; Ogrzewanie: Eheim Jager 200W; Cyrkulacja: Tunze 6045, Tunze 6025. - DZIENNIK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 moze go czesto czyscisz moj przestal sypac bablami po ok tygodniu uzytkowania Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach