Skocz do zawartości
aleksander61

moze to wina akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

mam akwarium aqua medic 460l.bylo cale skompletowane.jak podaje w opisie .mimo wszystko gina mi ryby.parametry wody jak pisalem w poprzednich postach mam perfekt.a mimo wszystko nie moge utrzymac zyjatek przy zyciu.i teraz nie wiem czy powinienem uleprzac,zmieniac odpieniacz,pompy, i to wszystko?Przeciez jesli to kompletny sprzet,to wszystko powinno byc ok.akwarium bylo drogie 1750 funtow. co otym sadzicie.

460l AQUA MEDIC.LIGHT 2x150w OCEAN LIGHT.SUMP 100 l.POMPY 3x OCEAN RUNER 2000 L NA H.2 x GRZALKA 300W.ODPIENIACZ AQUA MEDIC.LR 70 KG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewidentnie cos jest nie tak, jesli gina Ci ryby, to musiales sie ostro postarac. najlepiej jakby ktos, kto ma dobrze prowadzony zbiornik rzucil na Twoj osobiscie okiem, bo tutaj z Twoich opisow to sie niewiele dowiemy. Pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy amoniak też masz "perfekt" ?

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wlasnie ,jak napisal Szymon,najlepszym wyjsciem bedzie wprawne oko znawcy morszczyzny...Skoro juz wydales tyle kasy na akwa,ktore szwankuje warto zaplacic moze za "sciagniecie" profesjonalisty ,ktory za oplata znajdzie blad...nie powiniennes miec problemu ze znalezieniem odpowiedniego czlowieka,chyba ze mieszkasz na takim zadupiu jak ja...a ja nawet u siebie znalazlem...laz po sklepach ,badz mily i rozmowny,zdziwisz sie ile ludzi bedzie chcialo Ci pomoc za Wasze przyslowiowe "cup of tee"...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amoniak 0.1 wg testu interoet.

460l AQUA MEDIC.LIGHT 2x150w OCEAN LIGHT.SUMP 100 l.POMPY 3x OCEAN RUNER 2000 L NA H.2 x GRZALKA 300W.ODPIENIACZ AQUA MEDIC.LR 70 KG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka sol stosujesz, woda jest po RO DI

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NH4+ wykrywalne to nie wróży dobrze, poczekaj jakiś czas ciągle monitorując NH4+, możesz tu podawać wartości z kolejnych pomiarów. do momentu kiedy nie przestanie być wykrywalny nie dokładaj żadnego życia.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za offtop, ale tak czytam te Twoje posty i nic z tego nie rozumiem.

Zakładasz kilka postów gdzie ciągle zwalasz winę, czy to na sprzęt czy to na akwarium czy to na wodę.

A może to jest Twoja wina ?

Może załóż jeden konkretny wątek i niech w nim będzie konkretnie wszystko na temat Twojego akwarium. Inaczej robi się straszny bałagan.

Był swego czasu taki dość rozbudowany wątek o padających koralach, ale kolega bardzo się przyłożył do rad forumowiczów nawet jak dobrze pamiętam został odwiedzony przez pobliskich morszczaków i akwarium wyszło na prostą.

Jeszcze raz sorry za offtop. Koledze życzę wytrwałości w działaniu i przede wszystkim spokoju.

Ja też nie jedno przeszedłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.