Skocz do zawartości
Grzegorz Dyzma

TOTM na szym nano-reef

Rekomendowane odpowiedzi

Moze to juz bylo,taki pomysl,propozycja.Nie wiem na forum jestem od kilku miesiecy,a forum istnieje o wiele dluzej,nie chodzi mi o to aby kopiowac reef-central,ale stworzyc swoj TOTM na nano reef.Wlasne kryteria oceny,male tanki,duze,nowicjusze,stare wygi,a moze jakis ogolny.....Moze goscie odwiedzajacy nano reef chciali by pokazac swoje zbiorniki.Stworzyc jakis sposob nominowania i glosowania.Moze jakies nagrody z reef shopu.A moze Nasz Szymon moglby zostac prezesem:D.Troche rozruszalibysmy to forum.Panie Przemku,Panowie Moderatorzy zrobmy COS :)

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Good idea:) niekoniecznie musze zostac prezesem - nie lubie byc prezesem:) Ale pomysl jak najbardziej godny uwagi:)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....hehe nikt tu nie musi byc prezesem,ale teraz po takim sukcesie .....ktos kto ma duzo do powiedzenia w "zarzadzie"

Chodzi o rozkrecenie tego forum.Np teraz 7 uzutkownikow i 17 gosci.....dlaczego tylu gosci??????????

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jest wiele osób które tylko BIORĄ nie dając nic w zamian... Ale myślę że nie warto sobie tym zaprzątać głowy. Pomysł jak najbardziej super! Z tym że ja bym odpuścił jakiekolwiek nagrody, największą nagrodą moim zdaniem jest sam tytuł i uznanie ludzi dzięki którym niejednokrotnie w mniejszej lub większej mierze nasze zbiorniki wyglądają tak jak wyglądają... No i nazwę dałbym w rodzimym języku bo wkurza mnie ogólna amerykanizacja:googleye

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bedą nagrody za glony na szybach to wchodzę w to :) Osobiście nie dokonywałbym podziału na "nowicjuszy i stare wygi" - niech wygrywa najlepszy, taki w który zostało włożone dużo czasu, potu i serca :). Jak już to może na wielkość zbiornika a i to niekoniecznie. Podobnie jak seb odpuściłbym nagrody. Jezeli chodzi o nazwę to może "czołg miesiąca" :) :) :)

Pzdr

Lechu

Sonda: Skąd jesteś?

Na razie oglądam Wasze rafy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zdajecie sobie sprawę, że to nie wypali, prawda?

Najpóźniej po roku skończą się przyzwoite zbiorniki, a po trzech latach wygra TOTM miesiąca moja kwarantanna stojąca na strychu - tylko zanim walnę fotkę to przetrę szyby z glonów :)

I powiedzcie jak będzie w jednym konkursie wyglądał zbiornik taki jak Szymka z moją kwarantanną?

Nie chcę być sceptykiem ale bądźmy realistami, ..no chyba że plan jest taki, że każdy z nas bedzie mógł się dowartościować i bez wzgledu na stan zbiornika bedzie mógł wpisać w stopce np." TOTM Nano-Reef czerwiec 09" :)

Ja proponuję zrobić konkurs na niebanalną fotkę miesiąca - taki konkurs przynajmniej ma szansę wypalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mozna wybierac jedno akwarium raz na kwartał, skończą sie po 4 latach a do tego czasu cos sie wymysli.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....dlaczgo ma nie wypalic? Bo brak checi komukolwiek zeby troche sie zaangazowac?2 tysiaki forumowiczow i ponad drugie tyle gosci.Rok ma 12 miesiecy i co nie bedzie w czym wybierac?Czyli ta Akwarystyka Morska w Naszej Polsce nie bedzie sie rozwijac???.Najprosciej byc wlasnie sceptykiem z typowym nastawieniem-dajmy sobie spokoj NIE UDA SIE.To takie typowe w naszej Polskiej mentalnosci.Moj tak ma glony nie ma szans,a moze dzieki temu zostana obalone pewne mity.Z fotka tez fajny pomysl tylko wydaje mi sie ze w obu przypadkach oba pomysly zasluguja co najnmniej na rozwazenie tego przez osoby ktore decyduja o dzialaniu i istnieniu tego forum,ktore tak naprawde tworzymy MY

Pozdrawiam cale Nano :kapelusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

No to mozna wybierac jedno akwarium raz na kwartał, skończą sie po 4 latach a do tego czasu cos sie wymysli.

To już dużo lepiej, bo jest szansa, że się nie skończą, akwarystyka morska wciąż się rozwija. No i nie można robić podziałów na małe, duże itp. bo poprostu zabraknie TOTM-ów. Mozna dodać coś w rodzaju "najlepszy debiut" i nagradzać zbiorniki dobrze się zapowiadające - ciekawe ile z nich nastepnie bedzie miało szanse zostać TOTM-em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy debiut kwartalu :)

:) kilka osob a pomysly juz sa,mimo ze druga w nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Grzegorz Dyzma

jestem na tym forum coś koło 6 lat, a zbiorników IMO godnych takiego wyróżnienia widziałem góra kilka, no dobra kilkanaście - pewnie, że można zrobić taki konkurs ale pod warunkiem, że nie schodzimy poniżej jakiegoś poziomu i poprostu jak nie ma zbiornika godnego nagrody to konkurs zostaje zawieszony a nie że "na siłę" szukamy "najlepszego" z "najgorszych".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej sie z Toba zgodze.Nie chodzi w tym o to zeby pokazywac tanki z okresu dojrzewnia.Widzisz jestes na forum 6 lat wiec masz prezkroj i doskonale rozenznanie jak naprawde wyglada przecietne akwarium morskie w Polsce.Ja bardzo lubie to forum,ale chodzi tez o to,ze na tym forum ostatnio sie nic nie dzieje.Przynajmniej ja jako nowicjusz zaczynam odczuwac niedosyt.

Dzis kolega Sakato wystawil zbiornik na sprzedaz,mam nadzieje ze jeszce zanim zalozyl te 400L zdecydowal sie na wieksze.W dzial targowisko pelno ogloszen wskazujacych na rezygnacje.

PS.a moze dlatego czasmi wiecej gosci niz uzytkownikow,bo kazdy pomysl jest spalony przez pesymizm juz na samym starcie wiec kto z zewnatrz bedzie to wszystko bral na powaznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Grzegorz Dyzma :

[...]...ale chodzi tez o to,ze na tym forum ostatnio sie nic nie dzieje.Przynajmniej ja jako nowicjusz zaczynam odczuwac niedosyt.[...]

No coś Ty, ogólnie teraz to jest naprawdę spory ruch. Parę lat temu na nowy post, nawet najbardziej bzdetny czasami trzeba było poczekać cały dzień :)

A obecny spadek liczby postów i wzrost ruchu w dziale "targowisko" jest normalnym corocznym letnim zjawiskiem, jesienią zaobserwujesz wysyp postów i wysyp nowo zakładanych akwarium. I tak co roku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Na dziale sprzedam coraz wiecej jest ogloszen, bo jedni faktycznie rezygnuja z tego bo nie maja czasu, przeliczyli swoje sily, brak im wytrwalosci, ale masa jest ludzi ktorzy zwietrzyli w tym interes i sciagaja rozne rzeczy z zagranicy i sprzedaja ot cala filozofia. Nie mysle aby prawdziwy uparciuch pozbywal sie swojego "problemu" dlatego ze cos nie wyszlo. A z tym wyborem, to mysle ze to dobre jest, tym bardziej ze po reklamie Szymona, mam wrazenie ze chlopocki z zagranicy beda szukac nastepnych takich zbiornikow u nas. Moze faktycznie nie co miesiac tylko co kwartal, ale sa madre glowy niech mysla jak by to wygladalo...A nagroda hmmmmmm, moze by i byly dobre jakies nagrody, lecz i tak najwiekszym docenieniem by byl sam wybor, tak jak w pewnej reklamie Satysfakcja z wybory zbiornika, BEZCENNA :):)

Pozdro

A miało być tak pięknie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten post to pewnie bardziej do Przemka bo nie wiem jak to technicznie tu rozwiązać. Ale można by coś jak YouTube, aby móc nie tylko zdjęcia baniaczków zamieszczać, ale i krótkie filmiki tu oglądać. Akwarium morskie najpiękniejsze jest jak żyje, a nie jako obrazek statyczny. Póki co faktycznie z zamieszczanych fotek w dziale fotografia - u większości był Picasso, a u nielicznych Van Gogh :) No, ale każdy ma swój gust i możliwości wiec należy to uszanować. Nie ma to jednak jak dobre kino AKCJI (w roli głównej fish terroryści ) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł nie jest nowy :) Jest pewien temat przyklejony jest od ponad pół roku:

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=14288

Niestety odzewu nie było :) Zresztą, po ostatnich dyskusjach na tematy aranżacji itp. wątpię aby ktoś chciał się narażać na podobne ataki :)

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pamietacie konkurs na zdjęcie miesiaca? myślę ze to jest bardziej realne i mozna by do tego wrócić. tylko z tego co ja pamiętam to komkurs był ok, ale nawigacja oglądanie i głosowanie na fotki było tak skomplikowane ze mnie przerosło. i po prostu mi się nie chciało. teraz mamy nowy serwis i mozna by jakoś umiescic konkurs aby łatwo mozna było dodawać głosować itp. czyli link na głownej stronie konkurs foto i po kliknięciu wchodzimy na stronę dzie sa wszystkie miniaturki zdjęć w danym miesiacu, z punktami które otrzymały itp.

Jesli bedzie odzew no mozna zrobić rózne kategorie typu najładniejsze akwarium, najbardziej efektowny zwierzak czy najlepsza fotka aranżacji

Myslę ze na TOTM raczej nie ma szans- za mało nas, a ci najlepsi teraz po przetarciu szlaku pewnie beda się starać startować gdzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie pomysł już był i szkoda że nie został wcielony w życie nano-reef. Niemcy tez maja swój TOTM , więc u naz tez można spróbować . Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem bedzie zbiornik kwartału , bo raz na miesiąc to nawet amerykanom ciężko znaleśc tyle zbiorników . Swiadczy o tym chociażby brak zbiornika miesiąca w lutym tego roku na RC.

Poprostu , zależy jaki poziom wybierzemy jako pewne kryterium , aby zbiornik można było przedstawić.

Ogólnie jestem za . Nawet jesli bedzie za mało zbiorników , to bedzie pauza do czasu pojawienia sie nowego zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcemy mieć 'coś miesiąca' to można rozważyć np 'koralowiec miesiąca' - ludziska robią zdjęcia a szanowne jury (przypuszczam że klan moderatorów z nano) ocenia zwierzaka wg kilku skal; przykładowo: zdrowie, wybarwienie, kształt, wielkość. Można by nawet stworzyć pewne wytyczne do robienia takiej foty: powiedzmy umieszczenie obok zwierzaka miarki (aby ocenić wielkość) lub zamkniętej puszki piwa Lech (aby mieć wzór koloru zielonego i czerwonego i skończyć dyskusje o wyższości photoshopa nad gimpem :) ).

A zbiornik kwartału - jak najbardziej, tylko, że tutaj niestety jury musiało by być inne niż klan moderatorów bo to moderatorzy głownie mają zbiorniki nadające się do takiej nagrody :)

pozdrawiam i od razu proponuje ziornik Andrzeja jako 'zbiornik kwartału' - myślę, że to yłby najlepszy początek i najlepszym wręcz wydaniu.

pozdrawiam

"""All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain"

160L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alef - szczególnie ja mam taki zbiornik :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymasz browar w akwarium ?:) :) :)

"""All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain"

160L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.