Skocz do zawartości
Hubert

Wymiary Bubble King mini 200i

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkałem się z różnymi danymi dotyczącymi wymiarów podstawy BK mini 200i. Jedne źródło podaje 9x9 cali co daje jakieś 22x22 cm, drugie 30x30 cm. Jak jest w rzeczywistości?

Raz Fila - całe życie Fila

Moje błotko

75x63x60 (280 litrów), sump ~300L, 2x24W T5, cyrkulacja ~12000 l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spytaj na priv Łukasza - dowiesz się dokładnie. Powinien być ten pierwszy wymiar, ale Royal też zmienia generację i szlak ich wie co teraz wymyślili :) Drobne zmiany kosmetyczne widziałem w BK więc palca bym sobie nie dał uciąć za 100 % odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie od Łukasza usłyszałem 30x30 cm :) - mierzył w trakcie rozmowy telefonicznej. Na stronach sklepów netowych jeśli w ogóle podawany jest jakiś wymiar BK mini to wysokość. Na zagranicznych podają w prawie każdym sklepie ale 9x9 cali :)

Moje błotko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubert telefonicznie podałem wymiary komory w sumpi jaką potrzebujesz pod odpieniacz.

Problem z wymiarami na stronie jest taki że są to wymiary podstawki a rura wylotowa jest na zewnątrz z boku odpieniacza poza obrysem podstawki 9dobre kilka centymetrów) poza tym zaciąg też wystaje, no i musisz dać mu ciut miejsca aby nie zaciągał wody z szyby.

Pozdrawiam

Łukasz

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wszystko gra. Pewnie Łukasz odrazu doliczył elementy wystające.

Łukasz, byłeś szybszy :) już kumam. Mam tylko jeszcze jedno pytanie co do elementów wystających - czy zasys i wyjście wody z odpieńka jest w jednej linii, czy są do siebie prostopadle. Pytam bo spotkałem się ze zdjęciami obu rozwiązań, być może zdjęcia dotyczyły starszego i nowszego modelu :)

1813-bkmini200.jpg

1813-bkmini200i.jpg

Dopytuję tak bo komorę w sumpie mam 40x27 cm i przy tym drugim rozwiązaniu mogłoby być za ciasno...

Moje błotko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na pewno przedstawiłeś fotki tego samego modelu (200i) ? Zresztą szkło to szkło...decydując sie na BK warto wszystko przerobić, aby jak najlepiej pracował. IMO wymiary w sumpie na komorę odpieniacza masz wystarczające i nie ma co wpadać w panikę. Druga fotka bardziej odpowiada realiom tego modelu. Ale jak mówiłem widziałem już drobne zmiany w nowszej generacji, a do tego w Royalu też pewnie czasem piją (piwo) :) więc dziurka na wylot z tej czy z tamtej..cóż za różnica :) Przy tej cenie BK zamówił bym go chwilę prędzej, aby mieć pewność co kupuję. Osobiście będę właśnie przerabiał jeden z sumpów z wyciętym okrągłym otworem w szybie na zaciąg BK. 99,9 % wody będzie więc pobierana z komory spływu (po wstępnym oczyszczeniu na gąbkach) tak aby uniknąć podwójnego zaciągania już "wypranej" wody w komorze odpieniacza. O wynikach takiego rozwiązania..może...poinformuję :) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze zdjęcie to bardzo stary model.

Otwory są tsk jak w następnej fotce , tyle że od niedawna Royal zmienił tłumiki na takie jak w większych Bubble kingach.

Pozdrawiam

Łukasz

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem wlasnie projektuje sump i robie na niego komre 25x60 poprostu ustawisz go bokiem i bedzie dobrze, no chyba ze sie myle ??

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bezpiecznie zrobić komorę conajmniej 29x30cm,

Taki wymiar daje możliwość pracy odpieniacza.

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dany, dlatego właśnie pytałem o rozmieszczenie otworów. Gdyby były ustawione w jednej linii jak na pierwszej fotce to ustawienie proponowane przez Ciebie załatwiło by sprawę. Przy prostopadłym ustawieniu otworów kręcenie odpieńkiem niewiele da bo przez wystające elementy i tak potrzebuje powierzchni 30x30cm. Tak przynajmniej zrozumiałem Łukasza.

Moje błotko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wnioske z tego taki ze minimum 30 cm musi byc w wersji nr 2 odpieniacza no bo musi jeszcze cos zassac.

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.